Fel

Megalakult a Bálint Ágnes Műhely

Megalakult a Bálint Ágnes Műhely

Magyarországon az utóbbi tíz évben nem készült gyerekfilm, a televíziók palettájáról is kikopott a gyerekeknek szánt fikció. A ma felnövő nemzedék amerikai, japán és konzervkultúrán nő fel, saját világukkal, önmaguk történeteivel nem találkoznak.

Mivel mindent az alapoktól kell újraépíteni, elsőként színvonalasan kimunkált forgatókönyveket kell összegyűjteni, hogy ezek alapján elindulhasson a gyártási folyamat. Első lépésként a Bálint Ágnes Műhely filmnovella pályázatot ír ki, melyre ma játszódó film- és tv játék, sorozat vagy animációs film alapjául szolgáló témákat vár. Az elkészült novellákat a Művészeti Tanács értékeli s nyomtatott formában is megjelenti. Az elkészült forgatókönyveket gyártó cégek, televíziók számára is elérhetővé teszi.

 

A Műhely munkájának elsődleges célja a mostohán kezelt legkisebbeknek, most már elmondható: generációknak a kultúra iránti igényét felkelteni és színvonalas, igényes filmeket kínálni nekik. Óriási a társadalmi igény erre, hát szolgáljuk ki. Ezért jött létre a Bálint Ágnes Műhely és kezdi el munkáját egy a családok számára készülő filmek alapjául szolgáló novella pályázat kiírásával.

 

 

Bálint Ágnes Műhely művészeti tanácsa:

 

Ascher Tamás, Szabó István, Vekerdy Tamás, Novák János, Rózsa János, Takács Vera, Novák Péter, Vészits Andrea, Tóth Kriszta, Mikulás Ferenc, Angelusz Iván, Kremsier Edit,

 

Filmnovella és forgatókönyvíró pályázat gyermek- és ifjúsági filmek készítésére

Kísérletet szeretnénk tenni színvonalas, műfajilag változatos, a családok számára vonzó film-forgatókönyvek elkészítésére a magyar irodalom kiemelkedő alkotói, fiatal, tehetséges írók – és természetesen rendezők bevonásával. A kész forgatókönyveket nem kívánjuk kisajátítani, legyártásuk a különböző filmkészítő cégek feladata maradhat.

 

A pályázaton részt vevő írótól az első fordulóban olyan eredeti, legalább 20 (legfeljebb 30) oldalas filmnovellát várunk, amely korábban nem jelent meg a nyilvánosság számára, tartalmazza az elkészítendő film minden fontosabb jellemzőjét, műfaját (zenés, prózai, animációs, stb.), stílusát, és amely:

 

az író megítélése szerint

1. a gyermek- illetve ifjúsági közönség, a családok érdeklődésére számít,

2. jó szereplehetőséget kínál kiváló és népszerű magyar színészek számára,

3. a mai anyagi és technikai körülmények között Magyarországon legyárthatóak, költségük lehetőleg egy átlagos magyar film költségét ne lépje túl.

 

A megfilmesítésnél nagyobb esélyük lehet azoknak a témáknak, amelyek a mi világunkról szólnak, tükrözik jelenünket, azt a világot, amelyben élünk és amelyet konokul megpróbálunk megjavítani.

 

A pályázatra beadott írásokat a Bálint Ágnes Műhely nyomtatásban, könyv alakban is megjelentetheti.

 

A pályázatra meghívott írók a fenti feltételek teljesítése esetén 200.000.- azaz kétszázezer forint díjazásban részesülnek, mely egyben opciós jogot biztosít a pályamű megfilmesítésére.

 

A pályaművek közül a legjobbakból forgatókönyvet rendelünk.

 

Célunk, hogy az íróval való egyetértésben minél előbb bekapcsoljunk a munkába olyan rendezőt, aki vállalja, hogy a forgatókönyv végső változatának megszületését követően a filmet megrendezi.

 

A pályázat beadási határideje: 2010. szeptember 27.

 

A pályázat nyitott, a fenti határidőig a pályázat feltételeinek betartásával a meghívott írókon kívül bárki csatlakozhat. Az így beadott pályázatok akkor kerülnek díjazásra, ha a Műhely az írásműből filmforgatókönyvet kíván íratni.

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása