Fel

Kaláka Bábszínház

00002

Kaláka Bábszínház

 

Van, ami még a 40 éves Kalákának is újdonság! Bár Japántól – Argentínáig bejárta a világot, bábszínházi szereplő eleddig még nem volt a Kossuth- és Príma Primissima-díjas együttes. A jól ismert gyerekdalok alapján készült, élő zenés bábjátékos darabot Kaláka Bábszínház címmel mutatja be a Kolibri Színház.

 

Ami még nem volt!

 

„Sokféle koncertet adtunk már, színházban sem először lépünk fel, de bábos előadásban még sosem szerepeltünk, ez új lesz számunkra is – mondja Gryllus Dániel. Novák Jánoshoz, a Kolibri igazgatójához gyerekkori ismeretség fűzi. – Tavaly egy baráti összejövetelen vetette fel a Kaláka Bábszínház ötletét, ami azonnal beindította a mi fantáziánkat is – emlékszik vissza.”. A „gyerekszínház élő zenével – élő koncert bábszínházzal” mottó jegyében a Jókai téri színházban számos sikerdarabot színpadra állító Kőváry Katalin rendezi a produkciót. „A Kaláka repertoárjából huszonkét olyan dalt válogattunk, amelyek rímelnek a bábjátékos formával, és amelyeket ilyen összeállításban még sosem játszottak” – meséli.

 

 

Ördögi (báb)színjáték

 

A népszerű Kaláka dalok köré – mint például a Faragott versike, az Iciri-piciri, a Nálatok laknak-e állatok, a Bőrönd Ödön – Török Ágnes és Szívós Károly írt történetet, amit Eörsi István megzenésített verse ihletett. Az Ördögfióka feleségül kéri a tündérlányt, aki azonban válasz helyett eltűnik. A keresésére induló kisördög útját kíséri végig az előadás. A különböző epizódok bőröndökből előbújó szereplőit Meixler Ildikó, Sallai Virág és Gazdag László keltik életre, miközben egymással is civakodva segítik a kisördögöt a tündérlány megtalálásában, Orosz Klaudia pedig olyan figurákat és díszleteket tervezett, ami képzőművészeti és bábtörténeti szempontból egyaránt változatossá teszi az előadást.”

Mi történik a paraván mögött?

 

A bábos jelenetek rendezője, Szívós Károly, szerint a bábozás évszázadokon keresztül az illúzióra épült, mindig kiváltságot jelentett, ha valaki láthatta a titkot: mi történik a paraván mögött. A Kolibri Színházban a megalakulása óta részesülhet a közönség ebben a kiváltságban. „Ha a színpadon önálló életre kel egy élettelen tárgy, a kicsik elfogadják a játékszabályt, azonosulnak a figurával és átadják magukat a történetnek – mondja a rendező. – A nagyobbaknak és a felnőtteknek pedig kettős élmény, hogy a produkció megszületését a mozgató színészek játékán keresztül is figyelhetik. A gyerekelőadás akkor jó, ha többrétű, ha a kisebbek azt látják, szüleiket is szórakoztatja. Ebben a szellemben készítjük a Kaláka Bábszínházat is.”

 

Több mint színház és nem kevesebb, mint koncert

 

A Kaláka koncertjein a gyerekközönség sem csupán hallgatója, hanem résztvevője is az előadásnak. Az interaktív játékok mellett a zenekarnak mára szinte védjegyévé vált, hogy koncertjein a tagok bemutatják különleges hangszereiket is.

Az alkotók azt mondják, a muzsikusok úgy kapnak szerepet a produkcióban, hogy közben nem maradnak el azok az elemek, amik a fellépéseiket jellemzik.

„Senki sem fog csalódni, aki a Kaláka Bábszínháztól azt várja: több mint egy színházi előadás, de nem kevesebb, mint egy Kaláka-koncert.”

Bemutató:

2010. november 20. 15 óra, Kolibri Színház (Bp., Jókai tér 10.)

További előadások: november 21-én 10 és 15 óra; december 28-án 10 és 15 óra; december 29-én 10 óra.

NYP

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása