Fel

Örömnap – Gramp

Örömnap – Gramp

GRAMP – öt betű, kevésnek tűnik, pedig jelentése s a mögötte megbúvó üzenet, tartalom, akár egy országot, egy nemzedéket is megrengedhet. Gramp- azaz Group and Many People. S hogy miért kell csoportoknak és sok embernek együttlennie? Erre Szalay Kriszta színésznő adja meg a választ, aki immáron négy éve gondozza, terelgeti, alakítgatja az ötletét.

Valami kell

 

A Gramp először is egy színdarab, amely fiatal, hétköznapi hősökről, egy misztikus látogatóról és az emberek között rejtélyes módon működő ősi kapocsról, a szeretetről szól. Tehát egy kicsit sci-fi, kicsit retro, kicsit vígjáték, kicsit zenés, kicsit fiatalos, kicsit bölcs, és nem kicsit, de nagyon-nagyon nagy buli, ahogy a honlapukon fogalmaznak a szervezők. S, ha még ez nem lenne elég, akkor még ehhez párosulnak Demjén Ferenc dalai, még a Bergendy időkből. A darab mellett pedig fontos még egy dátumot megemlítenünk, november 25-ét, amely igazi örömnappá avanzsálta magát elő, s amelyre számos fiatalt várnak. De kezdjük az elején, hogy hogyan született meg ez az ötlet.

 

„Az ötlet kb. 15 éve született meg,- meséli Szalay Kriszta – amikor lányaim már iskolások voltak. Furcsa, de hiányérzetem volt az én gyerekkoromhoz képest, hiányoltam a közösségi életet a sulijukban, a szakköröket, a programokat. Úgy éreztem, s érzem még most is, hogy a fiataloknak kell valami, egy kapaszkodó, egy pozitív közösségi cél. Így indultam el, s most már egyre közelebb van a bemutató és az Örömnap.”

 

 

Sajtból van a hold

 

Egy régi Demjén dal inspirálta Krisztát: „szakítsd szét a képzelt láncokat, szabadítsd fel egy percre önmagad!”

 

„Ez a sor adott hitet ahhoz, hogy a színház által feldobjam, összehozzam az embereket. – meséli tovább – A darab életének szervezése kemény, nagy kitartást igényelt, de mert meg van a pozitív cél, ezért afelé megyek, s nem tudom feladni. A darabot egy befogadó színházban tudjuk bemutatni a Báb Színházban.”

 

Szalay Kriszta nagyot álmodott, volt egy vágya, hogy létre jöjjön egy világi mozgalom, illetve egy összefogás. Így született meg a GRAMP, azaz csak sok ember önzetlen együttléte tud csak pozitív dolgot létre hozni, egészen pontosan a világot megmenti a darab szerinti dramaturgiában. „A GRAMP-ben 5000 diák énekli Demjén Sajtból van a Holdját, a darab végén. Ugyanezt szeretném megvalósítani hazánkban a bemutató estéjén. Az ország 5 pontjának lelkesedése ér majd össze. De nem egyszerű ám, mert az életben sajnos ugyanaz a passzivitás, fáradtság, punnyadtság van, mint amit megírtam.

De hát ezért írtam, hogy ne legyen! Lássák a jó példát.

S ezzel az eseménnyel Örömnapot is hirdetek hazánkban.

Legyen legalább egy tudatosan örülni akaró napunk november 25.-e!”

 

 

Részletek és jelentkezés a Gramp-re a www.gramp.hu oldalán, ahol nemcsak diákokat, hanem tanárokat, iskolákat is várnak a szervezők.

 

 

 

AK

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása