Fel

Ingyenesen hozzáférhető oktatási feladatgyűjtemény az egyszervolt.hu-n – Okos Doboz a világhálón

tanulás

Ingyenesen hozzáférhető oktatási feladatgyűjtemény az egyszervolt.hu-n – Okos Doboz a világhálón

Nem múlhat el az iskolaév indulása anélkül, hogy a digitális tananyagfejlesztők valamilyen tartalmi újdonsággal ne lépjenek elő. Idén ezzel az újdonsággal a 4Kids Meseportál Kft. (Egyszervolt.hu-portálcsoport) és a Microsoft Magyarország Kft. szolgált: immár a világhálón ingyenesen hozzáférhető a pedagógus szakma és a nagyközönség számára az egyszervolt.hu által az általános iskola alsó tagozatos diákjainak fejlesztett, tankönyvvé nyilvánított, OKOS DOBOZ digitális feladatgyűjtemény.

Az Okos Doboz az alsó tagozat (általános iskola 1-4. osztály) hat tantárgyának mindennapi tanulásához – matematika, nyelvtan, olvasás-szövegértés, környezetismeret, ének-zene, vizuális kultúra – nyújt támogatást azzal, hogy gyakorló feladatokat kínál fel.

A 4Kids Meseportál Kft. – az egyszervolt.hu – által fejlesztett teljes feladatgyűjtemény 180 feladata az interneten elérhető, ebből most 59 szabadon felhasználható. A teljes feladatgyűjtemény illeszkedik a Nemzeti Alaptantervhez, így nemcsak a gyakorlásnál nyújt segítséget, hanem a tanórai munkába is beilleszthető. Az OKOS DOBOZ feladatai az életkori sajátosságoknak megfelelően a rendszerezés, gyakoroltatás, elmélyítés eszközei lehetnek.

Az Okos Doboz portálon regisztráló felhasználók sorsoláson is részt vesznek, ahol a megnyerhetik a teljes feladatgyűjtemény telepíthető, CD-n futó változatát.

A feladatok a korosztályos digitális írástudás készségeire alapoznak, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a tanároknak, hogy a tanulók fejlettségi szintjéhez mérten válogassanak az egyes feladatciklusok között. Az egyes feladatciklusokat a tantárgyi integráció szempontjait figyelembe véve építették fel a szerkesztők, így minden feladattípus egyszerre legalább két kompetenciaterület fejlesztéséhez ad muníciót. A tantárgyi feladatok megoldása természetesen „visszafelé is hat”, azaz rendszeres megoldásuk során a diákok a digitális írástudás alapelemeit is készségszinten elsajátítják.

Tíz kiemelt digitális feladathoz óravázlatok készültek, amelyek tetszés szerint felhasználhatóak az adott tantárgyi modul oktatásához. Ezek az Óravázlat menüpont alatt érhetőek el.

Az előremutató fejlesztés ősbemutatójára az Országos Szakmai Tanévnyitón került sor, ahol az oktatási kormányzat és a vezető tankönyvkiadók 2500 pedagógus előtt ismertették az új Köznevelési Törvényből adódó feladatokat illetve fejlesztési elképzeléseiket.

Az Okos Doboz alsós digitális feladatgyűjtemény internetes változatát a Microsoft Magyarország Kft-vel közösen fejlesztette a 4Kids Meseportál Kft., amely ezzel a lépéssel bekerült a minőségi tankönyvkiadók csoportjába. A közös fejlesztés következő fázisa a Közoktatási Portál létrehozása lesz, amely oktatási anyagok egyfajta digitális piactereként szolgál majd.

A Microsoft Magyarországnak idén nem ez az első jelentős hozzájárulása a magyar oktatás versenyképesebbé tételéhez. A vállalat ez év júniusában kínálta fel – a kormányzat közvetítésével – Digitális Oktatási Alapcsomagot (DOA) a magyar közoktatási rendszer egészének. A DOA a Microsoft felhőalapú szolgáltatáscsomagjának oktatási intézmények számára kialakított változatára épül és szerves módon építhető tovább különböző licenckonstrukciókkal az egyes oktatási intézmények egyedi igényei és lehetőségei szerint. A DOA szolgáltatásait tekintve magában foglalja az Office 365 nagyvállalati verzióját, és képes kiváltani a Tisztaszoftver Program szerver termékeinek egy részét is. Kialakításában a Microsoft szakemberei a nagy sikerrel futó, világszerte iskolák ezreinek levelezését biztosító Live@edu rendszer tapasztalataira is építettek.

4Kids Meseportál Kft.(Egyszervolt.hu): az OKOS DOBOZ digitális feladatgyűjtemény fejlesztője, kiadója. Magyarország vezető internetes gyermektartalom szolgáltatója. Birtokosa a Magyar Kiváló Online Gyermektartalom 2011. Díjnak-, valamint az Európai Digitális Kiválóságok Díj (European Seal of e-Excellence) Platina fokozatának. Az Egyszervolt.hu portálcsoport szerkesztőségének, nem ez az első oktatási célú digitális fejlesztése. Kifejezetten az iskolai, óvodai felhasználhatóság céljával működik az Egyszervolt Suli, mely a honlapon található mintegy kétezer oktatási – kulturális tartalom pedagógiai szemléletű gyűjtőoldala.

A Microsoftról: A Microsoft a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon. Széles termékválasztéka az operációs rendszerektől és alkalmazásoktól kezdve az összetett hálózati szoftverekig, üzleti szoftverekig és internetes technológiákig terjed. A céget William H. Gates és Paul G. Allen alapította 1975-ben. Mára a világ több mint 90 országában van jelen, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 80 000 főt.

A Microsoft Magyarország 1993-ban alakult, mindössze 2 fővel. Dolgozóinak létszáma jelenleg megközelíti a 200 főt. A Microsoft Magyarország 2003-ban, 2006-ban és 2008-ban elnyerte a „Legjobb Munkahely” címet, 2010-ben pedig az MNKSZ pályázatán a “Legjobb Női Munkahely 2009” címet érdemelte ki. A magyar leányvállalat ügyvezetői igazgatói posztját 2011. október 24-től Papp István tölti be.

Bővebb információ a http://www.microsoft.hu weboldalon található.

Az oldal elérhető: www.okosdoboz.hu címen.

 

Információ kérhető:

Nyulász Péter: nyulasz.peter@egyszervolt.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása