Fel

Megnyitja kapuit a Magyar Mesemúzeum

mesemuzeum

Megnyitja kapuit a Magyar Mesemúzeum

A mesék elvarázsolt kastélya tárja ki a kapuit a magyar népmese napján, s meséket rejtő kalandozásra, játékra invitálja a gyerekeket. Az első Magyar Mesemúzeum és Meseműhely szakmai hátterét az Év Múzeuma díjjal kitüntetett Petőfi Irodalmi Múzeum nyújtja.

A mese

Sokszor és sokféle irányból felmerült már az igény olyan kulturális intézmény létrehozására, amelyben mindannyiunk egyik alapélménye, a mese áll a középpontban. Olyan múzeumra és műhelyre van szükség, amelyben a gyerekek kreatív módon élhetik meg és játszhatják el a meséket, az idősebb érdeklődők pedig szakszerűen megalapozott bepillantást kapnak a meseirodalom kimeríthetetlen gazdagságába. A mesemúzeum megalapításának célja az irodalom legrégebbi és alapvető hagyományának megjelenítése és terjesztése: az, hogy felhívja a figyelmet a mesékre, a mondákra, a mítoszokra, a szellemi kultúra valamennyi ősi és mindmáig eleven irodalmi-epikai formájára.

A múzeum

E célok megvalósulása érdekében a Budavári Önkormányzat 2010-ben egy frissen felújított, Döbrentei utcai, kétszázötven éves barokk épület alsó szintjét ajánlotta fel a Mesemúzeum létrehozásához. A közel két éves előkészítő munka eredményeként – a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai közreműködésével – a Magyar Népmese Napján 2012. szeptember 30 – án, 11 órakor tartják a múzeum avatóünnepségét. (A pontos nyitva tartás a cikk végén olvasható!)

Tündérmesék élménytára

Az ódon épület kivételes, a mesék világához remekül illeszkedő atmoszférával rendelkezik. A kapualjban a régi porolóról különleges szőnyeg lóg: zsebei izgalmas programajánlatokat és olvasnivalókat rejtenek. Szemben rajzok, képek és tárgyak segítségével a ház története elevenedik meg. Az udvarról nem hiányzik a kút sem, amelyből – ki tudja – talán az élet vize fakad, s mindenképpen érdemes megöntözni vizével az udvar közepén ég felé kapaszkodó fát.

A „Magyar tündérmese világa” című kiállítás termeiben – akár egy kalandparkban – meseutat lehet bejárni. Ahhoz, hogy átkeljünk a sűrű, sötét erdőn, bátorságra és találékonyságra van szükség, s a próbákat teljesítve eljuthatunk a királyi trónig. A mosdóban varázstükrök és képregények lepnek meg minket. Beljebb, a Műhelyben (szombati matinékon) igazi meseírókkal lehet találkozni. Van, akiről miniatűr kiállítás is látható. A gyerekek rengeteg mesekönyv közül válogathatnak, beülhetnek a hallgató-kuckóba, kipróbálhatják magukat a színpadon vagy elkészíthetik saját mesefilmjüket.

Helyszín:

Magyar Mesemúzeum és Meseműhely,

1013 Budapest, Döbrentei u. 15.

Megközelíthető az 5-ös, 8-as, 86-os, 112-es, 178-as buszokkal, valamint a 18-as, 19-es és 41-es villamosokkal.

Nyitva tartás:

egyéni és családos látogatóknak: csütörtök és szombat 10-18 óráig, vasárnap 10-13 óráig

csoportoknak – előzetes bejelentkezést követően -, kedd, szerda és péntek 9-14 óráig.

Hétfőn zárva.

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása