Fel

Új kiállítás a Közlekedési Múzeumban

Új kiállítás a Közlekedési Múzeumban

 

„Szabad a pálya!” címmel nyílt kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A kiállításon a XIX. századi technikai fejlődést követhetik nyomon a látogatók. A kiállítás 2012. március 21. – 2012. december 31–ig látogatható.

Csőposta és csodalámpa

Ha kíváncsi vagy, hogyan működik a csőposta, mi az a Telefonhírmondó, vagy van kedved csodalámpást készíteni, akkor gyere el a Közlekedési Múzeum legújabb, „Szabad a pálya!” című kiállítására, ahol a több mint száz évvel ezelőtti Magyarországra tehetsz kirándulást, megtudva, hogy milyenek voltak a hétköznapok, milyen technikai csodák, fejlesztések bűvölték el elődeinket 1867. és 1914. között.

 

Tudtad-e, hogy ebben a korszakban épült meg a kisföldalatti, több budapesti híd, számos középület, köztük az Operaház, indult el az első villamos, vagy jött létre az első telefonközpont? Gondoltad volna, hogy a villanyóra, a transzformátor, vagy az autók működésében alapvető fontosságú porlasztó is magyar találmány volt? Ha ellátogatsz a múzeumba, akkor megnézheted, hogy milyen volt az első magyar gőzmozdony, megtudhatod, hogy mit szóltak az emberek az első autó megjelenésekor, de azt is megláthatod, hogy milyen körülmények között laktak a tehetős és szegényebb emberek.

 

A kiállítás rendezői segítenek Neked, hogy igazán bele tudjad magad élni ebbe a korba: számos tárgyat magad is kipróbálhatsz. Helyet foglalhatsz a polgári szalonban, ahol meghallgathatod 1893 legfrissebb híreit, csőpostával üzenetet küldhetsz magadnak, vagy családtagjaidnak az emeletre, a fotóműteremben, pedig korabeli stílusban örökítheted meg magadat.

Régimódi alkotóműhely

Hétvégenként az Alkotóműhelyben kézimozit készíthetsz, vagy üzenetet küldhetsz a múltba. Figyeld a múzeum honlapját, mert minden évszakban egy-egy nagyobb rendezvénnyel szeretnének élményekkel gazdagítani: kiderül majd, hogy milyen volt egy korabeli nagypolgári utazás az Al-Dunán, hogyan tartották az ünnepeket a polgári családokban, vagy decemberben kiderül, hogy milyen lehetett egy munkáscsalád karácsonya.

A kiállítás felfedezésében egy korabeli testvérpár, Lenke és Blanka kutatónaplója, kiállításvezetője segítenek majd. Gyere el, mert neked is Szabad a pálya!

 

-x-

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása