Fel

Kiskarácsony, nagykarácsony

kalacs

Kiskarácsony, nagykarácsony

pixel

Az adventi időszak alkalmával különleges produkcióra készül a Pannon Filharmonikusok: december 20-án, szombaton és 21-én, vasárnap 17 órakor a Kodály Központ hangversenytermének karmesteri pódiumán Kocsis Zoltán a saját kompozícióját vezényli.

 

kocsis2
A főváros után elsőként Pécsett bemutatott Kiskarácsony, nagykarácsony nem véletlenül visel azonos címet a jól ismert ünnepi gyerekdallal. Kocsis Zoltán zeneműve a népdalt 45 féle változatban dolgozza fel.
A kompozíció azonban jóval több mint egy karácsonyi dal ihlette variációcsokor, korokon és földrészeken ível át, a különböző népek muzsikához való viszonyát bemutatva évszázadok zenekultúrájába enged könnyed, szórakoztató, mégis ünnepi hangvételű betekintést. A 45 féle variáns a zenetörténet és a műfaji lehetőségek számos pontját felvillantja.

 

A jól ismert dalocska olykor középkori táncokat idéz, máskor egy mazurkában, egy cseh ugrótáncban, egy klasszikusabb francia kontratáncban vagy egy szerb kólóban ismerhetünk rá, de a medvetánc, a szlovák lakodalmas vagy egy gyors polka sem idegen a dallamtól – sőt egy jazzes vagy rockos zenei környezethez is jól alkalmazkodik.
pixel
A szerző érdeklődését a Kodály Zoltán által 1924-ben gyűjtött dalban rejlő harmonizálási lehetőségek keltették fel, a komponálás során meglepő felismeréssel fogadta a dal különböző stíluskörnyezetekben való helytállását.
„A dallam lényege, hogy annyi féle feldolgozást, annyi féle környezetet elbír, hogy gyakorlatilag határtalan az a terület, amiben ez a dallam felhasználható.” /Kocsis Zoltán/
Érdekes klasszikus kapcsolódási pont továbbá, hogy Brahms Hegedűversenye II. tételének fő témája, ha nem is hangról hangra, de közel teljes mértékben fedi a Kiskarácsony, nagykarácsony dallamát.

 

kalacs

„Apukámtól karácsonyra”
pixel

Kocsis Zoltán 2009 karácsonyára, kislánya, Kocsis Viktória kérésére készítette el a dal – kezdetben csupán – hat variációját, mely csokor a családi körben megtartott ősbemutatót követő két évben nőtte ki magát a most előadott, végleges kompozícióvá.
A mű keletkezésének fenti érdekessége miatt a Pannon Filharmonikusok koncertjein azok a gyerekek között, akik apukájukkal érkeznek a produkcióra egy a szerző által dedikált DVD-t sorsol ki a zenekar.
A koncert első felében a Pannon Filharmonikusok Csajkovszkij Diótörő című művéből játszik részleteket, vizuális látvány kíséretében.
pixel

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása