Fel

Készül Magyarország Nagy mesekönyve

00003

Készül Magyarország Nagy mesekönyve

 

Háromévnyi mesélésre elegendő, több mint ezer történetet, verset és mondókát írtak szülők, nagyszülők a „Mesélj mindennap!” kampány meseíró felhívására. A legjobb mesék bekerülnek a kampány márciusban megjelenő Nagy mesekönyvébe. Ám addig is, míg ez elkészül, számtalan más mesekönyvvel találkozhatunk a legváratlanabb helyeken: a mesekönyv gyűjtő felhívásra érkezett kötetek „világgá mennek”.

 

Az óriás találkozása a sikerrel

Nem túlzás óriásinak nevezni a sikert, hiszen míg a legtöbb pályázatra általában 5-600 mese érkezik a „Mesélj mindennap!” kampány decemberi felhívására több mint ezer történet, vers és mondóka futott be január 8-ig. Kitettek magukért azok a szülők és nagyszülők, akik nemcsak olvasni szeretik a meséket, hanem írni is. A legtöbben egy vagy két történettel pályáztak, a leglelkesebb szülő azonban 43 mesét küldött.

Minden napra egy mese – három éven át!

Hogy a pályázat elképesztő sikere mit jelent számokban kifejezve? Ha a több mint ezer mesét egymás mögé tennénk, egy 4100 oldalas, közel tízkilós könyvet lehetne megjelentetni. Ha ebből csak napi egy történetet olvasnánk fel esténként a gyerekeknek, az majdnem három évre elegendő mesét jelentene, ha pedig „mesemaratont” szeretnénk rendezni, akkor több mint 200 órán keresztül, nyolc és fél napon át kellene olvasnunk egyfolytában, hogy a végére érjünk.

 

Márciusban kézbe vehetjük

A legjobbnak talált meséket bárki elolvashatja, mivel az ötfős szakértői bizottság hamarosan kiválasztja azt a tizenöt mesét, amely bekerül a kampány mesekönyvébe. A műveket olyan neves szakértők bírálják el, mint: Berg Judit, meseíró, Berta Judit, pszichológus, Fazekas Kira, a Blikk Nők és a Pink.hu főszerkesztője, Geszti Péter, az ARC Kft. alapítója és a Médiaunió elnökségi tagja és Kerekes Valéria, a Gondolkodj Egészségesen! Program (GEP) szakértője. A kampány mesekönyve márciusban jelenik meg, benne ismert hazai írók műveivel és a pályázatra beküldött legjobb mesékkel.

 

Mesekönyvek vándorútja

A „Mesélj mindennap!” kampány korábbi akciója a mesekönyv gyűjtésről szólt. Annak folytatásaként most vándorútra kelnek a mesekönyvek. Senki ne lepődjön meg tehát, ha a buszon vagy a vonaton, esetleg egy padon a szökőkút mellett mesekönyvre bukkan! Talán nem véletlenül sodorta őt az élet éppen eléje. A lényeg: ne hagyja magára, hanem vigye haza és olvasson belőle sokat! A fia, a lánya, a testvére, az unokája vagy éppen a szomszéd kissrác nagyon boldog lesz, ha minden nap olvas belőle neki. És amikor már minden mesét elolvastak, bocsássa útjára ismét a könyvet. Tegye le egy kávézó asztalára vagy ültesse villamosra, hogy egy másik gyerekszobába is bekukkanthasson.

Fontos feladata van ugyanis annak a kötetnek: minél több gyerekhez el kell jutnia, hogy minden nap olvassanak belőle mesét…

 

Nyulász Péter

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása