Fel

Háziállat ajándékba – 10 érv ami mellette szól

allat2

Háziállat ajándékba – 10 érv ami mellette szól

Évtizedek óta vitatéma szakemberek és szülők közt, hogy legyen-e a gyereknek háziállata. Számos érv szól az állattartás mellet, nézzük meg, melyek ezek.

pixel

pixel

allat4

Felelősség

A gyermek felelősségtudatának kialakulásában fontos szerepe lehet egy saját állatnak, akivel nap mint nap törődni kell, akit naponta etetni, gondozni kell. Az állatok mellet a gyerekek megtanulják az empátiát és megtapasztalják, milyen,ha felelősek egy másik élőlényért. Így később talán magukra is jobban vigyáznak majd. Kicsi gyerekeknek természetesen segíthetünk az állat körüli teendők ellátásában, de ahogy ügyesednek, fokozatosan vonuljunk ki a feladatokból.

 

Önbizalom

A kisállatok iránt érzett felelősség és az állatok körüli teendők sikeres elvégzése nagymértékben növeli a gyerekek önbizalmát. Ha az állatok jól érzik magukat, a gyerekek is elégedettek, büszkék a teljesítményükre és ez a pozitív érzés kihat az élet egyéb területeire is.

allat5

Kisebb hajlam az allergiára

Az évek során több tanulmány is egyetértett abban, hogy azok a gyerekek, akik háziállatok mellett nőnek fel, kevésbé hajlamosak az asztmára és az allergiára, mint az állatokkal nem érintkező társaik. A kisgyerekkorban kedvtelésből tartott állatok szőre és tolla erősíti a gyermekek immunrendszerét, s így ritkábban alakulnak ki allergiás megbetegedések.

allat3

Játékok és testmozgás

Az állatoknak, különösen a kutyáknak folyamatos igényük van testmozgásra és játszásra. Egy saját kutya által a gyerekek is sokat mozognak futkosnak kedvencükkel, s így ők maguk is több időt töltenek a friss levegőn, többet mozognak, fittebbek és egészségesebbek lesznek és ez jótékony hatással van az iskolai eredményeikre is.

 

Nyugalom

Meglepő a megfigyelés, de tény, hogy a háziállatok egyfajta nyugalmat hoznak a gyerekek életébe. Azok a gyerekek, akiknek van saját kisállatuk, sokkal nyugodtabbak, mint más társaik. A felnőttekhez hasonlóan viselkednek a gyerekek az állataikkal, ha azok szomorúak vagy dühösek, a kis gazdik igyekeznek megnyugtatni őket. Így tanítják az állatok a feltétel nélküli szeretetet.

 

Stresszoldás

A kutya rendkívül jó hallgatóság. Egy-egy nehéz nap után, a gyerek csak odabújik hozzá, elmondja neki a bánatát és a kutya nem kérdez, nem beszél vissza és még kéretlen tanácsokat sem osztogat, egyszerűen csak ott van, hallgat, szeret, s ezzel képes oldani a nap folyamán felgyülemlett feszültséget. A család bármely tagja igénybe veheti szolgáltatásait.

allat1

Javítja az olvasási készséget

Elsőre talán furcsának hangzik, hogyan is segíthet egy kutya az olvasásban, de való igaz, a gyerekek szívesen olvasnak fel kis kedvenceiknek. Fontos, hogy az állatok nem olvasnak a gyerekek helyett, ha többszöri nekifutásra is, de a gyereknek magának kell elolvasni egy-egy nehéz szót. Fiatal korban kifejezetten előnyös a hangos olvasás, fontos, hogy a gyerekek hallják a saját hangjuk és keresve sem találhatnának a felolvasáshoz jobb közönséget a háziállatuknál.

 

Következmények megismerése

Az állatokkal kapcsolatban a gyerekek igen könnyen és szemléletesen tanulhatják meg, milyen következményekkel jár, ha valaki hanyag és nem teljesíti lelkiismeretesen a feladatát. Ha nem etetik a halakat, éhen fognak halni, ha nem játszik és futkos a kutyával izgatott és ideges lesz, ha nem tisztítja ki az egér vagy a hörcsög ketrecét, büdös lesz. Egyszerű és könnyen megtapasztalható következmények ezek, melyek észrevétlenül növelik a gyerekek kötelességtudatát.

 

Elkötelezettség

A kisállatok érző és élő kis lények, akiket a gyerekek nem tehetnek csak úgy fel a polcra, ha éppen nincs kedvük játszani velük. Etetni, tisztítani kell őket, igénylik a gazdájuk szeretetét és idejét nap, mint nap. A felelős állattartáshoz teljes elkötelezettség kell, nem lehet úgy tekinteni, mint egy részidős feladatot. Egy kis háziállat gazdájaként a gyerekek megtanulják, ha elkötelezik magukat valaki vagy valami mellett, azt véghez is kell vinni.

 

Fegyelem

Tudományos tény, ha a kisgyerek egy állat – különösen ha kutya – mellett nő fel, sokat tanul a fegyelemről. Mialatt próbálják fegyelmezni a kutyájukat, és igyekeznek elérni, hogy hallgasson rájuk, észre sem veszik és ők maguk is sokkal fegyelmezettebbek és szófogadóbbak lesznek. Mindeközben pedig gyerek és állat életre szóló barátságot köt.

 

Fontos mérlegelni

Mint láthatjuk, számtalan előnye van gyermekeinkre nézve egy saját háziállatnak, de természetesen általánosítani nem szabad. Ismernünk kell anyagi és lakáshelyzetünket, gyermekünk és a család időbeosztását és életritmusát, s mindezek figyelembe vételével, a gyerekkel közösen megbeszélve kell eldöntenünk, hogy belefér-e az életünkbe egy kisállat napi gondozása. Tény, hogy hosszú távra, nem kevés gondot veszünk a nyakunkba egy háziállattal, de mindezért bőven kárpótol gyermekünk öröme és az állatok önzetlen szeretete.

 

forrás: www.teunneped.hu
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása