Fel

Hogyan vészeljük át a kánikulát kisbabával?

melegvan

Hogyan vészeljük át a kánikulát kisbabával?

Kisgyermeket nevelő szülőknek szeretnék néhány tanácsot adni.

 

1. Lakás: Tomboló hőségben szellőztetni nem lehet, a nyitott ablakon át bezúdul a forró levegő. Késő este és hajnal között érdemes a lakást jól átszellőztetni. Napközben lehetőleg legyen a sötétítőfüggöny behúzva, redőny leeresztve.
Ha van a lakásban klímaberendezés, akkor lehetőleg ne a baba szobájában kapcsoljuk be. Évente szükséges a berendezést tisztíttatni, mert nagyon sok kórokozót szór szét a nem megfeleőlen karbantartott készülék. Ventillátort sem szabad közvetlenül a picire irányítani, nagyon kiszárítja a bőrt.

 

2. Séta: Lehetőleg délelőtt 10-ig, vagy este 5-6 óra után történjen. Sapka mindig védje a fejet! Megoszlanak a vélemények a naptejről. Én sokfaktoros, gyógyszertári készítményt javaslok. Mielőtt megveszi a szülő a drogériában a napozószert, nézzen utána az összetevőknek!
Árnyasnak tűnő fa alatt is percek alatt le lehet égni. Vízparton, árnyékos helyen is veszélyes tartózkodni, a víz visszatükrözi a nap fényét. Vigyünk magunkkal elegendő folyadékot!
Soha ne takarjuk le meleg időben a babakocsit, ez ugyanis életveszélyes is lehet!

 

melegvan2

 

3. Ruházat: Elég egy pelenka a popsi alá. Nagyon kicsi vagy alvó babáknál ez is elhagyható – megfelel védelemmel. Átmenetileg egy textilpelenka is elég, mert az eldobható pelenkába be tud fülledni a popsi.

 

4. Fürdetés: Reggel el lehet készíteni egy kád vizet – fürdet sampon nélkül -, ebbe napjába többször, akár óránként is bele lehet tenni a babát. Nagyobb gyermeket langyos zuhanyozással is felfrissíthetünk.

 

5. Alvás: Napközben többször, kevesebbet alszanak a babák, de általában éjjel bepótolják. Megfelel szellőztetést kell biztosítani – nem huzatot! Elég egy pelenka, egy body, vékony takaróval vagy pelenkával betakarni.
Elképzelhető, hogy többször felébred inni, ezért este érdemes odakészíteni megfelel mennyiségű folyadékot.

 

6. Testápolás: A napi többszöri fürdetés után a hajlatokat érdemes egy kis hintőporral beszórni, ami felszívja az izzadtságot – nyak, hónalj, lágyék hajlat. A sok popsi krém eltömítheti a pólusokat, azok szellőzetlensége bepállást okozhat.

 

7. Étrend: Szopós, tápszeres babák többször, keveset esznek, ezzel pótolva a folyadékot. A gyümölcsöt és főzeléket fogyasztók is többet isznak. Lehetőleg vizet, citromos vizet (friss citromból), vizezett narancslevet, gyümölcsteát adjunk neki, cukor nélkül. Gyakran kínáljuk meg a gyermeket folyadékkal. Csecsemőknél a még be nem nőtt kutacson is meg lehet állapítani, ha szomjas: kicsit behúzódik, horpadt. Nagyon fontos a folyadékbevitel, mert a picik testfelülete a súlyához képest nagy, többet párologtat egy néhány hónapos csecsem, mint egy féléves.

 

8. Autózás: Nagyon fontos, hogy a gyermeket nem szabad az autóban hagyni egyedül!!  Lehúzott ablak mellett sem!! Az autó nagyon hamar felmelegszik – ha rásüt a nap, életveszélyesen gyorsan! Egy 7 hónapos csecsem már életét vesztette emiatt.
Nagy melegben a csecsemő alap hője néhány tizeddel magasabb lehet. Nem kell megijedni, ha kicsit többet mér a szülő.  Amennyiben egy magasabban mért hőhöz egyéb tünet is jelentkezik, vigyük orvoshoz a babát!

 

 

 

Forrás: www.csaladinet.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása