Fel

Őszi diafilm ajánlatok

Eger13 (1)

Őszi diafilm ajánlatok

Esti mese diafilmen, talán az egyik legizgalmasabb esti mesélés forma. S, hogy ne csak a régi, már sokat levetített filmeket nézegessétek, mutatjuk, hogy milyen újdonságokkal készült idén ősszel a Diafilm Kft.

 

 

 

 

A kisegér nagy utazása (Népmesekincstár diasorozat) című mesét, Bajzáth Mária válogatta, s Maros Krisztina rajzolta.

A legújabb diafilmen egyszerre két népmesét nézhettek meg, s mind a kettőnek egy -egy kisegér a főszereplője, viszont teljesen más kultúrkörből érkeztek. A kisegér nagy utazása eszkimó népmese, és az Egérke kisasszony vőlegénye című egy burmai mese.  Minden kisegér a legerősebb, a legügyesebb és a legvitézebb szeretne lenni és minden egérkisasszonyt a legesleghatalmasabb teremtményhez szeretnék szülei feleségül adni. A két bölcs meséből kiderül, hogy ez sikerülhet-e.

Eger09

 

 

Egy klasszikus mese is belekerült az idei kínálatba – Collodi: Pinkokkió című meséje, melyet Fedina Lídia írt át, s Dargay Attila illusztrált.

Pinokkió történetét Dargay Attila nagyszerű rajzaival jelentetjük most meg, melyekkel ezideig csak képregény formában találkozhatott a közönség. A rakoncátlan fabábu folyton bajba keveredik, hiába próbálja inteni Cirip, a tücsök, akit segítőtársául rendelt a jó tündér. Pinokkió végül megtanulja a leckét és megjavul, amivel kiérdemli, hogy igazi kisfiúvá váljon.

 

Pinokkio015V

 

Hová bújik a Hold? címmel jelent meg Lendvai Gabriella meséje, Szalay György rajzaival.

A meséből kiderül, hogy miért van éjszaka, hová bújik nappal a Hold, s miért lesz tél? – Bertát és Boldit – a mese két főszereplőjét, mostanában ez izgatja a legjobban. A sok érdekes kérdésre főhőseinkkel együtt mi is választ kaphatunk. (Kis csillagászati lecke év- és napszakokról, csillagokról, bolygókról, holdakról.)

 

Hold08

 

Jó éjszakát, Kuflik! – a közkedvelt mese diafilmen is látható, melyet Dániel András írt és illusztrált.  

Az elhagyatott réten sem fenékig tejfel az élet! A Hold például úgy tud ragyogni, hogy Fityirc és Valér nem tud tőle aludni. Le kéne kapcsolni! Kísérleteik kudarcba fulladnak, végül Bélabá felvilágosítja barátait, hogy a Hold nem lámpa, hanem a Holdbéli Nyúl égi lakása! ( Vagy lehet, hogy egy hosszúfülű kuflié…?)

 

Kufli17

 

Kerekítő manó mini meséi diafilmre is megérkeztek. A mesét írta: J.Kovács Judit és Acsai Roland, rajzolta Kállai Nagy Krisztina.

4 évszak – 4 mese. Kerekítő manó és Kacska macska mini történetein keresztül körbejárunk egy egész évet. Hőseink kalandba keverednek a gesztenyékkel, a hógömbbel, a Virágsárkánnyal és a szivárvánnyal.

 

kerekito_mano_3

 

A pórul járt róka című mese, orosz rajzfilm alapján

A tolvaj róka menekülés közben belepottyan a festékes bödönbe. A kék-zöld színben pompázó állatot az erdő népe fejedelemnek hiszi, ő pedig ezt kihasználva zsarnoki módon kezd bánni velük. A kis sün azonban gyanít valamit … végül újra menekülnie kell a rókának.

 

Roka029

 

S végül két népmese álljon itt az idei őszi kínálat végén. Az aranypálca – népmese, Gunda Antal rajzaival.

A három királyfi elindul világot látni. A legkisebb a jószívűségéért kapott aranypálcával megszabadítja országát az ellenségtől és elnyeri a tündérlány kezét.

 

Aranypalca008

 

A huncut kis csibe  című népmesét, Czeglédi István rajzolta.

A huncut kis csibe önző módon egyedül magának akarja a finom búzakalászt. Tyúkanyó büntetésből elzavarja otthonról, ám a kiscsibe hamarosan megbánja tettét, és bocsánatot kér.

 

Csibe012

 

Még több diafilmről itt találhattok információt! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása