Fel

Magyarországi Bábszínházak Találkozója Kecskeméten

babtalalkozo1

Magyarországi Bábszínházak Találkozója Kecskeméten

A Magyarországi Bábszínházak Találkozója 1992-ben indult, hazánkban az egyetlen olyan szakmai esemény, amelyen az összes hivatásos bábszínház, valamint a műfajjal foglalkozó kritikusok, esztéták, külföldi szakemberek is képviseltetik magukat.
2016. október 12-16. – Kecskemét

pixel

pixel

babtalalkozo2

A fesztivál öt napja alatt több helyszínen folynak az előadások, és hagyományosan egy külföldi bábszínház vendégjátékát is megtekinthetik az érdeklődők. A vendégelőadás kiválasztásánál elsődleges célunk, hogy inspiráló hatással legyen a magyar bábosok jövőbeli munkájára. Az elmúlt években láthattuk már a constantai Teatrul Papusi, a libereci Naivní Divadlo, a bialystoki Teatr Lalek, a pilzeni Divadlo Alfa, a hradec kralovei Divadlo DRAK  és a Bielsko Biala-i Compania Doomsday, Clive Chandler angol Punh & Judy játékos, a csehországi Buchty a Loutky  és a német Figuren Theater Tübingen produkcióit.

 

Emellett már szintén hagyománnyá vált, hogy minden alkalommal bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a Színművészeti Egyetem bábszínész szakos hallgatói számára is.

 

babtalalkozo5

Az előadások után a résztvevők szakmai beszélgetések keretében vitathatják meg a látottakat, de más aktuális problémák, financiális és szervezeti kérdések is napirendre kerülnek. Ezekre a beszélgetésekre rendszerint hazai és külföldi szakembereket is meghívunk, akik különböző nemzetközi fesztiválok képviselőiként vannak jelen. Nagy örömünkre szolgál, hogy a határon túli, magyar nyelvű bábszínházak képviselői is fontosnak tartják a részvételt. Így a találkozó ideje alatt alkalom adódik tájékozódásra, kapcsolatfelvételre rendezők, tervezők kölcsönös meghívására, a szakminisztérium képviselőjével való konzultálásra. A találkozó nem verseny jellegű, a szakmai beszélgetéseken túl minősítésre nem kerül sor. Jelentősége abban áll, hogy valamennyi bábszínháznak lehetőséget teremt a bemutatkozásra, a részvételre és a párbeszédre, valamint a hazai és külföldi résztvevőknek egyaránt átfogó képet ad a magyarországi bábjátszás jelenlegi helyzetéről.

 

Az előadásokat megvitató szakmai beszélgetések koordinátora: Vidovszky György. Az eszmecserét Novák Eszter rendező, Jászay Tamás kritikus és Marek Waszkiel a poznani Teatr Animacji igazgatója- segítik.

 

Helyszínek:

Ciróka Bábszínház, Kecskemét Budai u.15.,

Kelemen L. Kamaraszínház, Kecskemét  Rákóczi u. 15.;

Ruszt J. Stúdiószínház, Kecskemét  Katona J. tér, Tudomány és Technika Háza, Rákóczi u. 2.               

(Eső estén a szabadtéri előadások a Tudomány és Technika Háza előcsarnokában kerülnek bemutatásra!)

 

Szabadtéri programok

Folyamatos programok 15-én és 16-án 10-18 óráig a Főtéren: Bartha Tóni Csúzlizdája, Bab Társulat Lóverseny játéka, Ládafia Bábszínház körhintája, Circus Mechanicus, Tekergőtér ügyességi játékai                   

                                                                                                                                                      

A rendezvény részletes programja

 

Forrás: Ciróka Bábszínház

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása