Fel

Húsvéti gyógynövények

tea

Húsvéti gyógynövények

Kicsit furcsán hangzik a cím, hogy húsvéti gyógynövények, mert ilyen persze nincs, de ha mégis utánagondolunk, miért ne lehetne. Húsvét a tavasz, a megújulás, az ujjászületés ünnepe, s ennek jegyében végiggondolva, szedtem össze azokat a gyógynövényeket, amelyek nem hiányozhatnak ilyenkor az asztalról.

 Megújulás

A tavaszi megújulás, megtisztulás, nemcsak lélekben kell, hogy végbemenjen, hanem a szervezetünkben is. Ilyenkor érdemes tavaszi nagytakarítást végezni: azaz sok-sok vértisztító, salaktalanító teát inni. Erre a célra a legegyszerűbb, ha kész teakeverékeket veszünk, rengeteg félét, fajtát lehet kapni, bármelyik kiváló lehet.

Tavaszi tisztító növényünk a gyermekláncfű, vagy pitypang, ki hogy hívja. Ennek a kis sárga növénynek minden része felhasználható. Frissen leszedve, a levele a legnagyobb kuriózum a salátában, pl. Franciaországban kimondottan keresik, és ilyenkor tavasszal egy salátából sem hiányozhatnak a keserű levelek. A növény levele: a máj tisztítója, de kiválóan serkenti az epetermelést is, s nagyon jól hat az emésztésre. Tavasszal érdemes egy másik növénnyel, a máriatövismaggal is egy három hetes májtisztító kúrát végezni, amelynek gyógyító ereje hatalmas, még a nagyon károsodott májat is rendbeszedi. A teákat, illetve az olajat reggel éhgyomorra kell inni, illetve bevenni.

Vitaminbomba

Tavaszi vitamin bomba lehet a zsázsa, amelyet mi magunk is ültethetünk. Nem kell hozzá más, mint egy kis cserép, jó föld és pár nap türelem. A kis zsázsa magok hamar kibújnak, s pár nap elteltével a hamvas, friss zsázsát már keverhetjük is a salátába. A zsázsa kiváló dísze lehet a húsvéti tojásoknak is.

Szintén hamar elkészül, s hatalmas vitaminforrás: a csírák. Ma már sok helyen kaphatunk csiráztatásra alkalmas magokat. Retek, lucerna, búza, brokkoli és még sorolhatnám, mind-mind finomak és nagyon sok bennük a vitamin. A csíráztatáshoz szükségünk lehet: csíráztató tálra, vízre és sok-sok fényre. A friss csírákat szintén salátába, vajas kenyérre, vagy díszként is tálalhatjuk.

S még egy friss növényünk, amelyet kevesen ismernek a medvehagyma. Amelyet már lehet kapni, ezek főleg üvegházas termesztésű növények, de ha várunk pár hetet már az erdő is tele lesz vele. Vigyázat, levele összekeverhető a gyöngyvirágéval, ami mérgező! Bár a medvehagyma levele erősen illatozik, azaz hagymaszagú, így biztonsággal szedhetjük.

 Tipp:

Készítsünk finom medvehagymás túrókrémet a húsvéti vacsorához.

Hozzávalók:

túró, tejföl, só, egyéni ízlés szerint még fűszerek és medvehagyma.

 

Tisztító tea recept:

15 gr. zsurló

10 gr. csalán

8 gr. porcsinfű

6 gr. orbáncfű

10 gr. körömvirág,

ebből a keverékből kell egy-két teáskanálnyit leforrázni és akár egész nap iszogatni. Kiváló hatása van a vesére, amelyet teljesen áttisztít.

Almásy Katalin

www.kati-patika.blogspot.com

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása