Fel

Kerti kaland az aszfaltrengetegben

szanoca3

Kerti kaland az aszfaltrengetegben

pixel

“Green fingers” Fenntartható városi kertészkedés. Kerti kaland az aszfaltrengetegben, avagy hogyan kertészkedhetsz balkonodon télen-nyáron… Megmutatjuk hogyan lehet saját kerted ehető növényekkel a teraszodon, hogyan védd meg a hasznos bogarakat, madarakat. És sok más érdekes témával várjuk a 3-10 éves gyerekeket.
2014. november 8. 10:00 és 11:15-től, november 22. 10:00 és 11:15-től, december 6. 10:00 és 11:15-től (szombati napok)

pixel

pixel

szamoca1

Témák:

Ehető kert; virágoskert a városban: erkélyen, balkonon… ;  hőszigetelő növények: tetőkert, zöld fal;  energia növények; városi kiskertész: maggolyók, magbombák; hasznos rovarok élete a városban: bogárszállodák …

Programok

A Szamóca részt vett a Fenntarthatósági Napon a Millenárison, ahol foglalkozásokat tartottunk és bemutattuk új termékeinket. Maggolyót és ültethető képeslapot készítettek a gyerekek. A fenntarthatóság jegyében szórólap helyett napraforgó maggolyót osztogattunk. Reméljük jövő nyáron ezekből a maggolyokból szép napraforgók nőnek és virágba borítanak rendezetlen kopár területeket…

szanoca2

Tündérek fűből-fából-virágból

Használjátok ki a szép őszi napokat és gyűjtsetek szép kincseket a kertből. Minden kert rejt kincseket, csak fel kell fedezni, és nem feltétlenül a föld alatt kell keresni így ásás, és mindenféle kemény fizikai munka nélkül megtaláljátok. Nézzetek szét a fák alatt, a virágoskertben, de akár a veteményesben is találhattok érdekes növényeket, ami egy egy érdekes alkotás alapanyaga lehet.

Ha nincs saját kertetek, akkor se keseredjetek el, ezek a kincsek begyűjthetőek a parkból, iskola vagy óvodaudvarról is. Ha kirándulni mentek, biztos mindig hoztok vmi újat a kincsgyűjteménybe. A begyűjtött fűből-fából virágból készíthettek tündéreket, dinókat vagy egyéb szörnyeket, vadállatokat (például krokodilt).

szanoca4

Nálunk ilyenkor még szép virágai vannak a sarkantyúkának (ami ehető, de mi valahogy nem szoktunk rá), ezért ebből készült tündérkénk kalapja. Fodros szoknyájához sok sok különböző méretű sarkantyúka levelet szedtünk. Feje az almafánkon nőtt, de olyan pici maradt, hogy almának alig nevezhető és fogyasztásra sem alkalmas (gyermekem megpróbálta, de egy harapás után feladta, így megkaphatta a tündérünk, egy kis harapásnyommal).

 szamoca6

Rajzpályázat
A programhoz egy rajzpályázat is kapcsolódik. 3-14 éves gyerekektől november 17-ig várjuk az alkotásokat és a nyerteseket december 6-án hirdetjük. Rajzoljátok le hogyan képzeltek el egy fenntartható városi kertet.
A részleteket itt találod: www.gyerekkertesz.hu !

A Szamóca Kiskertész Tanodáról

2012-ben indult útjára. Magán kezdeményezésként a gyerekek környezeti nevelését vállalták fel, gyakorlati kertészkedős programok által, újszerű pedagógiai módszerekel, tapasztalat alapú tanulással (learning by doing) és játékos oktatással (teaching by playing).  Innovatív oktatási programjukat a Klimate KIC Central Hungary díjazta 2012-ben, a Magyar Innovációs Hivatal pedig a mentor programba választott be. 2013-ban 50 pilot programban 850 gyerek vett részt. Az ELTE Füvészkertért Alapítvánnyal együttműködve  2014-ben már rendszeres programokat hirdettek a budapesti Füvészkertben, 3-10 éves  korú gyerekeknek  szombati klub foglalkozások  keretében illetve óvodai, iskolai  műhelyfoglalkozásokkal.

szanoca3

Céljuk: játékos kertészkedéssel megváltoztatni a gyermekek – és általuk szüleik –  életszemléletét, egy zöldebb, környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében, melyben értéket jelent a saját kertben, saját munkával megtermelt biozöldség és az alkotás öröme fűből-fából-virágból és újrahasznosított anyagokból.

A Szamóca kiskertész-tanoda foglalkozásain a szervezők saját tapasztalataikat adják át a gyerekeknek: megmutatják nekik, hogyan tehetik zöldebbé környezetüket, miként termeszthetnek ők maguk egészséges zöldségeket, gyümölcsöket.

Megismertetik velük hétköznapi világukban rejlő lehetőségeket: hogyan lehet akár egy balkonládában, vagy az ablakpárkányon konyhakertet nevelni, milyen módon lehet zölddé varázsolni egy sivár falat vagy veteményeskertté, színes virágoskertté az óvoda és az iskola poros udvarát. Bevezetik őket az újrahasznosítás rejtelmeibe: a környezetükben található, már nem használatos tárgyakból és a kidobásra ítélt hulladékokból hogyan lehet egyszerű kreatív alkotásokat létrehozni.

Minden iskolában és óvodában található egy talpalatnyi föld, ahol a gyerekek kertészkedhetnek, ahol részesévé válhatnak annak a folyamatnak, mely során a földbe szórt magból kifejlett növény majd az asztalukra kerülő táplálék lesz.

szamoca5

Szamóca Kiskertész Klub

Helyszín: Füvészkert, 1083 Budapest Illés u. 25.

Szamóca Kiskertész Klub -egyéni jelentkezőknek

Kéthetente szombaton

Szamóca Kiskertész Műhely – óvódás és iskolás csoportoknak

Minden héten csütörtökön 11-től (előzetes egyeztetés szükséges)

Részletes adatok, kedvezmények, bérletek, részletesebb információ a weblapon.

Bejelentkezés szükséges!

Árak:1500.- Ft/gyerek.

https://www.facebook.com/Szamocatanoda

www.gyerekkertesz.hu

szamocatanoda@gmail.com

 

Forrás: www.gyerekkertesz.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása