Fel

Bagolyóvoda – környezetismereti társasjáték

bagolyovi4

Bagolyóvoda – környezetismereti társasjáték

 

Ujjbábocskák a pihe-puha erdőben. Talán így írható le legrövidebben, mitől különleges ez a társasjáték, ám ezzel nem volna teljes a felsorolás. Ugyanis nem csak abban rendhagyó, hogy filc anyagból, egyedileg és kézzel készül, hanem abban is, ahogyan a természettel ismerkedhetnek a bölcsis-ovis gyerekek a játék közben.

pixel

pixel

bagolyovi5

Erdei kirándulás a szobában

A játék története szerint a kedves kis bagoly játékosok elindulnak otthonukból, a lombos fáról, céljuk pedig a nagy fa tetején lévő óvoda. A kijelölt úton dobókocka segítségével haladhatnak, közben évszakokról , erdei állatokról, növényekről szereznek tapasztalatokat „szerencsekártyák” – azaz feladatok  segítségével. Játék közben így akár otthon a gyerekszobában, akár az óvodai- bölcsődei csoportszobában is felidézhetők az erdei kirándulások élményei.

 

bagolyovi6

Rímes – mókás játék

A játékosok társat választanak maguknak, valamelyik baglyocska személyében. Ezután dobókockával dobnak és lépnek. Miközben haladnak a játékosok a levelekkel, kövekkel kirakott úton, a helymeghatározást is gyakorolhatják. (mögött, fölött, alatt, mellett, stb.).
Amennyiben szürke „kőre” lépnek meg kell mondani, milyen mértani alakzatra léptek (kör, négyzet, háromszög, téglalap, ovális) – azután pedig kártyát húznak.
A feladatkártyák  két nehézségi fokozatban készültek el. Egészen kicsik is tudnak vele játszani, hiszen választási lehetőségeket kínál fel a kártya. Nagyobbaknál már önállóan kell rájönni a megfejtésre. A kérdéseket át lehet alakítani, aktualizálni az adott évszaknak megfelelő kérdésekre.
A kártyákon 14 kitalálós versike is helyet kapott Nyulász Péter: Miazami és  Miazmég című kitalálós versikéket tartalmazó könyveiből válogatva. Témái: időjárás, állatok, növények, természeti képződmények.

 

bagolyovi2

A kisbaglyok tesói: csiga, süni, repcsi, és a többiek

Talán nem véletlen, hogy a játékot – s a korábbi, hasonló technikával és céllal készülő társasjátékokat fejlesztő műhely a „Csiga – Biga Varázskezek” nevet viseli. Az egyedileg készülő társasjátékok nagyszerű tulajdonsága ugyanis, hogy mivel filc anyagból vannak, feltekerhetőek – mint a csiga háza – és ehhez még csigás szalaggal is vannak átkötve.  Az már egy kevésbé jó tulajdonságuk, hogy üzletekben (egyelőre?) nem kaphatók. Meg lehet azonban rendelni őket a csigabigavarazskezek@gmail.com e-mail címen. A készítő honlapján pedig megcsodálhatók a Bagolyóvoda játék társai is, mint például Repülős ugróiskola, a Sünvacsora, a Csigajátszma – és így tovább.

 

A honlap címe: http://www.csigabigavarazskezek.hu/

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása