Fel

Megelőzhetőek-e az őszi-téli allergiák?

allergia1

Megelőzhetőek-e az őszi-téli allergiák?

 

Megelőzhetőek a főbb őszi-téli allergiák? Hogyan? Sokan azt gondolják, hogy az allergia főleg tavasszal-nyáron ér minket, ám ez sajnos egyre inkább igaz az őszi hónapokra is. Mik ezek és mit tehetünk ellenük?

 

pixel pixel

allergia3

Az allergiáról néhány mondatban

Nem csak a pollenek, a fűfélék okozhatnak komoly allergiás tüneteket, így nem árt felkészülni az őszi-téli szezonra jellemző kellemetlen lehetőségekre is.

Az allergia egy hibás immunrendszeri működést idéz elő, melynek következtében szervezetünk különböző anyagok ellen indít támadást (pl. pollen, penész, szőr) ugyanúgy, mint ahogy rengeteg betegség esetén a vírust vagy baktériumot szokásos támadni.

Jó hír azonban, hogy az őszi-téli szezonra jellemző allergiás tüneteket könnyebben tudjuk orvosolni, mint a másik két évszakra jellemző tünetek esetében.

 

Miért?

Főképpen azért, mert a melegebb hónapok során kevesebb a csapadék, magasabb az átlag hőmérséklet, ezek pedig nem kedveznek az allergiában szenvedőknek. A hidegebb időszakban a sok csapadék elnyomja ezeket, ám a legtöbb ember nem gondolná, hogy bizonyos allergiák ebben az időszakban élik fénykorukat.

 

poratka

Porallergia

Aki porallergiában szenved, az nem attól érzi magát rosszul, mert a könyvespolcon van némi házipor, hanem a poratka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, a levegőben szabadon szálló beszáradt ürülékétől.

Poratka ürülék az, amit belélegezve, megérintve jellegzetes allergiás tüneteket válthat ki. A lakáson belüli allergének közül a poratka okoz leggyakrabban légúti allergiát.

A fűtési idény alatt a lakásokban gyakori magas – 60 százalék feletti –  páratartalom és a 17-25 °C közötti hőmérsékletet kedvező feltételeket biztosít az atkák elszaporodásához. A háziporatka allergia tünetei ezért főként a téli időszakban jelentkeznek.Ebben az időszakban az ember sokszor tudta nélkül is nagyon magas páratartalmat idézhet elő, ami segíti az atkák szaporodását, túlélési arányát. Például sokan teregetik a vizes ruhákat a lakásban, hiszen a szabadban hűvös és nedves időjárás van.

Jó ötlet lehet a ruhák szárítását egy olyan helységben végezni, amely ajtóval elválasztható a többitől, illetve az is fontos, hogy mi ne töltsünk odabenn túl sok időt. Például ne a hálószobánkba teregessünk, mert a legtöbb időt ott töltjük, minden nap legalább 6-8 órát az alvás során.

Az atkák nagyon szeretnek megtelepedni különféle bélelt textilekben, például ágy matrac vagy párna. Ezeket is érdemes 2 havonta kárpittisztító géppel alaposan kitakarítani, főleg azoknak, akik allergiásak a poratkákra.

Tünetei: Szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de ekcémát vagy csalánkiütést is.

 

macskaallergia

Szőr allergia

A legtöbben a kutyák és macskák szőrére mutatnak allergiás tüneteket. Tavasszal és nyáron sok időt töltünk kedvenceinkkel a szabadban, rendszeresen vannak nyitva otthonunk ablakai is, így a folyamatosan áramló levegő csökkenti a szőr allergia okozta kellemetlenségeket.

Ám a hűvösebb hónapok alatt kevesebbet szellőztetünk, jobban felgyülemlik az állatszőr, ami problémát jelenthet. A legnehezebb időszak mindenki számára a tavaszi-téli vedlés, mely során kedvenceink a meleg bundát szellősebbre (és fordítva) váltják. Porszívózunk reggeltől estig, de mindig újabb és újabb kis pamacsok mosolyognak ránk a szőnyegek szövetei közül, illetve a helységek sarkaiból.

Jó ötlet ilyenkor a szabadban megválni kedvencünk felesleges, egyébként is kihullásra szánt szőrszálaitól. Erre specializálódott  furminátorok kaphatóak különböző szőrtípus hatékony eltávolítására. Alakja akár egy borotváé, hosszú fogai vannak, amelyek kiszedik az alsóbb szőrréteg egy részét. Ezzel segíthetünk magunkon, ha heti egyszer kifésüljük háziállatunk szőrét, így azt a mennyiséget nem a lakáson belül fogja elhullajtani. Nem is gondolná az ember, hogy mennyit segít ez, míg egyszer el nem végzi az átfésülést. Egy nagyobb méretű pocok össz szőrállományának megfelelő mennyiségű bundától szabadíthatjuk meg állatainkat. Természetesen ezzel együtt az allergiás tünetek is csökkennek, így pedig elviselhetőbb az őszi-téli időszak is.

Tünetei: Köhögés, tüsszögés, szemviszketés.

 

peneszes

Penész allergia

A penész sajnos egy igazán alattomos dolog, mert bármely évszakban könnyen előkerülhet, főleg ha otthonunk szigetelése nem megfelelő. Ám a nedvesség és a meleg mindenképpen kedvez számára, így az őszi-téli időszak mindenképpen fokozhatja a penészképződést. Főleg azokban a helységekben alakul ki, ahol a hideg és a meleg levegő találkozásából következően páralecsapódás keletkezik, ezzel nedvesítve az adott falfelületet. Ilyen például a fürdőszoba, ha ablakkal rendelkezik de nem zár tökéletesen, vagy a konyha.

Bizonyos esetekben azonban hiába zárnak jól a nyílászárok, ha a ház szigetelésében van a baj, akkor sajnos az is okozhat penészedést. A penész allergia viszont komoly problémákat okozhat, így érdemes tenni ellene. A szellőztetés elkerülhetetlen, így a nedves levegőt nem tudjuk kiszorítani otthonunkból, ám egy páraelszívó géppel segíthetünk ezen. Nem szabad a bútorokat teljesen rátolni az adott falfelületre, mert így az említett terület nem tud lélegezni, könnyebben keletkezik penész.

Tünetei: Légúti irritációt, orrdugulást, köhögést okoz, kezeletlen állapotában pedig idővel arcüreggyulladást is okozhat.

 

forrás: kicsisziv.hu

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása