Fel

Lányos anyukák 20 pontja

hercegnő

Lányos anyukák 20 pontja

 

Ha lányos anyuka vagy, akkor fontos, hogy ne csak kényeskedő királylányt nevelj, hanem szorgos Hamupipőkét, bátor Mulánt, belevaló Meridát, vagy Aranyhajat! Örülj, hogy lány! – Janikovszky Éva után szabadon, s valóban örülj, tanítsd, dicsérd, szeresd!

 1. Minden lányos anyuka vágya, hogy a legszebb ruhákba öltöztesse a kicsi lányát! Most végre kiélheted a babázás örömét, végre igazi hercegnőt faraghatsz belőle!
 2. Csak óvatosan a hercegnőséggel – találd meg mindig az egyensúlyt a csili-vili ruhák és az ízléses ruhaköltemények között. Hidd el a lányod is jobban jár, ha már korán megtanulja, hogy nemcsak a rózsaszín az egyetlen szín a palettán!
 3. Ülj le vele babázni! Készítsetek külön babaházat, rendezzétek be, s játsszatok sok-sok szerepjátékot!
 4. Fűzz vele gyöngyöt, készítsetek nyakláncokat, karkötőket! Amellett, hogy örömmel fogod viselni lányod által kreált ékszeredet, a finommotorika készségét is fejlesztheted!
 5. Ültess vele virágot! Kertészkedj vele! Tanítsd meg a virágok neveit! S csodáljátok meg a frissen kibújt hóvirágot! Vagy együtt szaglásszátok meg a parkban a rózsák illatát!
 6. Hagyd, hogy a konyhában segédkezzen! Tanítsd főzni, sütni, bízz rá egyszerű feladatokat! Később, mikor már tud írni, vezessen külön receptkönyvet! A közösen elkészített étel mindig nagyobb öröm!
 7. Tanítsd meg varrni, kötni, horgolni! Kezd a legegyszerűbbekkel! Egy egyszerű pelenkaöltéssel akár kis párnát is készíthettek a babáknak, vagy irattartót, amelyben a saját igazolványaidat tarthatod. Büszkeséggel telve mutogathatod, mikor az irataidat elő kell venni, hogy ezt a lányod varrta!
 8. Csak óvatosan a királylányos attitűdökkel! Hiszen minden kislány királylány, de azt is tudni kell, hogy egy királylány nemcsak hisztis, akaratos, önfejű, hanem bölcs, mérlegelő, s megértő, igaz barát, aki tudja, hogy mikor kell sírni, s tudja, hogy mikor kell erősnek lennie!
 9. Hívd el a barátnőit! Tarts nekik csajos napokat! Legyen otthonod mindig nyitott a barátainak is!
 10. Tanítsd meg vagánynak lenni: biciklizzen, fusson, másszon fára, ússzon, búvárkodjon! Legyen házi állata, akiről gondoskodhat!lanyviraggal
 11. Mesélj neki minden nap sok –sok mesét! Mesélj a saját gyerekkorodról, hogy te milyen volt annyi idősen, mit csináltál az iskolában, milyen barátaid voltak! Mondd el kudarcaidat, hibáidat, bánataidat is!
 12. Tartsd meg a titkait! Ha beavat a féltve őrzött titkaiba, elmondja, hogy ki tetszik neki az óvodában, iskolában, az legyen a ti közös titkotok! S erre tanítsd is meg, hogy a titok értékes! Tartsa tiszteletbe a másik kérését! Így válik igaz baráttá!
 13. Tőled tanulja meg a sminkelés alapjait, a szép haj ápolását! Segíts neki kiválasztani a megfelelő ruhákat! De soha ne a te döntésed legyen a fontos, mindig hallgasd meg az ő véleményét is! Fogadd el és tartsd tiszteletbe az ő ízlésvilágát is!
 14. Legyenek csajos napjaitok, óráitok! Ezt az időt száz százalékig csak vele töltsd, rá figyelj! Ez lehet vásárlás, múzeum látogatás, színház, mozi, közös otthoni játék!anya lánya
 15. Tanítsd megértésre, a mások elfogadására! Mutass példát, hogy milyen egy igaz barátnő, tanítsd meg az odafigyelésre, a másik meghallgatására!
 16. Magyarázd el, hogy miként kell a fiúkkal bánni, hogyan kell odafigyelni rájuk, meghallgatni. Lehet, hogy a legjobb barátja nem is lány lesz, hanem fiú!
 17. Ha gúnyolják, bántják, csúfolják, akkor állj mellé! De mindig légy kíváncsi az érem másik oldalára is! Lehet, hogy nem is olyan rózsaszín az a kép, amit ő otthon elmond! Beszéljétek ki a problémákat! A lányok imádnak „lelkizni”, s valljuk be, mi anyukák is!
 18. Tanítsd tiszteletre az idősek iránt! Érdeklődjön a nagyszülők iránt, hallgassa meg életmeséiket, tapasztalataikat! Egy jó nagymama-unoka kapcsolatból sokat tanulhat, tapasztalhat!
 19. Naponta többször öleld meg! Mondd el neki, hogy mennyire szereted, s ő a legszebb kicsi lányod! Légy büszke rá!
 20. Soha ne rombold le az önbizalmát! Ne sértsd meg a nőiességét! Még a legkisebbekben is ott maradhat egy-egy tüske! Dicsérd, irányítsd a jó irányba, kedves szavakkal, apró ötletekkel!
Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása