Fel

A lemez két újabb oldala

jan

A lemez két újabb oldala

 

Pár évvel ezelőtt Tollár Mónika rendezésében került színpadra Janikovszky Éva írónő születésnapján,  A lemez két oldala c. képzeletszínházi előadás, felnőtteknek. Az előadás idén újra színpadra kerül, viszont most új oldalakat tesznek fel, azaz nemcsak a nők mesélik el hétköznapjaikat, hanem a férfiak is. 

pixel

pixel

Hétköznapok a színpadon 

Janikovszky Éva írásait hallgatva óhatatlanul magunkra ismerünk. Olyan esetek, történetek elevenednek meg, amelyeket hiába több mint 30 éve vetett papírra az írónő, ma is megállják a helyüket. A mostani előadás kuriózuma, hogy az első felvonásban a nők mesélik el hétköznapi eseteiket, s a másodikban a férfiak. S ha azt gondolnánk, hogy a férfiak fele annyira sem érzelmesek, fele annyira sem veszik magukra a történeteket, akkor tévedünk. Janikovszky Éva fantasztikus emberismerettel, humorral és iróniával írta meg ezeket a történeteket. Sokakban felmerülhet a kérdés,  hogy ugyan ezek a történetek már avittak, régiek,  akkor nagyon is tévedünk. Lehet, hogy a szövegben felmerül egy- egy régi tárgy ára, vagy épp a heti zsebpénz akkori mértéke, amelyet már viccesnek találunk, mégis értjük, s könnyen azonosulunk a felvetésekkel. S, hogy mi a titka? Talán egy: hogy a nő nő marad, a férfi férfi, mégha ennyi év is telt el azóta.

A lemez két újabb oldala

A produkció női és férfi változatának kétfelvonásos előadása Budapesten, a Magyar Színházban, február 5-én 15.30 – kor.

 

“Gyűjteményünk zene nélküli, pusztán szövegekből álló lemezeket tartalmaz, melyeknek emelkedő vagy lejtő dallamát egyedül az élőbeszéd sodra szabja meg.
Szerzőjük mindig maga az előadó, s a hallgatóságot is ő választja meg. Hol ennek adja elő, hol annak. Van úgy, hogy ugyanannak, csak éppen egyszer ezt, másszor meg azt.
Gyakran játszott, örökzöldeknek is beillő lemezek ezek, amelyek mindenkor a szerző véleményét, határozott állásfoglalását, helyeslését vagy helytelenítését, egyetértését vagy tiltakozását, elragadtatását vagy felháborodását hivatottak tolmácsolni az élet egy-egy mindennapi kérdésében.”

Az első felvonásban
…a lemez A oldalán hallható: KÁRÁSZ ESZTER
…a lemez B oldalán hallható: KOVÁCS PATRÍCIA

A második felvonásban
…a lemez A oldalán hallható: ELEK FERENC
…a lemez B oldalán hallható: ÖTVÖS ANDRÁS

A lemezt elővette és feltette: TOLLÁR MÓNIKA

A képek forrása: Kultkikötő

 

Janikovszky_A3_CMYK


Idézetek az előadásból:

A lemez egyik oldala: “Anyuka drága, én nem tudom, hányszor mondjam még, hogy végre megértse, hogy az én szekrényemben ne tessék turkálni, ne tessék nézelődni, az én holmimat nem kell rendbe rakni, nem kell összehajtogatni, nem kell újramosni, nem kell megvarrogatni, az én holmimat tessék békén hagyni! És azzal se fárassza magát anyuka, hogy kiválogassa, mire nincs szükségem, mit lehetne a Vargáné lányának adni, és mit lehetne kidobni. És hol van az a kis zöld tégely, ami itt volt a sálak alatt? Úristen, hát hogy lett volna üres?”

A lemez másik oldala: “Lacika, hát hogy beszélsz te az anyáddal? Mi az, hogy mért turkálok a szekrényedben? Vedd tudomásul, édes fiam, hogy ha én egyszer végre rendet rakok helyetted ezen a szeméttelepen, akkor te nekem csak egyet mondhatsz: azt, hogy köszönöm szépen! Hogy dobtam volna ki azt a plakátot, amit egy hétig csináltatok, mikor azt se tudom, hol van?! Mit tudom én, hol vannak a fényképek, nem, nem voltak a nagy fémdobozban, mert abba belenéztem és abban nem volt semmi, de nehogy már rajtam keresd ezeket a limlomokat, inkább tartsál rendet, fiam!”

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása