Fel

Csináld a cirkuszt!

Csináld a cirkuszt!

Tizennyolc ország artistái lépnek porondra Budapesten a 9. Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, 2012. február 2–6 között. A kétévente megrendezett esemény igazi ünnep – és komoly verseny a résztvevő artisták számára. A fesztiválsorozat tizenhat éve alatt számos híres artista világhódító karrierje indult a Fővárosi Nagycirkusz porondjáról, hiszen míg a közönség szórakozik, a világ minden tájáról összesereglett cirkuszigazgatók új tehetségek után kutatnak.

 

Világszááám!

 

Már maga a Cirkuszfesztivál is világszám, hiszen Kolumbiától Örményországig, Kanadától Svájcig, Kubától Belgiumig tizennyolc országból érkeznek akrobaták, zsonglőrök, légtornászok, bohócok, bűvészek – kutyák, párducok, oroszlánok, hogy bemutassák tehetségüket. Így azon túl, hogy cirkuszi attrakciók legszélesebb kínálatát vonultatják fel, a fellépők anyait-apait beleadnak a műsorszám előadásába, hiszen ez a fesztivál a nézők szórakoztatásán túl a fellépő művészek nagy kiugrási lehetőségéről is szól. A világ minden tájáról összesereglett cirkuszigazgatók és impresszáriók új tehetségek után kutatnak, és itt tekintik meg élőben a produkciókat, s az alapján dönthetnek “sorsukról”.

 

Kristóf István igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a közönség reakcióiból azt is felmérheti a szakma, hogy mely produkciók kelendőek, melyek kapnak könnyen szerződést, merre tart a nemzetközi cirkuszművészet, milyen a színvonal, mik a tendenciák. Felidézte, azt is, hogy az első cirkuszfesztivált Budapesten 1996-ban rendezték meg, a mexikói származású Eduardo Murillo impresszárió ösztönzésének köszönhetően. Ma már világviszonylatban is dobogós helyen áll a magyarországi esemény, melyen ezúttal több magyar produkció – Demjén Natália légtornász, a “golf-zsonglőr” Almost Trio, a Rolling Wheels és a Duo Lavision bemutatója is versenybe száll.

 

Az artisták két csoportra osztva versenyeznek, produkcióik két műsorban láthatók. A verseny legjobbjai a gálaelőadáson vehetik át az elismeréseket, a zsűri egy arany, két ezüst és három bronz díjat oszt ki. A szakmai zsűri mellett idén gyermek- és médiazsűri is értékeli és díjazza a produkciókat.

Van mááásik – előtte, és utána is!

 

Az idei, kilencedik Cirkuszfesztiválhoz kapcsolódóan egy új hagyomány is elindul: a hivatalos versenyműsor előtt bemutatkoznak a legszínvonalasabb hazai produkciók. Január 21-én és 22-én valamint január 28-án és 29-én az Artistaképző legjobbjait, volt növendékeket és határon túli cirkuszművészeket láthat a közönség. S alig ér véget a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, máris kezdődik a Fesztivál Plussz, mely látványos nemzetközi műsorral örvendezteti meg azokat, akik lemaradtak a Nemzetközi Cirkuszfesztiválról. A programban fellép egy igazi világsztár, Natalie Enterline is. Az amerikai batonforgató gyermekként táncolni tanult szülei iskolájában, majd New Yorkban. A nyolcvanas években találkozott a legendás zsonglőrrel, Francis Brunn-nel, akinek évtizedeken át partnere volt. Natalie Enterline a világ leghíresebb varieté színházaiban és cirkuszaiban lépett fel a már védjegyévé vált kellékeivel: a piros kalappal és a sétapálcával. A 4. Moszkvai Cirkuszfesztivál arany díjasai, Nataly és Andrey Shirokaloff igazi mesebeli világot teremtenek, amely egy végtelen szerelem történetét meséli el látványos elemekkel, párducokkal és tigrisekkel.

 

A nemzetközi cirkuszfesztiválhoz kapcsolódva Bácsi Róbert László fotográfiáit tekinthetik meg az érdeklődők a Fővárosi Nagycirkusz emeletén és a Benczúr Hotelben január 30-tól február 12-ig. A képek a Fővárosi Nagycirkuszban zajló eseményeket, a többi között gyakorló akrobatákat, pihenő kutyákat és az udvaron dohányzó artistákat örökítették meg. A további programok között szerepel még A cirkusz és szociális funkciója című konferencia, melyen hazai és külföldi szakemberek osztják meg egymással tapasztalataikat február 6-án.

A 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos honlapja: http://www.fnc.hu/festival/hu/

 

-nyp-

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása