Fel

Házi feladat a nyárra?? Nemcsak gyerekeknek!

csalad-ftzfz

Házi feladat a nyárra?? Nemcsak gyerekeknek!

 Jaj, végre vége van a tanításnak, már lassan egy hónapja csak pihenünk, végre nem kell reggel korán felkelni, rohanni az iskolába, izgulni  az órákon és még sorolhatnám. Elnézve a gyerekeket, igen jót tesz nekik a nyár, mégis sokszor látom rajtuk, hogy unatkoznak, nem tudják, hogy mit csináljanak. S, akkor itt a nagy kérdés, hogy hogyan foglalkozzunk a kicsikkel, akik épp hogy elhagyták az óvodát, s már lassan ők is nagy iskolások lesznek.

 

 

 

Fontos házi feladatokat gyűjtöttem most össze, amelyek szerencsére nemcsak a kicsiknek fontos, hanem nekünk szülőknek is élvezetes lesz – ígérem nem kell megijedni, nem lesz nehéz!

 

Játssz sokat a gyerekeddel!

Talán ez a legfontosabb tanács minden szülőnek! Tessék leülni játszani velük! Akár egy egyszerű szerepjátékról van szó, akár társasjátékról, akár színezni kell, akár puzzle-t raknátok ki együtt! Töltsétek hasznosan és értékesen az együtt töltött időt.

 

társas

Társasjátékozzatok!

Miért is fontos a társasjáték? Talán azért, mert ez valóban közös játék, ahol kicsi és nagy odaül az asztal mellé, s együtt játszik. A fontos, hogy valamilyen klasszikus játékot keressetek! Amit mindenki szeret! Nálunk a Monopoly most a nagy kedvenc! A társasjáték segít a szabályok betartásában, ki után ki jön, ki dob, segít feldolgozni a veszteséget, a nyerést.

 

Elő a dobókockákkal!

Furcsa mód sok gyerek nem tudja használni, nem érti mi az a dobókocka! Furcsa, igaz? Sajnos a sokféle táblajáték, internetes játék, telefonos játék mellett, ez az egyszerű játékelem eltűnni látszik! Pedig nagyon fontos! Nemcsak a játék menete miatt, hanem azért is, mert ezen valóban játszva tudja megtanulni a kicsi a számokat, a pöttyök segítségével hamar felismeri a számfogalmakat!  Tehát élvezzenek előnyt a dobókockás játékok!

 

szulojatszik1

 

Építsünk!

Az egyik legjobb memória fejlesztő játék – persze a klasszikus memoria játék mellett -, hogyha építünk a gyerekekkel. Játsszuk azt, hogy felépít ő egy házat, vagy bármilyen épületet, akár kockákból, akár legóbol, mi meg lemásoljuk. Érdemes fordítva is kipróbálni – vajon ki fog gyorsaságban nyerni?

 

Méricskéljünk!

Az iskolába készülőknek ajánlom, hogy játszva elkezdhetitek velük a méricskélés játékot. Mennyi víz fér bele egy pohárba, egy nagy üvegbe, vagy épp egy óriási lábosba? Ha kiöntök belőle egy pohárnyit, mennyi marad. Nagyszerű felkészítő játék az iskolára, ahol a matematika tanítás egyik alappillére a mennyiségekkel való ismerkedés.

 

szulojatszik3

Rajzoljatok!

Minél többet rajzol a kicsi, vagy épp színez, az is segít, hogy könnyebben tanuljon meg majd írni! Rajzoljatok együtt, színezzetek! Vagy épp ragasztgassatok – nekem egyik kedvenc  játékom, mikor a szépen megrajzolt képére ragasztunk magokat – bab, lencse, mák, rizs stb. – ez  a játék egyben színezés, s egyben fejleszti a finom motorikájukat is.

 

Mesélj a gyerekednek!

S még egy nagyon fontos feladat! Mesélj nagyon sokat a gyerekednek! Akár könyvből, akár fejből! De ne feküdjön le úgy soha, hogy nem meséltél neki! A mese gyógyít, a mese tanít, a mese pihentet, a mese kapocs szülő és gyerek között!

 

AK

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása