Fel

Nem tabu a konyha 

gyerek a konyhába

Nem tabu a konyha 

A gyermeket soha ne küldjék ki a konyhából, bár sokszor úgy érezzük láb alatt vannak.

A gyermeket soha ne küldjék ki a konyhából. Sokszor láb alatt vannak, és úgy érezzük, könnyebben boldogulunk, ha csak magunk vagyunk. Ám ha egészen kicsi korában arra neveljük, hogy a konyha „tabu”, akkor tizenéves korában nem számíthatunk segítségére, sőt lehet, hogy egy életre elmegy a kedve az egésztől.

Szinte minden gyerek szeret az anyja közelében lenni és kíváncsi is mindenre, ami körülötte történik. Amíg olyan kicsi a gyerek, hogy igényli a mama közelségét, érdemes a konyhában elkeríteni számára egy játszóterületet, ahol biztonságban játszhat, míg a mama a helyiségben dolgozik.

Óvodás kortól viszont már vonjátok be őket azokba a tevékenységekbe, amit el tudnak végezni, például húspanírozáskor a lisztezést, az eper szárának eltávolítása. Igaz, hogy utána a gyereket esetleg meg kell fürdetni, és a konyhát ki kell takarítani, de megéri! Mi magunk észre sem vesszük, hogy mi mindent tanulnak meg ilyenkor gyermekeink. Sokszor hosszú évek múlva érzékeljük pontosan ugyanazokat a mozdulatokat, amelyeket tőlünk láttak. Például hazaérkezéskor, főzés előtt kézmosás, mit hogyan helyezünk el a hűtőszekrényben, rendet, tisztaságot tartunk a konyhában.

Természetesen nem szabad veszélynek kitenni az apróságokat, ezért célszerű a konyhát gyermekbaráttá alakítani.

A „gyermek-barát” konyha jellemzői:

• A veszélyes eszközöket, kést, villát tartalmazó fiókokat lássuk el nyitás gátlóval.

• A törékeny eszközöket olyan helyre helyezzük, ahol a gyermek nem éri el.

• A háztartásban használatos vegyszereket, gyógyszereket zárt szekrényben tartsuk. A nem használt konnektorokra tegyünk biztonsági konnektor-fedőket.

• Az éppen nem használt eszközöket rakjuk azonnal a helyükre.

• Tűzhelyünkre vásároljunk tűzhelygomb védőkupakot, és biztonsági sütőzárat, amelyekkel megakadályozható, hogy a gyerekek a tűzhelygombot csavargassák. Szinte bárhova felrakható.

• Ha a konyhán üvegezett ajtó van, nem árt biztonsági fóliával ellátni, s a teljesen áttetsző üvegfelületre pedig matricát ragasztani, hogy a gyermek észrevegye az akadályt.

• A konyhakő kiválasztásánál is érdemes odafigyelni, hogy az ne csak szép legyen és könnyen tisztítható, hanem csúszásmentes is. Abban az esetben pedig, ha szőnyeg van a konyhában, érdemes csúszásgátló betétet helyezni alá, így nem számít, milyen gyorsan szalad a kicsi.

• Az asztal és a konyhabútor sarkaira műanyag sarokgömbölyítő tehető, elkerülendő a zúzódásos sérüléseket. Az étkezéshez megterített asztal akkor a legbiztonságosabb a gyermek számára, ha nincs alatta terítő, az étkezéshez szükséges holmikat, pedig érdemes az asztal közepén tartani.

• Ha kutya vagy macska van a lakásban, és a konyhában van a tálkájuk, etetés után érdemes elmosni ezeket, nehogy a gyerek számára fertőzés forrása legyen.

Célszerű egy szekrényt szabad prédává tenni, például a műanyag dobozokat, edényeket ebben tartani, megengedni, hogy ezt a gyerek kipakolja, bepakolja. Segíthet a pogácsakészítésben, és kaphat egy fakanalat is, amellyel ő maga is főzőcskézhet.

Amitől ilyen módon nem tudjuk megvédeni gyermekünket, azt meg kell tanítanunk neki. Például a sütő, a fűtőtest forró, és nem lehet elkeríteni. Ilyenkor ne csak azt mondjuk, hogy „nem szabad”, hanem magyarázzuk is meg, hogy miért nem. Esetleg nagyon óvatosan a forró tárgy közelébe rakhatjuk a kis kezét, hogy érezze a meleget, így inkább megérti, hogy ne érjen hozzá, mert a forró az kellemetlen, és nagyon fájdalmas is lehet.

Tudni kell, hogy a baleseti statisztikában Magyarországon a háztartási balesetek vezetnek, kb. évi 250 ezer esettel. Fel kell készülnünk tehát, hogy csökkentsük a baleset súlyosságát, ha már egyszer bekövetkezik.

Egyszerűbb balesetek, egyszerűbb gyógymódok:

• A gyerek beveri a fejét, púp lesz rajta: hideg, kemény tárgyat (pl. jégkocka tálca) nyomjunk a púpra, ezzel csökkentjük a később bekövetkező elszíneződést, és azt, hogy még nagyobbá váljon.

• Leforráztuk magunkat, vagy családtagunk leforrázta magát, vagy más módon megégeti magát valaki: az elő teendő az égett felület hűtése, azaz tegyük az megégett testrészt hideg víz alá. Ha nagyobb fokú a sérülés, forduljunk orvoshoz.

• Maró háztartási vegyi anyag kerül bőrre, szembe, akkor azt bő vízzel többször öblítsük le, majd forduljunk orvoshoz.

• Maró, savas anyag kerül szájba, akkor itassunk tejet a balesetessel, és forduljunk orvoshoz.

• Vágott, horzsolt sérülés esetén magát a sebet ne mossuk, csak a környékét tisztítsuk meg, és utána sebhintőporral kezeljük, kössük be, vagy ragasszuk le. Ha komolyabb a sérülés, forduljunk orvoshoz.

• Végtag törés gyanúja esetén, a sérültet ne mozgassuk, mert ezzel esetleg súlyosbítjuk a helyzetet, legfeljebb annyit tehetünk, hogy lefektetjük ott ahol a baleset bekövetkezett, és hívjunk azonnal orvost.

Dömölki Lívia – élelmiszermérnök, fogyasztóvédelmi szakember

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása