Fel

Tök lámpástól a tök hintóig

halloween-tok3

Tök lámpástól a tök hintóig

 

Mit ünnepelünk Halloweenkor? S egyáltalán miért faragunk tököt? Ronda tökpofák helyett lehetne-e más formákat is faragni? Mennyi vitamin van a tökben, s mi mindenre jó, ha tököt eszünk? Hagyományok, szokások, vitaminok és tökös receptek,  ilyenkor október végén.

 

pixel

pixel

halloween-tok2

Miért ünnep a Halloween?

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Ha ez igaz, akkor az eltávozott lelkek útra kelnek, s addig barangolnak, amíg nem találják meg régi lakhelyüket. A töklámpás abban segített nekik, hogy haza találjanak, másrészt abban, hogy elijesszék a háztól a nem kívánatos szellemeket. A Halloween szimbóluma, a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amelynek szintén az volt a szerepe, hogy segítse a lelkeket.

 

De, vajon ki volt Jack?

Jack a hiedelem szerint egy részeges, vicces kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye. Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.

 

halloween-tok

Mire jó a sütőtök?

Tököt faragni persze jó mulatság. S szerencsére már rengeteg tök áll rendelkezésünkre, hogy mi is elkészíthessük a vicsorgó pofákat. S amellett, hogy sokan kreatívkodnak, fúrnak, faragnak, kicsit elgondolkoznak azon is, hogy mi mindenre jó a sütőtök. Hányféle ételt lehet belőle elkészíteni? S valljuk be, amellett, hogy nagyon finom, rengeteg fontos vitamint is tartalmaz, amit ilyenkor ősszel már el kell kezdenünk tartalékolni.

Hogy mik is ezek?  A népi gyógyászatban már réges régóta a tökmagot a húgyhólyag és a veseproblémákra, húgyúti megbetegedésekre használták. Maga a növény is rengeteg vitamint tartalmaz: béta karotint, – ettől lesz narancssárga színű –, A vitamint, C vitamint, mely ilyenkor nagyon fontos, hogy ne a nátha döntsön le minket a lábunkról.

 

hamupipoke-tok-hinto

Faragjunk tököt!

Bevallom sokáig ellenálltam a ronda tökfej faragásának, s azért is Mazsola és Tádé tökházát rajzoltuk, faragtuk a gyerekekkel. Aztán egyszer kipróbáltuk, hogy milyen is ez a ronda tökfej. De persze aztán még egy tökös téma eszembe jutott, mert hát melyik mesehősnek volt  tökhintója? Hát persze, hogy Hamupipőkének!

A faragás legfontosabb eszköze, egy jó éles kés! Figyelem, gyerekek sose dolgozzanak egyedül! Aztán egy kisebb kés, amellyel az apróbb részeket érdemes kifaragni. Az egyik legutálatosabb fázis, mikor ki kell kanalazni a tök belsejét. Gondolnánk, hogy ki tudjuk kanalazni, de inkább a kezünkkel kell kibányászni, s egyáltalán nem olyan gusztusos, ráadásul nagyon hideg is!

Ha készen vagyunk vele, jöhet a móka, próbáljuk ki este is, mikor gyertyát rakunk a belsejébe. A fénye gyönyörű, s egy kicsit még ijesztő is! De Hamupipőke tökhintója igazán bájos csak akkor lesz, ha valóban kifestjük, s még kis lovakat is kerítünk elé.

http://mese.tv/kati-patika/meses-tokfaragas.html

 

tok-sutemeny1

Sütemény

S végül itt a végére álljon egy sütőtökös sütemény recept is:

Hozzávalók:

2 csésze cukor

2 tojás

1 csésze olaj

1 tk. só

2 tk sütőpor

1tk. fahéj

1 zacskó vaniliás cukor

1 csésze reszelt sütőtök

4 csésze liszt

1 tábla csoki

A hozzávalókat összekeverés után sütőpapírra kis gombócokat rakunk, 175 fokon 15-20 percig süssük. Mikor kész díszítsük ki őket ételfestékkel, vagy folyékony csokival!

https://www.youtube.com/watch?v=AeV4MBWxPC0

 

AK

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása