Fel

Indiai mesék gyermeknapra

indiai3

Indiai mesék gyermeknapra

 

Rajashree Tope indiai előadóművész, kírtan mesélő gyermeknapi műsora –  május 29., 17:00.
pixel

pixel

indiai3
2015. május 29-én 17 órától az Amrita Sher-Gil Kulturális Központban lép fel Rajashree Tope indiai előadóművész, kírtan (keertan) mesélő. Gyereknap alkalmából 5-10 éves gyerekeknek szóló, indiai mitológiai történetekre épülő darabját adja elő a hazai közönség előtt.

 Rajashree maráthí, hindí és angol nyelveken szokott előadni, ám a magyar gyerekek számára közös nyelv híján az előadás tartalmát kizárólag a zene, ének, hangszerek és a gesztusok, mimika, érzelmek kifejezései fogják szolgáltatni.

 

indiai2

 

Mitológiai történetek gyerekeknek

A játék Ganésával, Szaraszvatí imával és Bhavannal kezdődik, melyhez elektromos tanpurát (indiai klasszikus zene alaphangszere) és tablát is használ majd a művész.  Az előadás törzsében három indiai mesét láthatunk a kírtan eszközeivel elmesélve: két fivér, Rávana király és testvére, Kumbhakarna története, és két mese Krisnáról. A mesék között két dalt fog elénekelni Rajashree. A műsor egy Prárthanával (vallásos könyörgés), Ganésa áratíval, illetve egy Mantrapuspándzsalival (egy mantra) fejeződik be.

A kb. 45 perces előadás az ún. tán-ra épül. Ha az indiai klasszikus zene „zenei nyelv”, akkor a tán benne a “mondat”, a dallam témája, amely inspirálja a játékot. Előadási rendszere a rága, az indiai klasszikus zene előadási műfaja. A rága konkrét érzelmek kifejezéséről szól. Ezek az érzések (rasza) mindig a rájuk jellemző módon nyilvánulnak meg (bhava), ahogy például a szomorúság együtt jár a könnyekkel. Az indiai gondolkodás szerint kilenc alapvető emberi érzelem van, ezért is kapta a rendszer a navarasza (szanszkrit) – ’kilenc érzet’ nevet.

 

indiai1

Minthogy a műfaj első ízben mutatkozik be Magyarországon, a darabot követően az érdeklődő gyerekek és szüleik feltehetik kérdéseiket a művésznek. Az angol nyelvű tolmácsolás megoldott.

 

http://www.indianembassy.hu/?p=124463

Helyszín: Amrita Sher-Gil Cultural Centre,
1025 Budapest, Búzavirág u. 14.

 

A belépés ingyenes!

Kapunyitás: 16.30

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása