Fel

Izomerő-fejlesztés gyerekeknek

izom

Izomerő-fejlesztés gyerekeknek

Az izomerőt növelő edzések és sportmozgások nem ugyanazt jelentik gyerekek esetén, mint a felnőtteknél.

Az izomerőt növelő edzések és sportmozgások nem ugyanazt jelentik gyerekek esetén, mint a felnőtteknél. A megfelelően előkészített és nyomonkövetett erőedzéssel azonban elérhető a gyermekek izmainak egészséges fejlesztése, csontjainak, ízületeinek, ínainak erősítése. Hatására javul a sportteljesítmény és a sportsérülések nagy része is elkerülhető. Lássuk, miről is van szó!

Mit nevezünk erőedzésnek?

Erőedzés alatt az izmok-, ínak- és a csontozat erejének fejlesztésére irányuló speciális gyakorlatsorozatot értjük. A mozgásprogram kivitelezéséhez saját testsúlyt, szabadsúlyt (kézisúlyzót) vagy ellenállást (kondigépeket, gumikötelet, stb.) lehet alkalmazni, mellyel a mozgás vagy a megfelelő mozdulat kivitelezése nehezített. Ennek során az izomzat nagyobb erőt kell, hogy kifejtsen. Egy súlyzó felemelése vagy egy gumiszalag kifeszítése során nem csak az izmok dolgoznak, hanem az erő az ízületekre, ínakra, szalagokra és az izmokat tartó csontokra is nagy hatást gyakorol. A megfelelő erőedzésekkel a csontok szilárdságának növekedése, az ínak, szalagok, ízületek erősödése, sérülésekkel szembeni ellenállóképessége is jelentősen fokozható.

Az erőedzés céljai

A gyerekek erőfejlesztésének céljai legtöbbször egyáltalán nem egyeznek meg a felnőttek (különösen a huszonéves felnőtt férfiak) céljaival. A súlyemelés, testépítés, erőemelés ugyanis gyermekeknek egyáltalán nem javasolt, sőt a tiltó listán szerepel. Ennek magyarázata az, hogy a túlzott izomtömeg a gyerekek egészséges fejlődésének vethet véget. Bizonyára sokan láttak már olyan súlyemelőket, akik 160 cm-nél nem magasabbak, lábaik pedig rendkívül görbék. Mindez az idő előtt elkezdett súlyemelő program következményeként alakul ki. A serdülőkor befejeztéig semmilyen testépítő-, erőemelő-, súlyemelő edzésprogram nem javasolt!

Akkor tehát miről is van szó? Ha a gyermek elkötelezte magát valamelyik sportágnál, pl. kézilabdázik, kosárlabdázik, focizik vagy úszik, triatlonozik, tornázik, kajakozik, stb., akkor általában már elég biztonságos az erőedzések elkezdése is. Az izmoknak ugyanis kell egy kis „előterhelés” ahhoz, hogy a súlyzóval történő mozgásokat kellően elfogadja. Erőt fejleszteni azonban egyedül, saját edzésprogrammal, de szülői irányítással sem szabad végezni. Persze kivételek mindig léteznek, például akkor, ha a szülő maga az edző, vagy sportorvos, aki kellően ismeri a gyerekek testi fejlődésének elősegítő-, és gátló tényezőit.

 

Gyakorlati tanácsok

A hat év körüli gyerekek esetében is beszélhetünk erőfejlesztő gyakorlatokról, azonban ezek a saját testtömeg használatánál nem merészkedhetnek tovább. Mindez azt jelenti, hogy fekvőtámaszok, felülések, kézenállás, stb. végezhetők kellő körültekintés mellett. Ebben a korban még a mozgáskombinációk begyakorlása és a különféle mozgásformák megismerése jelentik a legfontosabb célt. A 8-14 éves gyerekeket is távol kell tartani a nehéz súlyoktól. A kis súlyok (1-2kg) használata nagy ismétlésszámú gyakorlatok esetében, megfelelő körültekintés mellett megengedett. Ahogyan a gyerek csontozata, izomzata erősödik, úgy növelhető óvatosan az ellenállás mértéke, vagy a súly nagysága.

 

Mint ahogyan a legtöbb sportág tekintetében, így az erőedzések előtt is célszerű a gyerekeket rutin orvosi vizsgálatra vinni. Meg kell győződni a szív-és érrendszer épségéről, és ki kell zárni a leggyakrabban előforduló betegségeket is, mint pl. a vashiányos vérszegénységet. Következő lépés meggyőződni a edzői szakértelemről, az állandó felügyeletről, a terem és a felszerelés minőségéről. Ha a gyerek comb- vagy derékfájdalomra panaszkodik, akkor biztosak lehetünk a helytelenül megválasztott edzésprogramban, az edzői figyelmetlenségben, a túl nagy súly megemelésében, vagy a hirtelen kivitelezésben. Abban az esetben, ha minden körülmény adott, a gyerekek izomereje, csonjaik, ízületeik szilárdsága kedvezően alakul és emellett nem gátolja a növekedést, fejlődést.

 

A serdülő fiúkra gyakran nagy veszély leselkedik az edzőtermekben. Egy 14-18 éves gyerek még nem csak testileg, hanem lelkileg is nagyon sebezhető. Gondoljunk arra, hogy ebben az életkorban alakul ki a hormonrendszer változásainak sorozata, mellyel együttjár a testmagasság, csontok, izmok növekedése és a másodlagos nem jellegek kialakulása (szőrnövekedés, külső nemi szervek) is. Ilyenkor a legtöbb fiú szeretne minél erősebbnek, izmosabbnak látszani és társai buzdítására vagy saját elhatározására „konditermi” edzésekre szánja rá magát. Sokaknak ez jelenti az első igazi edzéseket. Nos, ebben az esetben a szülőknek nagyon oda kell figyelni fiukra. El kell kísérni a gyereket az első edzésekre, meg kell nézni, milyen közönség jár oda, kik a személyi edzők. Ha a gyerek hirtelen (néhány hónap alatt) több, mint 10 kg-ot gyarapodik, ha látványosan nő az izomzata, esetleg bőre a hirtelen tömegnövekedéstől szétfeszül és ú.n. striák (csíkok) jelennek meg legtöbbször a vállon, akkor majdnem biztos, hogy tiltott tömegnövelő szedéséről van szó, amely rendkívül súlyos egészségkárosító hatásokat okoz hosszú távon, sőt halálos kimenetellel is végződhet. A tömegnövelők – még ha csak proteinkészítményről van szó – alkalmazása rendkívül veszélyes és egyáltalán nem javasolt!

Általánosságban elmondható, hogy az erőedzések csak megfelelő edzői irányítással, kis súlyok használatával végezhetők, melyet nagy ismétlésszam kell hogy jelemezzen. A súly megválasztása a gyerek életkorától, testi adottságaitó, nemétől függ, de alapszabály, hogy csak olyan súlyt emelhet meg a gyerek, amellyel 10-12-szer minden nehézség nélkül, szabályosan el tudja végezni az adott gyakorlatot. Ha nem sikerül, csak pl. 5-10-szer elvégezni az adott mozdulatot, akkor ez azt jelenti, hogy a súly túl nagy, kisebbet kell a kezébe adni. A megfelelő testtartás, a gyakorlat kivitelezése, a megfelelő technika elsajátítása rendkívül fontos. Nem mindegy ugyanis, hogy a súly emelése során a gerincre és a többi ízületre mekkora erő nehezedik.

Az Amerikai Erőedzők Szövetsége az alábbi pontokban foglalja össze a legfontosabb tanácsokat:

• Maximum tíz gyerekre jusson egy edző

• Csak a megfelelő tapasztalattal rendelkező edző vezethet gyerekeknek, serdülőknek erőfejlesztő programot

• Amikor új gyakorlat elsajátításáról van szó, az edzőnek minden gyermek mozdulatait nyomon kell követnie és biztosítani kell a balesetmentes körülményeket

• Erőedzés előtt és után kötelező a megfelelő bemelegítő, ill. nyújtó gyakorlatok elvégzése

• A gyerekeknek, serdülőknek egy gyakorlatot 10-15 ismétlésszámban célszerű elvégezni. Egy edzés alatt a gyakorlatok száma nem lehet több, mint 6-8, melyek a nagyobb izomcsoportok erősítésére irányulnak a felső-, vagy az alsó testfélen.

• Az első edzésen kis súllyal kell kezdeni, nagy ismétlésszában. Ahogy nő az izomerő és erősödik a gyerek, úgy növelhető fokozatosan a súly és csökkenthető az ismétlésszám. A sorozatok száma is emelhető maximum 3-ra.

• A hetente 2-3 alkalommal végzett erőedzések a leghatékonyabbak

 

Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a gyermek- és serdülőkori erőfejlesztés csak egy részét képezi a teljes edzésprogramnak, önmagában nem megengedett. A megfelelő erőedzéssel azonban a gyermek egészsége, betegségekkel szembeni ellenállóképessége és az alapsportágbeli teljesítménye is kedvezően fokozható.

Dr. Boros Szilvia – sportszakorvos

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása