Fel

Láthatatlan Kiállítás – A Láthatatlan birodaloma

Láthatatlan Kiállítás – A Láthatatlan birodaloma

Egy különleges hely, ahol csupán a tapintás, a hangok és az illatok segítenek a tájékozódásban. Bízz vakon! Képzeld el, hogy kialszik minden fény… sötétség vesz körül, körülötted hangok, érzékeled a füleddel, a kezeddel a világot, de semmit sem látsz. Ez a Láthatatlan Kiállítás.

Kiállítás a sötétben

 

Hihetetlennek tűnik már a mondat is, hogy hogyan vehetünk részt egy sötétben, láthatatlan kiállításon. A mondat furcsa, ám mégis lehetséges, hiszen ez a lényege ennek a különleges programnak. A teljes sötétben megtett túrán a gyerekek játékos, interaktív formában ismerkedhetnek meg a látássérültek világával.

 

Mert hiszen ez az egyik célja a kiállításnak, megismerni a nemlátók életét, hogyan érzékelnek, tájékozódnak. A kiállításon vak vezetők segítik a látogatókat, a korosztálynak megfelelő stílusban mesélnek az életükről, a kiállításról, a látókkal való kapcsolatukról.

 

 

Mit látunk vagyis nem látunk

 

A teljesen lesötétített helyszíneken különböző élethelyzeteket próbálhatnak ki a gyerekek, oda illő hangokkal és illatokkal, kitapogatva használati tárgyakat, háziállatokat, gyümölcsöket vagy mesefigurákat. A láthatatlan bárban megtanulhatják, hogyan különböztetik meg a vakok a pénzeket, és kedvükre fogyaszthatnak az üdítőkből és rágcsálnivalókból. Mindezek mellett a vezetővel folytatott beszélgetés is nagy élmény és jó tapasztalat, amiből kiderül, hogy a sötét világ is épp olyan érdekes és vidám, mint a miénk, akárcsak a benne élők.

 

 

Fordított világ

 

A sötétben való különleges utazás után a látható részen a gyerekek megtanulhatják, hogyan kísérjék látássérült társaikat az utcán, és megnézhetik, hogy milyen eszközök segítik őket a mindennapokban. Írhatnak üzenetet Braille-írógépen, ráállhatnak egy beszélő mérlegre, vagy játszhatnak számukra készített számítógépes játékokkal.

 

Aki pedig kíváncsi, hogy milyen is a vakok élete pl. egy forgalmas úton, az bátran próbálja ki a Botorkálót, ahol fehér bottal és bekötött szemmel megtapasztalhatja milyen is vakon közlekedni. Emellett a vakvezető kutyusokkal is meg lehet ismerkedni. Velük gazdáik tartanak bemutatót, ahol mesélnek arról, mi mindent tudnak kutyáik, és hogyan képezik ki őket.

 

 

Gyere el és ismered meg a Láthatatlan Birodalmat!

 

 

Időpont egyeztetés és további információ:

www.lathatatlan.hu

telefon: +36 20 771 4236

e-mail: info@lathatatlan.hu

 

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása