Fel

Mák, lencse – és egyéb év végi varázslatok

lencsek

Mák, lencse – és egyéb év végi varázslatok

Hogy mi kerül a karácsonyi, vagy a szilveszteri menübe már évszázadok óta jelentőséggel bír. Mind a máknak, mind a diónak, vagy épp a lencsének is fontos, mágikus tartalma van. Ti tudtátok ezeket?

 

pixel

pixel

mak

 

Mák

A pici mákszemek a jólétet, a termékenységet szimbolizálják. Mágikus növényként tisztelték már az ókorban is – hamar rájöttek, hogy főzete ellazít, oldja a fájdalmat, sőt hallucinogén hatása is van. Később a görögök és a rómaiak mézzel elkeverve fogyasztották, gyógyítottak vele.  Az ókori gyógyítók szinte minden nyavalya ellen használták: fájdalomcsillapításra, gyulladásgátlásra, asztma ellenszereként, gyomorbántalmakra. S akkor még nem beszéltem a mákból készített főzetről, az ópiumról, amelyet nem csak gyógyításra használtak.

Emellett a máknak fontos a rost és ásványi anyag tartalma, rengeteg benne az esszenciális zsírsav, mely kiválóan hat a koleszterinre. Már csak ezek miatt is érdemes sűrűn enni belőle, nem csak karácsonykor.

 

dio

 

Dió

A dió az egészség, és a jövőben való hit jelképe. Ezért és persze a benne rejlő tápanyagai miatt is nagyon fontos, hogy az ünnepek alatt fogyasszuk. Az alma és a dió párosítása is jelentős volt, hiszen a szépség és az egészség megőrzésére, a rossz távol tartására szolgált.
A dió is rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat. Ha süteményben nem szeretjük, akkor érdemes naponta csemegézni belőle, hiszen naponta egy marék dió segíti, hogy frissek és fiatalosak maradjunk.

 

lencse-b

 

Lencse

A klasszikus szilveszteri, újévi  eledel. A termékenység, a szaporaság, a sok pénz jelképe. Talán ezért is fontos újév napján enni belőle, akár levesként, akár főzelékként. Emellett nagyon egészséges is, ne feledjünk el enni belőle az év többi napján is.
Rengeteg vitamint tartalmaz, kiváló hatással van az emésztésre is! Jelentős az A-vitamin tartalma, ami kiváló a szemnek, s emellett B vitamint és folsavat is tartalmaz.

 

kaposzta

 

Káposzta

Kevesen tudják, hogy a káposzta is mágikus jelentéssel bír. A káposzta, a mángold, a spenót jelenléte az ünnepi asztalon már évszázadok óta a gyarapodás jelképe volt. Aki sokat fogyaszt belőle, az is anyagi gyarapodást várhat a következő évben.
Emellett szintén nagyon egészséges: rengeteg vitamint tartalmaz, főleg a savanyított változata, de nyersen is kiváló.Külső levelei kiváló   E- vitamin forrás. Azt viszont kevesen tudják, hogy a jellegzetes szagát a benne rejlő kénnek köszönhetjük, amely segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállást is.

 

malac

 

Malachús

Igaz nem zöldség, s nem is gyümölcs, de szilveszterkor a malachús is fontos eleségünk. Egy régi hagyomány szerint azért kell malacot enni, mert a malac orra mindig előrefelé túr, azaz a jövőbe mutat, s  kifordítja a szerencsét a földből!

 

Forrás: Kati-patika

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása