Fel

Táborozás – kérdések nemcsak gyerekeknek

taborozas3

Táborozás – kérdések nemcsak gyerekeknek

 

Itt a nyár, s már szinte közhelynek számít, de elérkezett a táborok ideje is. Táborozunk, táboroztatunk, pihenünk, elengedjük a gyereket, aggódunk, örülünk.  A nyári nagy szünet egyik kardinális kérdése, hogy milyen tábort válasszunk, hova menjen a gyerek, hány táborba, s főleg, hogy mennyiért. Sakkozás az idővel, a pénzzel, viszont én most sokkal egyszerűbb kérdéseket teszek fel, mindenki a saját lelkiismerete szerint válaszoljon.
pixel

pixel

Mennyibe is kerül?

Legyünk őszinték, nagyon sokba, mégis muszáj, ha nincsenek kéznél a nagyszülők. De melyik szülő nem ütközött még bele ebbe a gondba, hogy tíz héten keresztül oldja meg a szabadságát, plusz a gyerekének hasznos időtöltést biztosítson.

 

taborozas1

Milyen típusú tábort válasszunk?

Ez mindig attól függ, hogy milyen a gyerek érdeklődése, mit szeret, mert hiszen egy indiános táborba, vagy épp egy vízi táborba nem küldöm el a gyerekemet, ha épp utálja azt a világot. Vagy épp víziszonya van! A választék persze hatalmas, már csak az időbeosztást kell figyelni, hogy melyik, mikor van.

 

taborozas4

Hogyan engeded el a gyerekedet?

Itt persze nem a mindennapi felszerelésre gondolok, hanem arra, hogy lélekben el tudjuk-e engedni a gyerekeket? Szerencsésebb esetben ismerősökkel együtt mennek táborba, még szerencsésebb, ha napközis tábort választunk, s az estéket együtt töltjük. Amikor pedig hosszabb, ottalvós tábort választunk, akkor jönnek az aggodalmak. Hiszen ki vigyáz a mi kicsikénkre, a szemünk fényére? Ki mondja meg, hogy meddig maradjon a vízben? Ki mutatja meg, hogy hogyan kell kiszedni belőle a kullancsot? S egyáltalán ki vigyáz jobban rájuk, ha nem mi, s mégis elengedem, rábízom őket idegenekre!

 

taborozas2

Mik az elengedés technikái?

Jó, ha magával visz egy kicsit az otthoni dolgaiból, játékot, kis mütyürt, amit megszokott, amit szeret. Érdemes – ha már nagyobb – mobilt is rábízni, s így bármikor elérhető. (Aggódós anyukáknak egy tanács: ha nem veszi fel, nyugodjunk meg, biztos jól van és épp a legjobb játékban vesz részt!) Az elengedésnél fontos, hogy mi szülők is pozitívan éljük meg, még ha napközis táborról is van szó!

 

Szülőknek is jár a szabadság?

Egy nagyon fontosat viszont ne feledjünk el! Szakítsunk magunkra időt! Töltsük értékekkel teli ezt az időszakot, figyeljünk magunkra és a párunkra! Szervezzünk magunknak programokat, esetleg egy görbe este is belefér!

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása