Fel

Mi a közös Churchillben, Victor Hugóban és Stevie Wonderben?

koranagy

Mi a közös Churchillben, Victor Hugóban és Stevie Wonderben?

 

Igen, mind koraszülöttek voltak és ez nem feltétlenül jelentett egyet a halálos ítéletükkel épp ellenkezőleg: számos koraszülött vált később híres feltalálóvá, íróvá és politikussá. Ma már Magyarországon is sokkal jobb esélyeik vannak a koraszülött babáknak, mint a múltban. November 17-én ünnepelik a Koraszülöttek Világnapját, amikor is lilába öltöznek a köztéri épületek ország és világszerte, hogy a koraszülöttek színét, a lilát jelenítsék meg a szimpátia és a hála jeleként. Ez alkalomból megfogalmazták a Koraszülöttek 10 pontját is.
pixel

Magyarországon minden tizedik baba koraszülött, mely oka nem feltétlenül a mélyszegénység vagy az egészségtelen előélet, bárkivel megtörténhet, hogy előbb születik a világra. A Koraszülöttek Világnapján ezeket a sokszor 1 kilogramm alatti PICi hősöket és az Őket ellátó orvosokat, szakembereket ünnepelik, akik egyre nagyobb esélyt tudnak maguk mögött, megerősödnek és túlélnek! A világnapon a Melletted a helyem Egyesület szervezésében számtalan esemény valósul meg, legyen az akár szakmai konferencia vagy meghitt baba-mama találkozó a koraszülött osztályokon, országszerte több épületet fényfestéssel lilává válik, mely a koraszülöttek színe.

Stevie_Wonder

 

 

A koraszülöttek 10 pontja

1. A magyar társadalom tizede érintett, hiszen Magyarországon minden 10-dik újszülött koraszülött lesz.

2. A 37. terhességi hét előtt született babákat hívjuk koraszülötteknek.

3. A koraszülöttség nem kizárólag a gondozatlan, cigarettázó, mélyszegénységben élő várandósokat érinti, bárki kerülhet ebbe a helyzetbe, ezért is nagyon fontos a koraszülöttséggel kapcsolatos edukáció és az ellátás folyamatos fejlesztése.

4. Az igen kis súlyú koraszülötteket PIC-ben (Perinatális Intenzív Centrum) vagy NIC-ben (Neonatális Intenzív Centrum) gyógyítják.

5. Már az 1 kg alatti koraszülöttek is élhetnek egészséges életet.

A cikk további részét itt éred el: http://felelosszulokiskolaja.hu/babahaz/kismama/a-koraszulottek-is-lehetnek-zsenik-unnepeljuk-oket-a-koraszulottek-vilagnapjan

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása