Fel

A legjobb bicikliutak Magyarországon – családi túrák a Dunakanyartól a Deseda tavon át, egészen a Fertő-tóig

cambodia-family-cycling-tour-4-days

A legjobb bicikliutak Magyarországon – családi túrák a Dunakanyartól a Deseda tavon át, egészen a Fertő-tóig

 

 

Ilyenkor ősszel a legideálisabb családi program a biciklizés. Szerencsére hazánkban már egyre több kiépített, biztonságos bicikliúton tudnak együtt tekerni kicsik és nagyok. Összegyűjtöttünk tíz bicikliutat az országban, ahova érdemes együtt ellátogatni.

 

 

  1. Városligeti Kresz Park

Budapest egyik legnagyobb közlekedési oktatóparkja a Városligetben található. A mini utakon a gyerekek biztonságos környezetben próbálhatják ki, hogy hogyan közlekedjenek biztonságosan, a szabályok betartásával. Míg a gyerekek bicikliznek vagy épp rollereznek, addig a szülők gyalogosként kísérhetik őket a járdán.

Cím: 1146 Budapest, Zichy Mihály út 14.

 

  1. Szentendre – Leányfalu

A budapestieknek talán az egyik legkézenfekvőbb biciklis túraútvonala a szentendrei- leányfalui bicikliút. Idilli környezetben, összesen 6, 5 kilométer hosszan húzódik. Ez pont az a táv, amelyet még a kezdő biciklisták is könnyedén letekernek. Az út Szentendrén kezdődik a Duna-parti sétánynál. Hétvégéken ideális kirándulási lehetőség a családoknak.

 

 

  1. Tatai Öreg-tó

Akik már kicsit edzettebbek, azoknak érdemes tovább lépniük és új kihívásokat keresniük. Ilyen a tatai Öreg-tó körüli út, amely szintén a könnyű utak közé sorolható. Összesen 7 kilométer hosszan lehet tekerni, ez a táv is könnyen teljesíthető gyerekekkel. Az út egy része betonozott, a másik része pedig döngölt földút. Teljesen biztonságos a tekerés, mert autóval nem fogtok találkozni, viszont a többi biciklistára, rollerezőre, futóra tekintettel lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy forgalomban gyakorolják a szabályos közlekedést.

tata.hu

 

Family-tour-705x530

 

  1. Velencei-tó

Akik már bátrabbak és a gyerekek erőnlétében is jobban bíznak, azok nekivághatnak a Velencei- tó körüli útnak. Az össztáv itt 33 km és 2011. óta már egy kiépített, forgalomtól elzárt bicikliúton haladhatunk. Érdemes ezt az utat nyáron teljesíteni, mert akkor sok helyen megállhattok strandolni, de ilyenkor ősszel is gyönyörű a táj, s persze a friss levegőn eltöltött időről se feledkezzünk meg. http://velenceitokor.hu/klasszikus-tokor/

 

  1. Deseda tó

Egy kicsit távolabbi célpont a Kaposvár közelében fekvő Deseda-tó. A tó körüli kerékpárútvonal hossza 14 km, nehézsége közepes. Az emelkedőkkel tarkított út változatos, dimbes-dombos tájon (erdei utak, mezők, fahidak) visz keresztül. A kirándulók felkereshetik a kilátót, illetve a Fekete István Látogatóközpontot is, ahol a tó és környezetének gazdag élővilágával ismerkedhetnek meg. További különlegessége, hogy a Deseda-tó az egyik legjobb horgásztelep, ezért ha még horgászni is van kedvetek, akkor érdemes ellátogatni hozzájuk. Igazi, békés családi bicikliút, amit csak ajánlani tudunk.

https://www.holkerekparozzak.hu/magazin-kerekparos-hirek/tura-leirasok/4880-a-deseda-to

 

 

  1. Tisza-tó

Egy újabb kihívást jelent a Tisza-tó körüli bicikliút. Kisgyerekkel még megterhelő lehet a teljes tavat körbebiciklizni, ezért érdemesebb egyszerre kisebb távokat megtenni. A legideálisabb szakasz, akár a legkisebbek számára is, a Tiszafüred és Abádszalók közötti betonozott töltés, amelynek hossza 22 km. A túra során megcsodálhatjuk a Tisza-tó kivételes madárvilágát, a kikötőket.

https://www.mozgasvilag.hu/tisza-to-kerekparut-terkep/

 

  1. Bajai Duna túra

Akik szeretnek a folyóparton tekerni, azoknak természetesen a Duna mentén található túraútvonalat ajánljuk. Baja mellett éppen ilyen helyet találhattok. Ha nagyobb gyerekekkel indultok útra, akkor érdemes a 40 kilométeres távot megcélozni, azaz Érsekcsanádtól Szeremléig letekerni. Baján feltétlenül látogassatok el a Sugovica –partra, ahol nyáron szabad- strand is van. A kisebb gyerekekkel akár ezt a kisebb városi távot is kipróbálhatjátok. A túra végén mindenképpen egyetek egy finom halászlét!

baja.hu

 

NY-Queens-Prospect-Park-Bike-Tour-Family-1600x1067

 

  1. Fertő-tó

A nyugati országhatárnál, a Fertő-tó magyarországi szakaszán is kiváló biciklizési lehetőségek vannak. Fertőrákosnál érdemes a túrát megkezdeni és akár rögtön az országhatárt átlépve, áttekerni Ausztriába Meggyesre, vagy Rusztra. Az út eleje ugyan még kicsit meredek, de Ausztriában teljesen sík területen tudtok tekerni. A másik útvonal összeköthető egy kis hajózással is, ha átmentek Fertőrákosnál Illmitzbe és onnan indultok el Podersdorfig, majd hajóval újra Rustra érkeztek. Magyarország területén Balftól indulva, inkább a kisebb falvakon át visz a bicikliút, néhol szinte a járdán tekerve juthattok el Fertődig. Az út minden egyes szakasza látványos, kilátókkal, strandokkal, kastélyokkal tarkított a táj. https://www.burgenland.info/hu/aktivitasok/sport/kerekparozas/top-kerekpart%C3%BArak/b10-fertoe-to-kerekpar%C3%BAt.html

 

  1. Balaton

Hazánkban természetesen az egyik leghosszabb és legklasszikusabb bicikliút a Balaton körül található. Kisgyerekekkel megerőltető lenne végigjárni az egész tavat, de kisebb szakaszokat kipróbálhatunk. Érdemes először a déli partot választani, ott elsőre is sikerélménye lehet a gyerekeknek. Viszont, ha már komolyabb kihívásokra vágytok, akkor az északi parton többféle alternatív kerékpártúra közül is választhattok, Balatonalmáditól kiindulva Balatonfüreden keresztül, Keszthely felé haladva. https://www.balatontipp.hu/balatoni_bicikliut/_balatoni_bringkorut/

 

  1. Dunakanyar bicikliút

S végül Magyarország egyik legszebb és legjobban kiépített kerékpáros túraútvonala a Dunakanyarban található. A túra Zebegényből indul, s akár Vácig, vagy akár Gödig is letekerhetünk. A kisebbekkel válasszunk egy rövidebb túrát, de ha már rutinos bicilizőkkel indulunk el, akkor érdemes a teljes utat végigtekernünk. Az út tökéletes minden korosztálynak és a panoráma lenyűgöző. Ezen a túravonalon nemcsak a testünket edzhetjük, hanem igazi lelki feltöltődésben is részünk lehet a csodálatos Dunakanyar panorámájának köszönhetően.

https://kerekparosklub.hu/dunakanyar_budapest_bringatura_dunapart

 

Jó utat mindenkinek!

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása