Fel

Kis teknős, nagy kaland

Kis teknős, nagy kaland

A Sammy nagy kalandja – A titkos átjáróval egy kedves, a legkisebbek számára is emészthető rajzfilm került a mozikba: a történet középpontjában egy kisteknős áll, aki felfedezi a világot, annak minden bájával és veszélyével együtt. A film ráadásul – amellett, hogy roppant szórakoztató – a környezettudatos nevelés eszközének is tekinthető.

 

Aki látta a Hihetetlen utazást, az már tudja, hogy miről szól a Sammy nagy kalandja: ez persze nem azt jelenti, hogy ne is lenne érdemes megnéznie, hisz a két film csak témájában hasonlít egymásra. Mindkettő egy teknős életét követi nyomon, felvillantva azokat az örömöket és borzalmakat, amelyekkel a kis állatnak szembe kell néznie hosszú élete során. Mindkét filmben központi szerepet kap továbbá a vándorlás, melynek során egy teknős a Föld szinte minden zegzugát bejárja – hol az ösztöneire, hol saját kíváncsiságára hallgatva.

 

A két film persze sokban különbözik is egymástól: a Hihetetlen utazás dramatizált természetfilm a kiskamaszok, illetve az idősebb korosztály számára, a Sammy nagy kalandja pedig kedves kis rajzfilm, amely a legkisebbek számára is érthető. Műfajából adódóan könnyedebb és viccesebb, mint „élőszereplős” társa, és természetesen sokkal több fikciós elemet tartalmaz. Sammy nagy utazását így egy lányteknős, Shelly nyomában teszi meg, akitől – különböző okok miatt – többször is elsodródik.

 

 

Feltárul a tengerek színes világa

 

A szelíd és kedves Sammyt mélytengeri kalandjaiban barátja, a nagydumás Ray is támogatja, akit hősünk szintén elveszít párszor szem elől. A tengerben persze sokféle állat feltűnik még, így egy-egy bájos vagy humoros jelenet erejéig az anyaszerepet betöltő teknősre, Verára vagy a laza polipra, Csápra is lehet számítani. Sőt – miután Sammy rövid ideig emberek között is él – a baráti társaságot tarkítja még egy hippiközösség és egy felfuvalkodott, francia akcentussal beszélő macska, Pamacs.

 

Ami a Sammy nagy kalandjában – a jópofa karaktereken túl – igazán szimpatikus, hogy a környezettudatosságra nevelő filmek többségével ellentétben nem minden rossz forrásaként állítja be az embereket. Megjelenik ugyan itt is az olajszennyezés vagy a tenger teleszemetelése – mint a teknősök életét megkeserítő tényezők –, de jelen van a másik oldal is, a természettel közösséget vállaló hippik vagy a bálnavadászokat elkergető Greenpeace aktivisták.

 

 

Meglepő 3D-hatások kísérik a kalandokat

 

A film érdeme továbbá, hogy a viszonylag egyszerű képi világ (a gömbölyded rajzok) ellenére is olyan 3D-s látványt kínál, ami a technika térhódításának korában sem megszokott. Amíg a legtöbb rajzfilm csupán arra használja a 3D technológiát, hogy kiemelje, plasztikusabbá tegye a helyszínt és a szereplőket, addig a Sammy nagy kalandjában számos olyan képsorral találkozhatunk, mint amikor egy hal kiúszik a képből, szinte a nézők orráig.

 

Ha máson nem is, az ilyesfajta trükkökön a felnőttek is elámuldozhatnak, a tengerek színes világa és a jópofa figurák pedig a nem túl bonyolult történet mellett is szórakoztatják a gyerekeket.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása