Fel

Megújult a kőszegi Chernel-kert

chernel2

Megújult a kőszegi Chernel-kert

 

Számos új látnivalóval gazdagodva, teljes pompájában várja a kikapcsolódásra, pihenésre vágyó látogatókat a nagyközönség számára 50 évvel ezelőtt, 1965-ben megnyitott kőszegi Chernel-kert.

pixel

pixel

chernel1

Újra látogathatóvá vált az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában álló arborétum egésze, miután befejeződtek a kert felső részét érintő átalakítások. Újjáépült a madárvédelmi mintatelep, mellette pedig kellemes pihenést biztosító padok és asztalok kerültek elhelyezésre.

 

chernel3

Az új bemutató röpdében folyamatosan láthatunk vörös vércséket, mellettük a titokzatos éjszakai ragadozómadarak olyan ritkán látható képviselőivel is találkozhatunk, mint a macskabagoly vagy az uhu. A látogatók okostelefonjuk vagy tabletjük segítségével a telepen élő, sérült ragadozómadarak mindennapi életébe is bepillantást nyerhetnek.

Az egyedülálló fejlesztés során ugyanis egy különleges kamerarendszert építettek a madarak nyugalma érdekében egyébként nem látogatható röpdékbe. A kamerák képét a kerti séta közben minden látogató internet elérés nélkül élvezheti egy helyi hálózaton keresztül. A hatalmas rétisas vagy az apró erdei fülesbaglyok látványa igazi élmény felnőttek és gyerekek számára egyaránt.

 

chernel4

A gólyaudvar betekintő ablakán keresztül testközelből figyelhetjük a telepen gondozott fehér gólyák mindennapjait, ez idő tájt a fészekrakás, a tojások melengetésének ceremóniáját. A kert legfelső részében új madárvédelmi tanösvény létesült, ahol tájékoztató táblák segítségével ismerkedhetünk a telepen élő további madárfajokkal, a madártelepítés eszközeivel és elsajátíthatjuk a szakszerű téli madáretetéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat is.

 

A megújult kőszegi Chernel-kert látnivalóinak megtekintésére –  hétfő kivételével – május 1-ig hétköznapokon, 10 és 16 óra között, május elsejét követően pedig minden nap 10 és 17 óra között biztosítanak lehetőséget az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

 

https://hu-hu.facebook.com/pages/Chernel-kert/221567631380983?sk=reviews&ref=stream

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása