Fel

Magyarországon minden második gyerek van jól

gyerekek

Magyarországon minden második gyerek van jól

Az UNICEF Magyar Bizottságának Gyermekjólléti jelentése szerint Magyarországon minden második gyerek jól van. „Minden első” azonban nélkülöz valamilyen szempontból. Sokan közülük ritkán látnak az asztalon húst, vagy zöldséget. Sosem kapnak új ruhát. Nem mennek nyaralni, és elmaradnak a születésnapi zsúrok. A helyzet nem kezelhetetlen, de nem nyugodhatunk bele a jelenlegi helyzetbe, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy tovább romoljanak az eredmények!

A Gyermekjólléti jelentés az UNICEF és a Tárki 2012 decemberében végzett kutatásán alapul. A felmérés során, telefonon kérdeztek meg több mint ezer magyar családot. Az eredmények azt mutatják, hogy a legnagyobb mértékben a gyermekek egészséges társas kapcsolataival, kortárs kötődéseivel kapcsolatos szükségletek vannak veszélyben. A gyermekek 42%-a nem tudja rendszeresen meghívni magához a barátait, 35%-uk nem jut el nyaralni, 29%-uk anyagi okok miatt nem vesz részt szabadidős tevékenységekben: nem sportol, nem zenél, nem jár színjátszó- vagy barkács-szakkörbe. Az alapvető szükségletek tekintetében az újonnan vásárolt ruha (21%) és a napi étkezés megfelelő minősége problematikus.

Az alapvető szükségletek az alacsony jövedelmű családok körében sérülnek legnagyobb mértékben. Míg az oktatáshoz kötődő szükségletek kielégítésében, és a szociális szükségletek területén – valamennyi jövedelmi csoport esetén magas kockázatot mutattak ki a jelentés készítői. A gyermekek ugyan általában hozzájutnak a megfelelő tankönyvekhez, de más, életkoruknak megfelelő könyvvel nem rendelkeznek. Nincs a lakásban egy saját sarkuk, ahol tanulhatnak, és nincs módjuk különórák igénybevételére, ha erre szükségük lenne.

A kutatási eredmények szerint a jóllét/nélkülözés szempontjából különösen veszélyeztetettek azok a gyerekek, akiknek szülője alacsony iskolai végzettségű, munkanélküli vagy egyedül gondoskodik gyermekéről.

A kutatás margójára

Nagyon érdekes és fontos adat, hogy a gyerekek 80, nem tévedés, nyolcvan százaléka nincs tisztában a jogaival. És most szinte látom, ahogyan sok szülő felhúzza a szemöldökét. „Nem a jogaival nincs tisztában drága Uram! A kötelességeit nem ismeri!” Milyen érdekes, hogy rengetegen gondolják úgy, a gyereknek nem kell tisztában lennie a jogaival. Hiszen ott a szülő, a támasz! Az majd segít! „A gyerek még nem tudja, mit kezdjen a jogokkal. Mi, szülők majd megtanítjuk neki! Aztán majd eljutunk oda kérem, ahova a „művelt” nyugati államok… Ahol a gyerekek beperelik a saját szüleiket…” Ezzel szemben, a jogok elsajátítása nagyon fontos dolog. Ha egy gyerek tudja a jogait, beszélgethetünk vele az ezekkel kapcsolatos felelősségről is, és átérezheti, hogy ő egy jogokkal rendelkező ember. Ha így van gyermekkorában, akkor ezt felnőttként sem felejti el. Egy jogokkal rendelkező gyerek, jogaiért harcoló felnőtté növekszik. Nem tehet meg vele a hatalom azt, amit akar!

Az UNICEF Magyar Bizottsága egyre komolyabb munkát végez. Nem politizál, hanem kutat és dokumentál. Munkatársai pontosan tudják, hogy azok a gyerekek, akik ma jól érzik magukat, holnap egy élhető országot fognak teremteni. Ez a cél! És a cél irányába nem kioktatással, hanem javaslatokkal indulnak el. A Gyermekjólléti Jelentés is sok ajánlást fogalmaz meg. A gyermekek jóllétének biztosítása ugyanis nem csupán, és nem elsődlegesen pénzügyi kérdés. Kiemelkedő szerepe van a családok, gyermekközösségek, egy-egy lakókörnyezet helyzetének javítását célzó lokális, alulról jövő, civil és persze a központi kezdeményezéseknek is.

Csak néhány, az UNICEF jelentésben felsorolt inspiráló ötletekből, jó gyakorlatokból, kezdeményezésekből: szülők iskolája, nők és anyák önsegítő szervezetei, közösségi kertek, élmény kommandó, otthagyott könyvek mozgalma, „ünnepeljük meg minden gyermek születésnapját”, „vegyél még egy pólót”, stb. És itt a cikk végén jöjjön a link, amely a Gyermekjólléti Jelentés további részletihez vezeti az érdeklődő szülőket.

Jó böngészést, gondolkodást kívánok!

Gellért Gábor

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása