Fel

Május a Müpában

mupa-zongora

Május a Müpában

 

Túl a 10. születésnapi ünnepségeken a Müpa  várja a vele egyidős, meg a kicsit fiatalabb, meg a kicsit idősebb közönséget, de nem feledkeznek meg a hozzájuk tartozó felnőttekről sem. Nézzük mit ajánlanak májusban a legifjabbaknak…

pixel

pixel

mupa-maj1

2015. május 2. szombat 11.00 (11.00-12.00)

Üvegterem

MINIMATINÉ

Róbert Gida és barátai

Karinthy Frigyes szövege alapján írta: Szívós Károly

Közreműködik: a Kolibri Színház III. éves stúdiós növendékei

Alkotók:

Orosz Klaudia – tervező
Nyeső Mari – zene
Bellák Miklós, Bornai Szilveszter – zenei közreműködő
Török Ágnes – rendező

“Köszöntünk, kéz a kézben
(részemről mondjunk mancsot),
hogy teljesítsük részben
kérésed és parancsod,
mely minket felidézett,
mint mackóvágy a mézet.
Róbert Gida meg én,
Micimackó meg én…”
(A. A. Milne; Karinthy Frigyes fordítása)

Jegyár: 1000 Ft

Ajánlott életkor: 3-8 év

 

mupa-sztimre-zenekar

2015. május 3. vasárnap 11.00 (11.00-13.00)

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

MATINÉKONCERTEK

Tűzijáték-zene

A király ünnepel

Vezényel: Záborszky Kálmán

Közreműködik:
Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar
Fehér Tibor – moderátor

Ki ne volna kíváncsi arra, hogyan működik egy szimfonikus zenekar, hogyan készül fel egy hangversenyre, mi történik egy opera- vagy balettelőadás próbáján, hogyan gyakorolnak a népzenei együttesek, vagy hogyan telik a dzsesszbanda egy napja? A kétrészes koncertek első felében a közönség a műsorvezető mentori közreműködésével bepillantást nyer a próbaterem mindennapjaiba, valamint – az elhangzó utasítások és magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által – a zenei folyamatokba. A hangverseny második részében színpadi öltözetben, illetve jelmezben jelennek meg az előadók, és az előzőleg alaposan megismert zeneművek részleteit összefüggő színpadi előadásban hallgathatja-nézheti meg a közönség.

1747 tavaszán Georg Friedrich Händel megbízást kapott, hogy írjon zenét egy ünnepi alkalomra, amelynek tervezett fénypontja az egyik londoni parkban tartott tűzijáték volt. A király azt kívánta, hogy legyen a műben annyi harci hangszer – azaz rézfúvós -, amennyi csak lehet, és kifejezte reményét, hogy nem lesznek benne vonósok. A zenei főpróbát óriási érdeklődés kísérte, a tizenkétezer főnyi tömeg teljesen megbénította London közlekedését. A néhány nappal később lezajlott előadáson a tűzijáték ugyan csődöt mondott, a zene azonban óriási sikert aratott. A Tűzijáték-zene azóta is Händel egyik legnépszerűbb műve. A koncert nemcsak e népszerűség titkát kutatja, hanem bepillantást enged a zeneszerző és a barokk zenekar működésének műhelytitkaiba is.

Jegyár: 1500 Ft

Ajánlott életkor: 10-14 év

 

mupa-zongora

2015. május 9. szombat 11.00 (11.00-12.00)

Üvegterem

HANG-SZER-SZÁM

Jazz-világ – A zongora

Közreműködők: Binder Károly, Varga Tivadar – zongora
a Liszt Akadémia Jazz Tanszékének tanárai
Binder Károly – műsorvezető

A zongora billentyűs, polifon húros hangszer. Egy billentyűsorral összeköttetésben álló, kis kalapácsokkal megütött, hangszekrényben kifeszített fémhúrok adják a zenei hangot. Hangképzése mechanikus, alapszintű kezelése a többi hangszerhez képest egyszerű, viszonylag könnyen és gyorsan elsajátítható. Népszerűségének oka az is, hogy egy játékos több szólamot képes egyidejűleg megszólaltatni rajta. A zongora mai formája a 20. század elejére alakult ki. A hangszer a kezdetektől fogva a jazzegyüttes szerves része, mind szóló, mind kísérő szerepben. (Wikipédia)

Jegyár: 1000 Ft

Ajánlott életkor: 8-12 év

 

mupa-maj2

2015. május 31. vasárnap 10.00–15.00

Előcsarnok, Kék terem, Üvegterem, Fesztivál Színház, Kültér, Átrium (Előcsarnok)

Cifra Palota – Gyermeknap
tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek

A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz.

A belépés díjtalan.

Ajánlott életkor: 0-12

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása