Fel

Magyar diákok gólöröme Skandináviában

foci

Magyar diákok gólöröme Skandináviában

Július elején épphogy vége lett a foci vb-nek, s az utánpótlás csapatai már csomagolhattak is. Irány Svédország, Göteborg, ahol idén harmincnegyedik alkalommal rendezték meg a Gothia Cup versenyt, majd rá egy hétre a Cup Denmarkot. Az ifjúsági kupákon idén számos magyar csapat is képviseltette magát, néhol váratlan győzelmeket aratva.

Gothia Cup 2010

Göteborgban ilyenkor nyárközepén az élet csak is a világ-fociról szól. (Helyszíni beszámoló olvasható itt.)Több mint hetven csapata képviselteti magát. A versenyzők Európa összes országából érkeznek, de jelen vannak itt Észak és Dél- Amerikából, Afrikából és Ázsiából is a fiatalok. Olyan játékosok fordultak itt meg a korábbi években, mint Alan Shearer, Xabi Alonso, Sheyi Adebayor, Ze Roberto vagy éppen Gyepes Gábor.

A városban ilyenkor szinte megáll az élet, focisták villamosoznak a városban hol az egyik, hol a másik meccs helyszínére. A helyszínen 120 füves és 30 műfüves pálya áll a versenyzők rendelkezésére. Az induló csapatok száma is hatalmas, kb. kétezer, az összes versenyző 24 ezer fő. A hatalmas tornához világszínvonalú megnyitó is dukál, s valóban a fiatalok úgy érezhetik magukat, mintha a nagy VB-n lennének. A skandináv kupa sorozatok második állomása a göteborgi focitorna. A nyár folyamán először Finnországban találkoznak a csapatok, majd következik Svédország, rögtön utána Dánia, s végül Norvégia. Az északi népek sportszeretetét tükrözi ez az összefogás, hogy nem egymás ellen rendezik meg az utánpótlás kupákat, hanem egymást erősítve, a csapatok szinte a staféta botot átadva kupáról kupára járnak

Versenyben a magyarok

Az idei Gothia Kupán számos magyar csapat is képviselte hazánkat, sőt egy kiemelkedő eredmény is született, az U18-as korcsoportban a Vasas csapata ezüstérmet szerzett. Komoly eredmény ez, bár sokan nem tudnak róla az országban, viszont a kint játszó magyar csapatoknak és edzőiknek örökre szóló élmény és tanulás ez a rangadó.

„Szakmailag nagyon sokat jelentett ez a torna. – fogalmaz Csernik Kornél a Kelen Sc. vezetőedzője, aki a 97-es csapattal képviselte Magyarországot a tornán. Nagyon sokat lehet tanulni a skandináv focistáktól, a fanatizmusukból. Itt valóban nagyon sok energiát és pénzt fordítanak a sportra, igyekeznek minél több embert megfogni, még lányokat is.”

Ezt jelezte a kupa nemek arányának az összetétele is: 70 százaléknyi fiú és egyharmadnyi volt a gyengébb nem részvétele.

„A kiváló feltételek mellett a focisták játékát is érdemes figyelni, – meséli az edző. Teljesen más a játékstílusuk, nem annyira kreatívan játszanak, viszont annál erőszakosabban, gyorsabban, amely a mi gyerekeinknek eleinte szokatlan volt.” Így sajnos a Kelen csapatának a játék öröme maradt meg Svédországban, viszont a soron következő Dán Kupán a svéd tapasztalatokat kamatoztatva sikerült nyerniük. A Dán Kupán a Kelen U13-as csapata aranyérmet nyert, ahol szintén több európai és Észak – Dél Amerikai, Afrikai és Ázsiai csapat képviseltette magát.

 Foci gyerekszemmel

Egy ilyen nemzetközi kupa minden focista álma. Gyerekként átélni ezt a nagyszabású eseményt pedig örök élmény. Így voltak ezzel a gyerekek is, akik szinte szájtátva nézték a grandiózus Gothia megnyitót, ahol 50 ezer emberrel együtt tapsolhattak felvonuló országuknak, ahol olyan világszínvonalú showműsort láthattak, mintha a Dél-Afrikában csücsültek volna a foci vb-n. A napi meccsek mellett a gyerekeknek lehetőségük nyílt egy új világgal is megismerkedniük, megtapasztalniuk, hogy milyen egy nemzetközi foci kupán részt venni egy olyan városban, ahol valóban minden csak róluk szól. A meccsek és a küzdelem mellett a gyerekeknek az ismerkedés, a barátkozás is fontos volt. Pont úgy, mint a nagyoknál, itt is voltak polócserék, közös beszélgetések, egy kis angol nyelvgyakorlás. S, az élményhez még dicsőség is párosult.

AK

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása