Fel

Házimunka a gyerekekkel

hazimunka1

Házimunka a gyerekekkel

 

Rendrakás, takarítás, mosogatás, elpakolás, felmosás és még sorolhatnám. Hogyan vonjuk be a gyerekeket, lehet-e játszva tanítani őket a takarítás fortélyaira? Ötletek és praktikák a konyhától a fürdőszobáig.

pixel

pixel

 

hazimunka5

Céllal rendet rakni

Nálunk a rendrakás csak akkor működik, ha valamilyen motivációt csatolok mellé: – Gyere rakjuk rendbe az asztalodat, mert közben kihegyezem a ceruzáidat, s betöltjük a tolltartót! Vagy gyere, nézzük meg a pólóidat, hogy melyiket nőtted ki, s akkor azokat elrakjuk, s esetleg veszünk újakat!

A csel, az odacsalogotás bármi lehet – de érdemes előre kitalálni, s a veszekedésnek máris elejét vettük – s higgyétek el, még segíteni is fognak!

 

hazimunka2

Harisnyás Pippi felmosó trükkjei

Emlékeztek hogyan mosott fel Harisnyás Pippi? Felvett a lábára egy vagy két zoknit és azzal súrolta fel a konyhát, fürdőszobát. A módszer nagyon vicces – s nincs is másra szükségünk, mint egy pár zoknira – akár ki is nevezhetjük ezeket felmosós zokniknak, s máris indulhat a takarítás. Amellett, hogy valóban tiszta lesz minden, a gyerekek még játszanak is!

 

hazimunka4

Konyhai „Mikado”

A legegyszerűbb és gyerekekre bízható munka a konyhában az étkészletek elpakolása. Ismeritek a Mikado játékot, amikor pálcikákat kell felvenni, anélkül, hogy a többi megmozdulna. Ugyanez a játék érvényes az evőeszközök pakolására is! Vedd ki az elmosott evőeszközöket és máris kezdődhet a játék, ha borul, ha hangos, akkor a másik jön!

 

hazimunka3

Mosó Masa Mosodája

Mosáskor sokszor összegyűlnek olyan ruhadarabok, amelyeket kézzel kell kimosnom. Ilyenkor mindig  sorban állnak a lányaim, hogy segítsenek. Nemcsak a közös ruhákat szeretik ilyenkor kimosni, hanem a babák ruháit is, vagy épp egy-egy plüssállatot. Hetente egyszer legalább megnyitjuk Mosó Masa mosodáját, s indulhat a mosás!

 

hazimunka10

Ugrálás az ágyon

S végül a legjobb játék, az ágynemű húzása. Amikor a régit lehúzzuk, s még csupasz az ágy, akkor indul a cirkuszi mutatványok sora. Ugrálás az ágyon, bukfencezés, bújócskázás. A produkció után pedig jöhet a huzatok összepakolása, akár dobálása, s az új huzatok felhúzása, csücsök-keresés, paplan felrázása.

Higgyétek el, játszva is lehet rendet rakni – s míg az egész jó hangulatban telik el, addig  a kicsik is megtanulják a házimunkát.

 

Jó szórakozást!

 

AK

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása