Fel

Játssz tudósosdit, barátkozz Einsteinnel!

Játssz tudósosdit, barátkozz Einsteinnel!

“Twitterező Fa”, kincskeresés, hogyan készül a párizsi, régészeti bújócska – az idei Kutatók Éjszakája programkínálatában láthatóan a gyerekek kerültek a középpontba. Cél, hogy a legkisebbek is pozitív hozzáállással közelítsenek a matematikához, fizikához vagy kémiához, és ne nyomasztó tantárgyakként, hanem kreatív lehetőségként tekintsenek ezekre a matériákra.

 

 

Harmadik alkalommal rendezik meg országszerte ezt a tudományos és egyben szórakoztató programsorozatot, melyen számtalan hasznos és érdekes tapasztalatot gyűjthet az, aki ellátogat valamelyik helyszínre. Ezen felül mindenki egy kicsit tudósost játszhat erre az időre, és bepillantást nyerhet egy olyan világba, ahol az ideák és az elképzelések testet öltenek. Mindenki álmodozott gyerekkorában arról, milyen lehet beszélgetni egy fával, hogy legyen egy olyan saját robotja, ami mindent megcsinál helyette, vagy színekkel és fényekkel befolyásolja saját vagy mások hangulatát. Ezen álmodozások nagyrésze pedig a mai tudomány állása szerint már megvalósítható! Fontos, hogy az emberek nyitottabbá váljanak a valóság és a tudomány olyan szintjeire, amelyek nem ismertek a számukra, és megismerjenek olyan találmányokat, amik ma még nem kapnak helyet a hétköznapi életben. Rövidesen lehet, hogy ezek az ötletek alapvetően változtatják meg a felfogásunkat bizonyos dolgokról.

 

 

Vizuális játékok

 

A programok a gyerekek számára is tökéletes ismerkedési terepet kínálnak, az ő szempontjukból talán még fontosabb, hogy pozitív hozzáállással közelítsenek a matematikához, fizikához vagy kémiához, és ne nyomasztó tantárgyakként, hanem kreatív lehetőségként tekintsenek rájuk. Ezért igyekeztek a szervezők idén is olyan témákat és ötleteket is bemutatni, amelyek a fiatalabb korosztályt is lekötik, és talán saját ötletelésre is serkentik őket a természettudományok terén. Ebből a szempontból ígéretesnek tűnik iskolai csoportok számára a Rendhagyó rajzolás és egyéb vizuális játékok a Millenáris Parkban, amelyek célja többek között, hogy feloldják az intuíció és a tudatosság közötti ellentmondást az alkotó tevékenységben.

 

 

Zenélő, interaktív “fa”

 

Az Ericsson Science Parkban találkozhatunk a “Twitterező Fával”, ami érzékeli saját környezetében az elektromágneses tér változásait, és ha valaki elhalad mellette, akkor bejegyzést küld saját Twitter-oldalára, de zenével, beszéddel, valamint a fények le- és felkapcsolásával reagál. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi intézetében elméleti és gyakorlati példák segítségével megtudhatjuk, ki és hogyan dönti el, hogy egy bizonyos régészeti ásatás pontosan hol kezdődjön. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a robotok technológiájába tekinthetünk bele, megismerhetjük a sci-fi mögötti valóságot, hogy mennyi apró részlet és finommechanikai megoldás szükséges csupán ahhoz, hogy egy robot járni tudjon.

 

 

Ipi-apacs az arborétumban

 

A Budapesti Corvinus Egyetem, Villányi úti Campusában a Budai Arborátum tanösvényét járhatják végig a gyerekek. Megismerkedhetnek a táj elemeivel és értékeivel, és megtudhatják, milyen veszélyeztető tényezők játszanak szerepet a környezetünkben. A szervezők ezzel kívánják erősíteni környezeti tudatosságot és megértetni, hogy mennyire fontos a természet megóvása.

 

A programok az ország 23 városában látogathatók.

 

 

 

 

Andorai Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása