Fel

Hogyan segítsünk a gyerekeknek kezelni az érzelmeiket?

erzelmek1

Hogyan segítsünk a gyerekeknek kezelni az érzelmeiket?

 

Hogyan segítsünk a gyerekeknek kezelni az érzelmeiket?

Néha a hétköznapi érzések is felül tudnak kerekedni rajtunk. Ugyanez igaz a gyerekekre is. Tanítsuk meg őket, hogy mit kell tenni ha eluralkodnak rajtuk az érzelmek.
pixel

pixel

erzelmek2

Mások bántalmazása

A gyerekeknek időben meg kell tanulniuk, hogy a másik ember akár fizikai, akár mentális bántalmazása rossz cselekedet. Meg kell tanulniuk disztingválni akkor is, amikor eluralkodik rajtuk a harag, a düh vagy az indulat. Ugyanezen téma kapcsán azt is meg kell érteniük, hogy mások tulajdonát sem tesszük tönkre. Lehet az egy barát játéka, vagy a lakóhelyünkön található játszótér egyik eszköze.

 

3 mély lélegzet, 10-ig számolás

Meg kell szokniuk azt a tényt is, hogy a harag nem jó tanácsadó. Egy-egy szituáció megtapasztalása után bizonyára ők is rá fognak jönni, hogy sokkal okosabb döntést tudnak hozni higgadt fejjel, mint mérgesen. Éppen ezért, még mielőtt bármit is teszünk, nyugtassuk meg magunkat.

 

erzelmek4

Megbántottság, érzelmek, megoldás

Ezek azok az információk, amelyekkel a másik ember tud mit kezdeni. Meg kell tanulnia minden gyereknek őszintén elmondani, ha valami bántja, mert a csendes búslakodás nem vezet sehová. Persze néha nehéz beszélni a félelmeinkről, érzéseinkről, de csak is így lehet megoldást találni rá. Gondoljuk végig, hogy mi bánt minket, és azt is, hogy mit tehetne a másik azért, hogy ez megváltozzon. Ha tudjuk ezekre a kérdésekre a választ, akkor már félig meg is oldottuk a helyzetet.

 

Segítség kérés

Vannak olyan helyzetek, amelyekkel még nem találkozott azelőtt a gyermek, de valahogy ráérez, hogy mit kell tenni. De akadnak olyan szituációk is, amikor nem tudja mi a helyes lépés. Ilyenkor kell tudnia segítséget kérni, amikor nem biztos a dolgában. Még idejében meg kell vele értetni, hogy a szülők azért vannak, hogy segítsenek, ha elakad az útján. Ha ezt ő maga is tudja, akkor biztos, hogy bizalommal fog fordulni felénk.

 

erzelmek6

Idő a megnyugvásra

Vannak olyan helyzetek, amikor több idő kell ahhoz, hogy megnyugodjunk. Néha nem elég 10 perc ahhoz, hogy feldolgozzunk egy eseményt. Van olyan, hogy időt kell adnunk magunknak ahhoz, megértsünk egy-egy helyzetet. A gyerekek életében is előbb – utóbb bekövetkezik egy ilyen szituáció, és nem árt ha tudják mik a saját határaik, mit kell ilyenkor tenni.

 

forrás: kicsisziv.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása