Fel

Megérkezett a bohóc a Fővárosi Nagycirkuszba

Megérkezett a bohóc a Fővárosi Nagycirkuszba

A Fővárosi Nagycirkusz március 27-től új produkcióval kedveskedik a közönségnek: az Úton a bohóc középpontjában a Pesten már korábban is látott Davis bohóc áll, de két állatszám és számos akrobatikus mutatvány is tarkítja a műsort. A cirkusz eközben az április 17-én esedékes Európai Cirkusz Napra is készül, melynek keretében ingyenes programokkal várja majd az érdeklődőket.

 

 

Az Úton a bohóc egy olyan cirkuszi est, melyet az olasz Davis bohóc fog össze: a műsor elején civilként jön be, és a közönség szeme láttára sminkeli ki magát, a végén pedig leveti a maszkját, és hétköznapi emberként távozik. Közben előad öt számot, és – ellentétben a klasszikus bohóccal – végig ügyel arra, hogy megtartsa a közönség szimpátiáját: nem tesz senkit nevetségessé a színpadon, együtt játszik a porondra behívott nézőkkel.

 

Légibalett és villámgyors átöltözés

 

Ő adja tehát a műsor keretét és gerincét, de rajta kívül még tizenegy magyar és külföldi mutatványos, illetve csoport lép fel az est során. Davis bohóc kezdőszáma után az orosz Milena Sidorenka légibalettozik, majd az artistaképző végzős növendékeiből összeállt Asztorelli Junior csoport mutat be pár akrobatikus trükköt a gumiasztalon. Szintén fiatalokból (2007-ben végzettekből) áll a Quinterion csoport is, amely pedig dobó akrobatikával kápráztatja el a közönséget.

 

A műsor első felében fellép még egy lábzsonglőr (Donnert Katalin) és egy kézen egyensúlyozó művész (Nereus Éva), mindketten neves cirkuszdinasztiák leszármazottjai. Itt láthatunk még egy érdekes számot Szebasztiántól és Krisztinától, akik egy első hallásra nem túl bonyolult, ám a valóságban igen nehezen kivitelezhető trükköt mutatnak be: villámgyorsan, pár másodperc alatt váltanak ruhát. Huszonötször öltöznek át a színpadon, miközben mindegyik ruhával – és hozzáillő mozdulataikkal – egy-egy táncstílust jelenítenek meg.

 

Oroszlánok, lovak, hegedűs a magasban

 

A szünet után az idei Nemzetközi Cikruszfesztivál nyertese, Vladislav Goncharov következik, aki ostorcsattogtatás és kiabálás nélkül is megszelídít pár oroszlánt, sőt az egyiknek a szájába is dugja a fejét. Az Úton a bohóc ezenkívül még egy állatszámot tartalmaz, a Ráisza Sányina vezette kozáklovas-csoport előadásában – ilyen jellegű produkciót utoljára tizenöt-húsz éve láthattunk a budapesti cirkuszban, a műfaj kedvelői így igazán örülhetnek.

 

A Kisfaludy ugródeszka-csoportból kivált Duo Kisfaludy egy jellegzetesen magyar számot mutat be, és fellép Nereus Lajos zsonglőr is, akinek egyik trükkje az, hogy tíz karikát dobál – ami különösen nehéz, hisz a zsonglőrködést jobbára páratlan számú tárggyal szokták művelni. A második műsorrészben érdekes színfolt még Demjén Natália, aki a színház világából érkezett a cirkuszba, légtornász mutatványa közben hegedül és énekel.

 

Az Európai Cirkusz Napra is készülnek

 

A cirkusz a mostani műsor mellett április 17-re is készül: ezen a napon immár második alkalommal rendezik meg az Európai Cirkusz Napot, amikor is minden egyes európai cirkusz előáll valamilyen rendezvénnyel. A Fővárosi Nagycirkusz művészei ekkor az épület előtt, a Városligetben lépnek fel, a közönség így ingyenesen kaphat ízelítőt tehetségükből.

 

 

Apats Gábor

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása