Fel

Hello holnap! Baráthegyi vakvezető kutyák

Hello holnap! Baráthegyi vakvezető kutyák

 

Segítsünk együtt! hello holnap! adományvonal a vakvezető kutyák képzéséért. A látássérült embereknek minden apró segítség nagyon sokat jelent. Egy vakvezető kutya pedig nagyobb biztonságot otthon és az úton egyaránt – amivel talán egy kicsit elérhetőbb lesz számukra a világ. Sajnos azonban ma Magyarországon nagyon kevés, mindössze 100 kutya dolgozik vak gazdájáért – holott 83 ezren élnek látássérültként. E helyzet megváltoztatására július és augusztus folyamán a Telekom kezdeményezése, a hello holnap! által fenntartott 1788-as adományvonalon a vakvezető kutyák képzésére gyűlik a pénz.

 

 

 

A látás adományát egy vakvezető kutya sem tudja pótolni, ám segítségük felbecsülhetetlen értékű egy látássérült ember számára. Az utcán, a közösségi tereken biztonságosabban közlekedhet a kutyával – ugyanakkor, ahogy a tapasztalatok mutatják, a látók is gyakrabban segítenek neki, beszélgetnek vele.

 

 

 

 

A vakvezető kutyák képzése hosszadalmas, nagy hozzáértést igénylő feladat. Több részből áll: a kölyöknevelést követően az állatok alapképzést kapnak, majd egy úgynevezett átadó tanfolyam során összeszoktatják őket új gazdájukkal. A folyamat igen költséges, ám sajnálatos módon az utóbbi időben – a látássérülteket segítő intézményrendszer átalakulása miatt – a kutyák képzésének anyagi háttere bizonytalanná vált. A Telekom adományozási kuratóriuma ezért döntött úgy, hogy júliusban és augusztusban a 1788-as hello holnap! adományvonalon a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány számára gyűjti a hívók adományait.

 

 

 

 

A 1788-as hello holnap! adományvonal a Telekom vezetékes és mobilhálózatából is elérhető, akár SMS-ben is. A hívás és az SMS díja 100 Ft, ami – a Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével – áfamentes. A 2012 júliusában és augusztusában beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány számlájára folyik be. A hello holnap! szerteágazó tevékenységének részletesebb megismeréséért érdemes felkeresni a www.helloholnap.hu oldalt, ahol a fenntarthatóságról, pályázati lehetőségekről és a program eredményeiről olvashatnak az érdeklődők.

//

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása