Fel

Különleges Mesenap a tíz éves Sárkányos könyvtárban

Különleges Mesenap a tíz éves Sárkányos könyvtárban

A sárkány az egyik legnépszerűbb mesehős, és Süsü óta tudjuk, hogy akár még szelíd is lehet. Ám azt is tudni véljük, hogy a sárkányok legalább ezer évesek. Ezek szerint legalább 990 még hátra van a Sárkányos Gyermekkönyvtárnak, ami kereken tíz esztendős. Dienes Éva, a könyvtár munkatársa szerint, még legalább 1100 évre való feladat, lehetőség és csoda vár a Sárkányos könyvtárra.

Milyen reményekkel hívták életre annak idején ezt az intézményt – azaz miben változott meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár addigi gyermekrészlege attól, hogy Sárkányos lett?

 

A sárkány központi figurája a Gyerekkönyvtárnak: nem egyszerűen névadója, vezérmotívuma, hanem egyben a könyvtár szellemiségét is magában rejti. „Gyerekkorunk kitörölhetetlen emlékű Sárkányai a mesék határán túl is léteznek. Ez a lét és nemlét határán őrködő ősi erő megkerülhetetlen az életünk folyamán. Népmeséink változatos alakú (Ember-)Sárkánya a mesei képsorokban útmutatásokat rejthet magában az (ön)uralom és kincsek megszerzésének módjáról.” Stiblár Erika szavait idéztem, melyek a Sárkányos Gyerekkönyvtárra is vonatkoztathatók, hiszen a tudást, a „kincset” őrzi és megmutatja az odavezető utat.

 

A prózaibb magyarázat, hogy a Központi Szabó Ervin Könyvtárat 2000-ben felújították, s egyáltalán ekkor kapott helyet gyerekrészleg is az épületben. Tervezője, Jakab Csaba, az eredeti épületen sárkányos motívumokat fedezett fel, s ebből merítettük az ötletet, hogy a gyerekkönyvtárat is ez a különleges fantázialény őrizze.

 

A könyvtár első szintjén, közel 600 m2 –en, különleges hangulatú térben található a közel 23 ezer kötetes állomány, olvasóteremmel, játékszobával. Mozgássérültek számára minden részleg lifttel is megközelíthető. Az égig érő tündérfasor köti össze a szivárványos boltozatot a korszerűen felszerelt világos, tágas olvasóteremmel. Múlt és jövő egyszerre, párhuzamosan érzékelhető az ide betérők számára.

 

 

Mennyi időt tölt el az ide betérő olvasóközönség? Fogja a könyvet, kikölcsönzi, és már megy is?

 

Ez változó, valaki órákig válogat, nézelődik, illetve tanul, készül az óráira. Mások csak beszaladnak a könyvért és futnak tovább. A kisgyerekes családok általában több időt töltenek el, sokféle szolgáltatást vesznek igénybe. Helyben olvasnak, játszanak, számítógépen gyakorolnak. A gyerekkönyveken túl, audiovizuális dokumentumokat, nyelvkönyveket kölcsönöznek. Délutánonként, megtelik a játékszoba: a szivacskockákból palotát, várat, tornyot építenek a gyerekek. Törzsolvasóink nemcsak könyvért térnek be hozzánk, hanem beszámolnak olvasmány élményeikről, néha tanácsot kérnek, egymásnak könyvet ajánlanak, jól érzik itt magukat.

 

Milyen programok, akciók voltak a legemlékezetesebbek az eltelt egy évtized során?

 

2001-ben alapítottuk meg a Sárkányos Lovagrendet, melynek keretében Meseország királya felhívást intézett a mai gyerekekhez, hogy hű szövetségesekre van szüksége, akik megvédik és terjesztik a meséket. Lovaggá válhat mindenki, aki a próbákat kiállja. Az olvasóvá nevelés ezen programsorozata nagy tetszést aratott a gyerekek körében, melynek lezárásaként Meseország királya a Sárkányos Mesenapon lovaggá ütötte a jelölteket. A Mesenap azóta hagyománnyá vált. Az egész napos családi rendezvény vezérfonala a lovagkor és a magyar mesevilág ötvözése, mind a meghívott művészek előadásaiban – színdarabok, báb- és zenei előadások -, mind a kézműves foglalkozásokban. Szlogenünk: „megelevenedik a magyar mesevilág”, találkozhatnak Meseország királyával és udvartartásával. A gyerekek beszélgethetnek hercegnőkkel, lovagokkal, udvari bolonddal, részt vehetnek lovagi tornán, korabeli élőzenére, tánctanulás után, lovagi bálon táncolhatnak.

 

Ezen túl emlékezetes volt a Varázslóiskola, melynek során a Harry Potter-láz lehetőségeit kihasználva – több hónapon át, tartó rendezvénysorozatot szerveztünk és varázslásról szóló meséket, történeteket dolgoztuk fel.

 

Minden évben egész napos családi rendezvénnyel, ünnepeljük meg a Népmese napját, Benedek Elek születésnapját. Ez a program: egy mese története, tipikus népmesei helyszínekkel, helyzetekkel, melynek a gyerekek is szereplőivé válnak.

 

 

A tizedik szülinap, azaz Mesenap, április 24-én, Szent György napján lesz. Adódik a kérdés – a sárkányosok miért éppen a sárkányt legyőző hős napján ünnepelnek?

 

Mindig ehhez a naphoz közeli hétvégén tartottuk a Mesenapot, de az idei év ebből a szempontból is különleges, hiszen 10 éves lesz a könyvtár, és a Mesenap egybeesik Szent György napjával! Az üzenete pedig világos: a „sárkány legyőzése” alapvető feladat a mai ember számára: a rendet helyre kell állítani, a kincset vissza kell szerezni, a vele való küzdelem, pedig a hősiesség és bátorság próbája. A legyőzött ellenfél, átváltozik a bölcsesség aranysárkányává, ahogy azt Ende: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta című regényében is olvashatjuk.

 

Már csak a program ismertetése van hátra – milyen mesébe, mesékbe csöppenhetnek a résztvevők?

 

2010. április 24-én, középkori királyi udvarba repítünk, ahol hercegnőkkel, lovagokkal, és a furfangos udvari kancellárral találkozhatsz. Szent György és a Sárkány címmel tart előadást Tárnok Marica, kézműves foglalkozással vár a Cellux csoport, a Mare Temporis Alapítvány pedig apród- és udvarhölgyképző foglalkozást, illetve középkori lovagi bemutatót tart a Sárkányos Gyerekkönyvtárban.

 

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása