Fel

Lovaggá ütés, apród- és Kinizsi választás

kinizsi2

Lovaggá ütés, apród- és Kinizsi választás

 

Július elsejétől egész nyáron minden nap két alkalommal várják a látogatókat a híres nagyvázsonyi Reneszánszkori várjátékok, melynek ceremóniamestere és rendezője a veszprémi Petőfi színház kiváló színművésze, Kőrösi Csaba.
pixel

pixel

kinizsi5

Balassi versekkel, a balatoni bor és a szép asszonyok dicséretével stilizált korhű ruhákban való lovagi tornával várjuk a látogatókat minden nap 11 és 15 órakor – mondta el Mekler Norbert várkapitány.  „Kinizsi malomkövén tálalt borok, lovas és fegyverbemutató is tartozik a különlegesen összeállított programhoz, melyben irodalom, történelem egyaránt találkozik – foglalja össze a nagyvázsonyi Kinizsi várban 20. évada játszó és rendező Kőrösi Csaba.  Alkalmanként hozzávetőleg 150 fő tudja megtekinteni a várjátékot és az előadás után a gyerekek kipróbálhatják az íjászatot, póni lovaglást, érmeverést, csatacsillag dobást is szülői felügyelettel.

 

kinizsi4

 

A lovagi torna első taktusa, Kinizsi malomkövéről kínált Balaton –felvidéki bor, mely dicsérete a lovagi torna alatt is elhangzik, főként versbe öntve. A bemutató alatt  monológok, történetek hangzanak el lovagi életről, szép asszonyokról, borról és bemutatjuk a fegyvereket és azok használatát is;  szablya, kétkezes kard, hajító csillag, hajító bárd, kelevéz azaz lándzsa és természetesen az íjászat. A lovagi tornát a legkisebbek is élvezik, de alapvetően már iskoláskorú gyerekek értik és rajonganak érte igazán. A lovagi tornához hozzátartozik az interaktív játék:  lovagi kiképzés, lovaggá ütés ceremóniája, a legerősebb vitéz Kinizsi Pál és asszonyának, Magyar Benignának megválasztása, csakúgy mint az apródok kiválasztása, akik természetesen a nézők soraiból kerülnek ki. A leendő apródokat Kinizsi Pál maga üti lovaggá.

kinizsi6

Az előadás ízelítő a történelemből, mely keretében Balassi versek és Heltai Jenő: A néma levente c. művéből való részletek is elhangzanak, ami mellé még jobban esik egy kupica Balaton-felvidéki bor.

 

Az előadást július 1.-augusztus 20. között minden nap megrendezik, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Azoknak a családoknak, gyerekeknek, akik szeretnének egy pár napra egy szerethető időutazáson részt venni, javasoljuk a július 31. és augusztus 2. között megrendezésre kerülő Kinizsi Napokat, amikor is három napig megelevenedik a reneszánsz kor Nagyvázsonyban, zenével, tánccal, pisztrángos ételekkel, mesterségekkel és számtalan gyerekprogrammal együtt.

kinizsi3

Információ:

06/88/264-786,

info@kinizsivar.hu,

www.kinizsivar.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása