Fel

Karácsony a pécsi Zsolnay Negyedben

pecs11

Karácsony a pécsi Zsolnay Negyedben

Igazán sokrétű program várja a Zsolnay Negyedbe látogató kicsiket és nagyokat, és mindazokat, akik a karácsonyi készülődés lázában érkeznek a kultúra egyik pécsi fellegvárába.

 

Karácsonyfa kiállítás

December 13. és január 6. között karácsonyfa kiállítás lesz a Pirogránit udvarban. A régió kézművesei és a hagyományőrző civil szervezetek által feldíszített karácsonyfák láthatók itt. A látogatók közös karácsonyfa díszítésen vehetnek részt december 13-án 9 órától.

pecs3

 

A Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa

A Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa december 20-án, pénteken 19 órakor lép színpadra a Kodály Központban. A kórus sajátossága, hogy az ősi előadásmódot emeli be az istentiszteletekbe – ennek köszönhető az a semmi mással össze nem téveszthető, fenséges és lenyűgöző hangzás, amely a laikusok számára is ízelítőt ad a szláv emberek vallásosságának érzelemgazdagságából.

pecs2

Az együttest 1983-ban alapította Anatolij Grindenko teológus, zenetudós. A 13 főt számláló kórus énekesei a szovjet rezsim utáni években megnyitották az utat az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez. Céljuk az ősi hangzásvilág autentikus visszahozatala és bemutatása. Az Opus 111 nevű francia kiadó eddig 13 CD-jüket jelentette meg, melyből 9 világpremiernek számít. A kiadványok megkapták a „DIAPASON” című nemzetközi kritikai folyóirat legmagasabb elismeréseit. Bejárták Európa nagy részét, felléptek koncerttermekben, fesztiválokon, templomokban, és hosszú amerikai turnéik is voltak már, melyek során a Lincoln Centerben is koncerteztek. Az együttes rendkívül sokoldalú és változatos műsort kínál a hallgatóság legkülönbözőbb rétegeinek. Repertoárjukban a 16–19. század közötti időszak tradicionális énekei mellett szerepelnek népdalok és újabb keletű egyházi darabok is, mint például Csajkovszkij, Rachmaninov, Gretchaninov, Sviridov, Martinov és Pelecis művei.

 

Az együttes változatos programmal érkezik a Kodály Központba 16-19. századi tradicionális egyházi darabokkal és népénekekkel.

(Szervező: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.)

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása