Fel

Márton napi ludak és lámpások

15042175_661474660679691_7095211968709960752_o

Márton napi ludak és lámpások

Márton napja november 11.-e, amely naphoz számtalan hagyomány kapcsolódik. A régi szokások mellett összeszedtünk egy- két ötletet, hogy milyen ludakat készíthettek el a gyerekekkel, illetve lámpásokat, amelyekkel díszíthetitek a lakásokat! 

Évvégi munkák befejezése

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez köthető. Ilyenkor már nem nagyon dolgozunk a földeken, s az advent közeledtével, e napon lehet jóízűen enni. Másrészt ekkor indul az év második böjti időszaka, mely karácsonyig tart – bár ezt már kevesen tartják. Ilyenkor nemcsak lélekben, hanem testileg is felkészülünk az ünnepekre.

 

unnamed

 

Lámpás és tűzgyújtás

Szent Márton legendája a ludakhoz köthető, mert a régi római katona egy libaólban bújt el, ahol a ludak gágogásukkal elárulták. A ludak és Márton így kötődött össze, melynek hagyománya már jó pár éve újra itt van közöttünk. Ilyenkor nemcsak libás ételeket eszünk, hanem lámpás felvonulást is tartanak sok helyen. A lámpás felvonulás hagyománya pedig ide vezethető vissza: a fáklyás felvonulás a német nyelvterületről terjedt el, s ezzel is Szent Mártonra emlékezünk, a lámpások fénye a jó cselekedetet szimbolizálja. A gyerekek maguk készítik el a lámpásukat, s a kisgyerekes családok körbejárják a környéket, óvodák – iskolák területeit. Sok helyen a  megemlékezés Márton-napi tűzgyújtással végződik.

 

muhely_muhely-marton-napi-lampas_pre_image_5054 (1)

Az egyszervolt.hu műhely rovatában megmutatjuk, hogy miképp tudod elkészíteni ezt a csodálatosan szép lámpást: https://egyszervolt.hu/muhely/muhely-marton-napi-lampas.html

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása