Fel

Újabb kötetben a Kerekítő: ölbeli játékok, mondókák

Újabb kötetben a Kerekítő: ölbeli játékok, mondókák

A második kötet bemutatója november 7-én, vasárnap délelőtt lesz a Művészetek Palotájában, a Cifra Palota rendezvény keretében, az elsőemeleti Kék teremben.

A Kerekítő ölbeli játékok, mondókák című kötet megjelenése óta egy év telt el. A könyv, amelyet 0-5 éves korú gyermekeknek és szüleiknek készítettünk, több utánnyomásban 13 ezer példányban került a polcokra és elnyerte a Szép Magyar Könyv 2009. díjat. Nagytestvérek patkolják a kicsiket esténként, kisóvodások cirókázzák és höcögtetik játékbabáikat. A kisgyermekeket lelkesen hintáztatják, reptetik. Beszélni még nem tudó gyermekek a képekre bökve kérnek egy-egy kedvenc mondókát, játékot. Van, akinél a könyv már saláta jelleget ölt. Így örömmel jelentjük:

 

 

A Kerekítő kötet második része 2010. október végén megjelenik, ígéretünkhöz híven itt a folytatás újabb népi mondókákkal és ölbeli játékokkal, a Naphegy Kiadó gondozásában, Kállai Nagy Krisztina rajzaival, J. Kovács Judit válogatásával és játékleírásaival.

 

 

Palya Bea ajánlósoraival:


„Most még a barátnőim gyerekeivel játszom Hóc hóc katonát, de gondolok már arra kisgyerekre, akit én fogok szülni, és akinek a szemébe nézve majd mondhatom ezeket a szavakat, pempőcöket, hockolókat, parafittyeket.

És nevetünk sok-sok-sokat, kitalálunk új dalokat.

Valamiféle szerelem elmélyítése lesz majd ez, szavakat és érintéseket küldünk egymásnak, játszunk egymással.

Az itt összegyűjtött mondókákban, játékokban egy olyan gyengéd szeretés van kódolva, amely egyben a kreativitásnak is utat enged: mi magunk is találhatunk új szavakat, új dalokat, új ritmusokat, új érintéseket.

Afrikai nőknek mutattak egyszer európai és amerikai anya-gyermek viszonyt ábrázoló fotókat. Az egyiken a baba a hátán feküdt, az anya fölé hajolva beszélt hozzá.

Az afrikai anyák felháborodtak: miért beszél a gyerekéhez az anya, ha közben nem ér hozzá?!

 

Én afrikai anya leszek. Az első fél évben bárhová jövök-megyek, nagy színes kendőkben magamra kötve hordom majd őt, érezze a szívdobogásomat, s én az övét. S közben pici babának való ölbeli-szívbeli mondókát mormogok…”

 

 

A kötetek anyagát továbbra is feltámasztjuk élő közösségekben, Kerekítő Ölbeli Játékklubokban, Mondókás Mókán, Bábos Tornán és Kerekítő Tippentőn, utóbbin a népzenével és néptánccal is kötetlenül ismerkedhettek. Határon innen és túl is! Részletek: www.kerekito.hu

 

 

KÖNYV BEMUTATÓ-KEREKÍTŐ 2.

 

A második kötet bemutatója november 7-én, vasárnap délelőtt lesz a Művészetek Palotájában, a Cifra Palota rendezvény keretében, az első emeleti Kék teremben. Selyemtárlatunkat és a Naphegy Kiadó könyves pultját is itt találjátok majd. A meghitt együttlét kedvéért, végtelenített félórás csoportokba várunk Benneteket höcögni, göcögni, kacagni. 10-től 14 óráig minden óra egészkor és félkor csatlakozhattok a Kék teremben tartott Mondókás Mókához. A foglalkozásvezetők (többen vidékről is jönnek), hangszereiket is hozzák: lesz furulya, hegedű, klarinét, fuvola, pásztorfurulya. 11:30-tól Kerekítő Tippentő néptáncos-népzenei félórát tartunk Cseke Marosi Eszter vezetésével, párja, Cseke Attila, kecskedudával kísér.

 

A program ingyenes.

 

Dedikálok és tereferélünk is.

 

 

 

J.Kovács Judit 


Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása