Fel

Képzeletbeli séta Zórád Ernő rajzos birodalmában

Képzeletbeli séta Zórád Ernő rajzos birodalmában

 

Önök tudták, hogy milyen magas színvonalú volt a magyar képregény-rajzolás? Emlékeznek a családi dia-filmvetítések hangulatára? Most újra találkozhatnak Nyuszi Pista kalandjai”, „A császár új ruhája”, „Gulliver az óriások országában”, „Don Quijote”, „Koldus és királyfi”, „A Pál utcai fiúk”, „Pinokkió” vagy „Kolontos Palkó”. diafilmek, képregények szereplőivel.

Jó lenne, ha gyermekeink nemcsak a japán vagy amerikai szuperhősök néha már ijesztően eltorzult képregény-figuráival találkoznának, hanem megismernék a művészi igénnyel megrajzolt magyar képregényeket is? Például: „Sztrogoff Mihály”, a „Huszárkaland”, „Winnettou”, a „Névtelen vár”, az „Utazás Plutóniába” történetét és alakjait?

Mit szólnának hozzá, ha két órácskára egy eltűnt világba röpítenénk Önöket és képzeletben végigsétálhatnának a már csak képeken továbbélő, elragadó hangulatú Tabán ódon utcáin?

És ha még ráadásként egy „Irodalmi Pantheon”-ba is elkalauzolná Önöket, az éppen száz éve született Zórád Ernő, grafikus, illusztrátor, képregény-rajzoló, festőművész. Az irodalom nagy alakjairól (többek között: Adyról, Karinthyról, Krúdyról, Aranyról, Petőfiről) olyan egy képbe sűrített összegzést láthatnak, amelyek kaleidoszkópként vetítik elénk világukat, szellemiségüket?

A nagyközönség ezeket az egyenként is értékes, de most csokorba fűzött (s, így még inkább egyedülálló) világokat december 4-én, Óbudán, a Krúdy Házban, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban nyíló Zórád Ernő életmű-kiállításon ismerheti meg.

Feledy Balázs, művészeti író szerint: “Határozottan állíthatjuk, hogy létezik, van Zórád-legenda. Van, mert mi magunk, sőt szüleink, sőt gyermekeink is találkoztak rajzaival. Van, mert kevés olyan kortársunk volt, aki a múltszázadi gavallér és a századforduló illúziókkal teli világát úgy emelte át későbbi évtizedekbe, ahogy ő tette.”

Zórád 100 – Jubileumi programsorozat keretében megrendezésre kerülő Zórád Ernő Életmű-kiállítás minden korosztályhoz szól és a hangulatos kísérőprogramokkal igazán kivételes programot kínál kicsiknek és nagyoknak, ifjabbaknak és szépkorúaknak egyaránt.

Kuczka Péter, Kossuth díjas író, költő, tudományos-fantasztikus irodalmár így vallott Zórádról: „Napokig lehetne hallgatni Zórád Ernőt, ha életéről kezd mesélni. Kalandjai Krúdy regényeire emlékeztetnek, könnyen hihetném róla, hogy a ‘Ködlovagok’ alakjai közül való kóbor lovag a Tabánból, békésen fröccsöző bölcs egy régi józsefvárosi borkimérésből. Alaposan megismerte az életet, aludt az Üdvhadsereg ingyen szállásán, volt képügynök, labdarúgó, műkedvelő színész és énekes a pesti bérházak udvarán. Lakott vidéki kúriákban, albérleti szobákban és az Angol Királynőről elnevezett vendégfogadóban. Ilyen volt az egyik élete. Másik élete a kitűnő rajzolóé. Éles szemű megfigyelő, mozdulatok és karakterek remek rögzítője, s megörökítője a régi Tabánnak. Félelmetes rajztudása révén valószínű, hogy vágyai, ambíciói másfelé vitték volna, de a körülmények nyomására képregények rajzolója lett. A legjobb magyar képregényeké, akinek a világ legjobbjai mellett van a helye.”

Az életmű-kiállítás igyekszik Zórád munkásságát komplexen bemutatni, a megjelenő művek között akvarellek, montázsok, diafilmek, képregények, irodalmi illusztrációk egyaránt szerepelnek.

A tárlat december 4-ei megnyitóját gazdag családi programok kísérik, melyek igazán élővé és örök élményt adóvá teszik ezt a napot.

Ízelítőnek néhány program

A színházteremben

11.30 órakor kezdődik a „Varázsputtony” című zenés, interaktív gyermekkoncert a Palinta Társulat előadásában, sok-sok mókával, mozgással és bábozással.

Belzebubi és Krampuszi – egy „hagyományos” és egy rendhagyó (jó) krampusz ellopják a Mikulás zsákját. Meglepetésükre azonban nemcsak tárgyi ajándékok kerülnek elő a puttonyból, hanem vidám dalok és versek is – mai magyar költőktől. A közös énekléssel és játékkal végül sikerül a Mikulást kiengesztelni, aki személyesen is megjelenik és ajándékot oszt!

13.00 órakor kitárul a „Meseszoba” és a látogatók diavetítés részesei lehetnek, olyan Zórád műveket nézhetnek mint a Háry János, János pap országa, Morgó mackó kalandjai, Nyuszi Pista kalandjai, Jancsi, a csacsi, Winnetou. Közreműködnek hangfelvételről: Szabó Gyula, Bubik István, Láng József és személyesen Járvás Éva színművésznő.

15.00 órakor a Meseposta szervezésében, a Szeleburdi Meseszínház, „Bogi, Levi, Pötyi és az elveszett bélyeg” izgalmas, kalandos történetét meséli el a gyerekeknek. Az előadáson kedves dalok is felcsendülnek.

A foglalkoztatóban

Óriás kirakó Zórád-rajzokkal, mesekocka Zórád-figurákkal, diarajzolás, képregény színezés és rajzolás, adventi ajándékkészítés Zórád-grafikákkal, Zórád-rejtvény.

Meseposta: UV-lámpás kódfejtés, térképes játék, memóriajáték, kirakójátékok, kvízek…

S ha már minden múzeumi programot megismertek a látogatók és szívesen megtapasztalnák Óbuda régi tempóját, ezen a napon Krúdy hangulatát idéző fiákeren is kocsikázhatnak a macskaköves utcácskákon.

A fenti kísérőprogramok a december 4-ei megnyitón várják a látogatókat, a jövőbeli kísérőeseményekről a www.zoraderno.hu honlapon kapható majd tájékoztatás.

A megnyitó napján a kiállítások és a programok díjmentesen látogathatók.

A Zórád Ernő életmű-kiállítás 2012. március 18-ig tekinthető meg.

A múzeum nyitva tartása: kedd-vasárnap, 10 -18 óra között (hétfő: zárva)

Jegyárak: teljes árú: 800 Ft, diák, nyugdíjas: 400 Ft, családi (két felnőtt, két gyermek): 1500 Ft.

További információ: www.zoraderno.hu Facebook oldal: Zórád 100

A Zórád életmű-kiállítással egyidejűleg az alábbi kiállítások is megtekinthetők:

„Nekem soha nem volt otthonom” ¬– Krúdy Gyula budapesti életének színterei (állandó kiállítás).

Csárdás, Polka, Zepperli – zenés szórakoztató vendéglátás, és zenemű-kereskedelem a 19. században (látogatható: 2012. április 29-ig).

Advent 2011 – Adventi ablakokba gondolt művek (látogatható: 2012. január 8-ig).

Látványraktár/Reklámtáblák ¬– Előzetes a majdani állandó kiállításokból.

(KLT)

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása