Fel

Kerekítő új kötet és program

kerekito1

Kerekítő új kötet és program

Kerekítő manó és Kacska macska meséi megérkeztek. Kovács Judit és Acsai Roland közös mesekönyvében a szereplők izgalmas kalandokba keverednek. Hogyan lágyítható meg télen a hókatonák szíve? Miért perdül táncra tavasszal egy egész mezőnyi pipacsbalerina? Hogyan védekezik nyáron Kerekítő manó a szúnyogok ellen? És mi zavarja meg ősszel az erdő csendjét?
pixel

pixelkerekito5

 

Minden kérdésünkre választ ad a kis manó, aki eddig a közkedvelt Kerekítő-mondókáskönyvek oldalain bujkál. Kovács Judit drámapedagógus, a Kerekítő baba-mama és Ovimóka foglalkozáshálózat vezetője és Acsai Roland Zelk Zoltán- és Radnóti díjas író új könyve most jelent meg a Móra Kiadó gondozásában.

 

“Három gyermekem természetközeli kisgyerekkora is benne lapul, – véli Kovács Judit, az író,  de azt hiszem mindenki közel fogja magát érezni a mesékhez, ha az első hónak, vagy egy pipacsmezőnek örülni tud, akár még felnőttként is. Tavitündérekkel és hókatonákkal találkozhatunk benne, de az erdő csendje és az évszakok is igazi alakot öltenek. Kacska macska bohókás, Kerekítő manó figurájában pedig kicsit benne van a szülői lét, az a készenlét, jelenlét, hogy a gyermekekkel való együttélés során a legmegoldhatatlanabbnak tűnő helyzetek is megoldásra találnak. Ha nincs is varázssipkánk, mint a manónak, a kreativitás és az élet sok mindent kihoz belőlünk.”

 

kerekito3

 

Hét évvel ezelőtt Kerekítő címen egy népi mondókás könyv-sorozat indult útjára, melyhez országszerte baba-mama foglalkozások kapcsolódtak. Módszertani tanfolyamokkal, mondókás honlappal J. Kovács Judit drámapedagógus, háromgyerekes anyuka vezetésével.

 

Kerekítő Mondókás Móka, Bábos Torna és néptáncos elemekkel átszőtt Tippentő baba-mama foglalkozások látogathatók azóta már 180 csoportban, 120 helyen.

 

Kovács Judit

Kovács Judit

Az első kötet, ami azóta a hetedik kiadásnál jár Szép Magyar Könyv díjat is nyert 2009-ben.

Négy kötetre bővült, az utóbbi kettőhöz CD is tartozik.

 

Mondókás-könyvcsaládunk 14 tagra bővült a Móra kiadó jóvoltából.

Köztük egy Állatos játéktár CD-s kötet babáknak és óvodásoknak. “Kacagtató” lapozó-sorozat, melyekben ölbeli játékokat találunk költők soraira hangolva (Weöres Sándor, Kányádi…)

Valamint egy mai mondókás könyv, Lackfi János  mondókáival és játékleírásaimmal.

 

kerekito6

 

MITŐL KÜLÖNLEGES?

A népi alapsorozat népszerűsége és egyedisége  a mai napig abban rejlik, hogy a következő hiánypótló, apró dolgokat is figyelembe vettem a  kezdetekkor:

 

-legyen gyerekkézbe való (kis méret)

egy mondókához csak egy letisztult kép tartozzon, és legyen mellette a játékleírás, mozdulatkincs is, mert ezek ölbeli játékok, és sokan már csak a szövegre emlékszünk gyerekkorunkból.

(Így ráadásul, a még beszélni sem tudók a képre mutatva kérik a  kedvenceiket. Később pedig, amikor már beszélnek, lapozás közben kívülről fújják a sorokat).

  • minden oldalpáron ott bujkál Kerekítő manó– jó játék lehet a megkeresése, és egy színes fonal is kacskaringózik a kötetekben, mely a logót is ékesíti. Már tervezéskor tudtam, hogy majd óvodásoknak szóló mesébe bújhat, azaz a gyerekekkel együtt nőhet a könyvcsalád. Sőt a mesék alaptörténetét még akkor lejegyeztem, majd Acsai Roland költővel kerek egésszé gyúrtuk 2016-ban.
  • esztétikus, kerek világú, vidám, színes, üde, korosztályos sajátosságokat figyelembe vevő rajzok, Kállai Nagy Krisztina illusztrátor jóvoltából
  • legyenek benne közismertek, amiket velünk játszottak, de legyenek kevésbé ismertek is, hogy újat is adjon minden kötet
  • legyen vevőbarát ára, ez az ideális méretnek köszönhetően megvalósult
  • kapcsolódjanak hozzá élő közösségek és on-line oldal is. A honlap mondóka menüpontjából is lehet tanulni, mert hanganyaggal együtt töltöttük. Éltetjük.

Ismerkedjetek meg Kerekítő Manó Bandájával, egy zenés interaktív bábjáték keretében.

 

kerekito2

 

KEREKÍTŐ MANÓ BANDÁJA: ZENÉS INTERAKTÍV BÁBJÁTÉK  óvodásoknak: J. Kovács Judit- báb Nemes Janó-fúvós hangszerek, Gyulai Csaba- ütőhangszerek                                                

  • Négy évszak előadás-sorozat a mesék nyomán: “Kerekítő manó és a hókatonák”, “Kerekítő manó és a pipacsbalerinák”, “Kerekítő manó és a pókhálófüggöny”, “Kerekítő manó és az erdő csendje” címen.
A téli mese a Müpában dec. 18-án vasárnap 10-kor kerül megrendezésre  a földszinti Cifra palota színpadon. A belépés ingyenes.
Február 26-án vasárnap 10:30-tól az Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Házban, 800 Ft/fő, XIII. kerületieknek ingyenes, 
ugyanitt tavaszi mese: április 30-án 10:30-tól.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása