Fel

Új hangok a gyerekzenében – Misztrál lemeze: Álomkófic

Új hangok a gyerekzenében – Misztrál lemeze: Álomkófic

Álomkófic címmel jelent meg a Misztrál együttes első gyereklemeze. A versek eggyé válnak a dallamokkal, a dallamok a gyermekekkel – fogalmazzák meg hitvallásukat a borítón. Ajánljuk kicsiknek, nagyoknak, az egész családnak.

Gyerekeknek énekelni

 

Török Máté a zenekar vezetője szerint már évek óta érlelődik bennük egy új lemez, amelyet gyerekeknek ajánlanak. A lemez borítójáról idézve, így fogalmaz: “Évek óta készültünk, hogy egy olyan lemezt készítsünk a gyermekeknek, melyben a versek eggyé válnak a dallamokkal, a dallamok a gyermekekkel, s így a költészet észrevétlenül épülhet be az életükbe. A dalokat szívből írtuk apró gyermekeknek – mondta – kisiskolásoknak, nagyiskolásoknak, kamaszoknak és mindazoknak, akik megérzik bennük a körülöttünk élő világ sokszínűségét. Oly jó néha elcsellengve széllel tündökölni, színekkel táncolni, Boldogasszony felé tekinteni, erdőben rókát bámulni, réteken megpihenni, árvalányhajjal egymást cirógatni, tavak partján moszkitók énekére békákkal vacsorálni. Útban hazafelé pedig cinkét hivogatni, kóficokkal álmodozni, ménesek közt lovak meséit figyelni és olyan jó gyermeknek lenni… még felcseperedve is.” – mint ahogy a korongon elhangzik.

 

 

Időtlen költészet

 

„Ez a lemez eltér a korábbi lemezeinktől a költők kiválasztásában is – mondja Török Máté -, hiszen többnyire kortárs költők verseit zenésítettük meg, úgy mint Szepesi Attila, Lackfi János, Csongor Andrea, Thándor Márk verseit, de választottunk a rímeiről méltán híressé vált Romhányi Józseftől és Szabó Lőrinctől is két verset. A fő irány az volt, hogy a gyermekek felé úgy tekintsünk, mint kicsi emberekre, akik sok mindent értenek a világból, sok mindent jobban látnak a felnőtteknél is, és akiknek arra van szükségük, hogy a körülvevő értékeket ismerjék meg a leegyszerűsítő világ helyett.” S, hogy milyen zenei kíséretet kaptak a versek? „A zene mindig a szövegtől függ, és persze attól, hogy mi mit érzünk bele a versbe. A nótákat külön-külön írjuk együttesen belül, majd hangszerelésben majdnem mindig együtt gondolkodunk. A lemez számtalan zenei stílusban kalandozik, hiszen található rajta country, blues, jazz, népzene, cirkuszi umcacca és persze van rajta régi misztrálos vonulat is. Az egész lemezen a vokalitás és az énekelhetőség dominál, de figyeltünk a stílusok hangszeres kibontására is.”

 

 

Zene korhatár nélkül

 

A gyerek közönség a legkritikusabb, új világot, új dallamokat bemutatni nekik, mindig nagy kihívás. A zenekar már hónapok óta játssza a dalokat, s nemcsak gyerek-koncerten, hanem felnőtteken is. „Hál’ Istennek eddig jó visszajelzéseket kaptunk. – meséli Török Máté. Néhány dal persze másként működik a valóságban, mint koncerten, hiszen lehet tenni melléjük némi színpadi mozgást, játékot, ám a lemezen pedig a hangzást tudjuk erősíteni több hangszerrel, szólammal. Sokan úgy vélik, hogy nincs is igazán különbség a gyerek- és a felnött lemez között, az a legjobb, ha mindenkinek tetszik a családban, s így lesz családi lemez. Egy új kategória, gondolnánk, amely erre a lemezre is igaz. Török Máté szerint olyan lemezt szerettek volna, amelyben minden korosztály talál benne magának mondanivalót. Példának Szabó Lőrinc hat éves Lócijának örökérvényű igazságát említi, hogy “Az életet adja, adja, / egyszerre csak abbahagyja.”, vagy Lackfi János kortárs kérdését: “Ha egy műlovarnő / Ilyen remek, / Vajon egy igazi / Milyen lehet?”. „Szóval azt tudnám mondani, magamat ismételve, hogy egy gyereklemeznek nem kell eltérnie egy felnőtt lemeztől a fontos kérdésekben, azaz nem egyszerűsödnie kell, csupán színesednie.”

 

 

 

Almásy Katalin

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása