Fel

Hosszú az út Alfától Omegáig

Hosszú az út Alfától Omegáig

A mozikban október 21-től látható az Alfa és Omega, két farkas kevéssé eredeti, de annál kedvesebb kalandja, amely – komolyabb erőszak és kulturális utalások hiányában – a legkisebbek számára is élvezhető.

Kate és Humphrey ugyanabba a falkába tartozó farkasok, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást, felnőve mégsem lehetnek együtt – Kate ugyanis Alfa, Humphrey pedig Omega. Előbbi tehát arra hivatott, hogy vezesse társait, és ügyes vadászként megszerezze számukra az élelmet, utóbbi pedig afféle viccosztag tagja, akinek csupán az lehet a feladata, hogy megnevettesse a többieket.

 

 

A bevált sémák is szórakoztatók

 

Nem kell persze egy percig sem aggódnunk, kettejük szerelme a végén úgyis beteljesedik, a „társadalmi különbségek” ellenére is. Láttunk már elég ilyen sztorit ahhoz, hogy tudjuk, miként működik – sajnos a film tartja is magát a bevált sémákhoz, meglepődni így nem sűrűn fogunk. A cselekményvezetés ehhez mérten egyszerű: a két farkas egy időre elszakad a falkától (átszállítják őket egy másik nemzeti parkba), a hazaút közben számos veszélynek lesznek kitéve, ami összehozza őket.

 

Hasonlóan sematikusak a Kate-et és Humphreyt körülvevő figurák is: Kate szigorú szülei, nyálas udvarlója és esetlen húga (akiben persze több rejlik, mint amit elsőre feltételeznénk); valamint Humphrey béna haverjai, a kövér és a gebe farkas, meg még egy bolond, aki ragadozó létére vegetáriánus lesz. A képet egyedül a golfozó madarak dobják fel, akik időről időre feltűnnek a színen.

 

 

Dalbetétek helyett farkasüvöltés


A rajzfilm a jól ismert, sokszor látott szereplőtípusok és helyzetek mellett is kifejezetten kedves és szórakoztató, ráadásul akad azért benne egy-két eredeti mozzanat is: a Disney-féle dalbetéteket itt minden esetben zenével aláhúzott farkasvonyítás helyettesíti, és Kate udvarlójának, a hatalmas alfahímnek is van egy megmosolyogtató hibája.

 

Az Alfa és Omega érdeme továbbá, hogy a legkisebbek számára is élvezhető, miután nélkülözi az olyan kulturális utalásokat és elidegenítő effekteket, amelyek a felnőttek felé vihetnék a filmet. Nincs benne túlzott erőszak sem, az egész mozi során nem hal meg senki, a legsúlyosabb sérülés pedig egy (nem túl mély) karcolásnak bizonyul.

 

 

Dennis Hopper emlékét is ápolják


Ahogy azt az efféle rajzfilmeknél megszokhattuk, az eredetiben rengeteg sztár kölcsönzi hangját a karaktereknek: az idősebb farkasgeneráció Danny Glover és a nemrég elhunyt Dennis Hopper hangján szólal meg (az ő emlékének ajánlják egyébként a filmet), a fiatalabbak között pedig olyanokat hallhatunk, mint Hayden Panettiere, Christina Ricci vagy Justin Long.

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása