Fel

Légy jó mindhalálig ?

legyjo3

Légy jó mindhalálig ?

 

Ami a szavak mögött rejlik. Ki, hogy értelmezi , erről írt Regős Judit  szülő- és gyereknevelési tanácsadó, a Szülők Háza Konzultációs Központ alapítója. Így Anyák napja előtt érdemes elolvasni! 

pixel

pixel

legyjo1
A szülők sokszor nem is tudják, hogy milyen tudatalatti paranccsal engedik útjára a gyerekeiket. Ezek a parancsok aztán, mint vezérelv irányítják a viselkedésünket egészen addig, amíg nyakon nem csípjük őket és alaposan meg nem vizsgáljuk, hogy biztosan jót tesz-e nekünk az az irány, amit követünk.

Egyik leggyakoribb vezérelv, a “legyél jókislány, vagy jókisfiú parancsa”. Leginkább nőkre jellemző ez a parancs, de nem ritka férfiaknál sem. Mert ugye egy kislány mindig szófogadó, tiszta – rendes, nem felesel, szerény, önfeláldozó. Másokon segít, mindig a kisebb felét választja az almának. Mások örömét lesi, saját boldogulása másodlagos. Így lesz aztán a “jókislányból” odaadó feleség, önfeláldozó anya, hálás gyermek. Így kerül a saját jóérzése egyre hátrébb a “jókislánynak” és lesz belőle végül kiégett, beletörődött “nagykislány”, állandó lelkiismeret furdalással, hogy kinek feleljen meg, kinek legyen jó. Ez persze lehetetlen, mert nem lehet mindenkinek megfelelni. És nem is biztos, hogy mások ezt várják el tőlük.

 

legyjo2
Pedig meg is lehet változtatni ezt a parancsot, ha szeretnénk. Én például egy ideje nem szeretnék “jókislány lenni”. Jobban szeretek jó dolgokat csinálni, jól csinálni dolgokat. Jobban szeretek együttműködni másokkal, jó ügyek érdekében. Persze ez sem könnyű, mert nem lehet mindig jól csinálni mindent, de azt, hogy hibázom jobban el tudom fogadni, mint azt, ha hibásnak érzem magam, mert nem voltam jó.
Persze nem könnyű “lejönni” a ” jókislány” “jókisfiú” programról, de megéri időben elkezdeni, különben még úgy járunk, mint Nyilas Misi.

 

Bemutatkozás:

regos1

Regős Judit vagyok, szülő- és gyereknevelési tanácsadó, a Szülők Háza Konzultációs Központ alapítója. Az ELTE szociálpolitika – szociálismunka szakán végeztem, de kijártam a Károly Gáspár Egyetem Szupervízor szakát is. Sokáig dolgoztam a SOTE I-es Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján családgondozóként. Elvégeztem az Aktív Analitikus terapeuta képzést és később családi tanácsadó lettem. Több évet dolgoztam A Nő Ezer Arca Központban, mint terapeuta.
Számos publikációm jelent meg, rendszeresen közreműködöm szakértőként különféle tévéműsorokban. Több szakmai díjat is nyertem, 2009-ben a Vodafone Főállású Angyala lettem. 2007-ben hoztam létre a Szülők Háza Konzultációs Központot, amelynek intézményvezetője vagyok és ahol családi tanácsadóként egyéni és csoportos tanácsadással foglalkozom. Férjemmel együtt négy gyermeket nevelünk. Szeretem a családomat, a férjemet a gyerekeimet, szeretem a hivatásomat. Nagyon sokat köszönhetek a pácienseimnek is, akiktől nagyon sok bölcsességet tanulok és szeretet kapok.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása