Fel

Könyvek lányoknak, nőknek 

anya lánya

Könyvek lányoknak, nőknek 

Régen voltak azok a bizonyos felvilágosító osztályfőnöki órák, kis könyvek, amelyeket anyáink akkor adtak a kezünkbe, mikor már barátnőinkkel mindent megbeszéltünk.

Régen voltak azok a bizonyos felvilágosító osztályfőnöki órák, kis könyvek, amelyeket anyáink akkor adtak a kezünkbe, mikor már barátnőinkkel mindent megbeszéltünk. Később jöttek a várandósságról szóló kiadványok, s a jól bevált nevelési „tanácsadós” kötetek. A talán rongyossá olvasott köteteket most végre felcserélhetjük igazi, mai könyvekkel, egy sorozattal, amelyekben mindenki megtalálja a számára fontos információt.

Három kis könyvet jelentett meg az Alexandra Kiadó, amelyekben a nőknek kíván egy kis segítséget nyújtani: a menstruációs ciklusról, a várandósságról és a baba első éveiről. A három kötet összetartozó egy egység, amely nemcsak a könyvek külsejében nyilvánul meg, hanem a szerkezetében is. A könyv szerkesztői a borítón elhelyezett kis naptárral segítik az olvasót, amelyben egy csavarintással a kérdéses időpontra tehetjük a nyilat, s felette megjelenik a válasz, hogy az adott napon, héten, hónapban mi is történik velünk, vagy a babával. A könyvek külcsíne, mérete is igazán mai, és praktikus. Olyan könyvek ezek, amelyek szívesen meglapulnak a női táskákban, amelyeket még a szégyellős kamaszlányok is örömmel kézbe vesznek. Praktikus sorozat lányoknak, nőknek, s még akkor is hasznos lehet fellapozni, ha már több hasonló könyv volt már a kezünkben.

Amit minden nőnek tudnia kell a menstruációs ciklusról- ez az első kötet címe, írója Jane Feinmann, amerikai egészségügyi szakíró, nagyon részletesen nagyító alá vette ezt a nem mindennapi témát. Napról napra követi végig a nők egy hónapját, s részletesen leírja, milyen változások alakulnak, alakulhatnak ki bennünk. Mi történik az első napokban, milyen lelki változásokat él át a nő, hányféle kérdés merülhet fel ilyenkor? A könyv őszintén, sallangoktól mentesen beszél erről az intim témáról. Egyetlen kérdése sem zavarba ejtő, világosan magyaráz, eligazít, s talán még az idősebb korosztálynak is tartogat egy-egy meglepő információt.

Amit minden kismamának tudnia kell a várandósságról. Nagyon őszinte, világos kötet. A kismamáknak gondolom ez a könyv lesz már a huszadik a polcon, de be kell vallanom, egy kismamának még a huszadik kötet is tud újdonsággal szolgálni, vagy inkább megerősíteni, hogy igenis minden rendben van, minden normális, igen ilyen egy terhesség. Hétről-hétre követi nyomon azt a bizonyos negyven hetet, amikor egy kis ember fejlődik ki az anyában. A gondos biológiai leírások mellett, rengeteg hasznos tanácsot is nyújt a könyv, hogy mikre érdemes odafigyelni, akár már a várandósság közepén.

A könyv mérete miatt is vonzó lehet, hiszen bárhová magunkkal vihetjük, mindig kéznél lehet, hogy nyomon kövessük a kisbaba fejlődését.

Amit minden anyának tudnia kell a baba első évéről című hónapról hónapra követi a baba fejlődését, és azt a folyamatot, hogy miképp válik igazán anyává egy nő. Mit csinál egy baba, egy hónaposan, két hónaposan, mit tud az én gyerekem teszi fel a kérdést a könyv, s még lehetőséget is ad a válaszra a könyv hátoldalán. Jegyzetelhetünk, kis bejegyzéseket készíthetünk, amelyek 5-10 év távlatából igazi csemege lesz majd nemcsak nekünk, hanem gyermekünknek is.

Almásy Katalin – szerkesztő-újságíró

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása